שתף קטע נבחר

האו"ם: ביה"ד בהאג יבחן עצמאותה של קוסובו

העצרת הכללית קיבלה את בקשת סרביה - להעביר את שאלת חוקיות ההכרזה החד צדדית של קוסובו על עצמאות, לבית הדין הבינלאומי הגבוה לצדק. כמה מדינות אירופיות תמכו בעמדת סרביה, בניגוד למרבית מדינות הגוש שנמנעו

העצרת הכללית של האו"ם אישרה אתמול (יום ד') את בקשתה של סרביה להעביר את שאלת חוקיות הכרזתה של קוסובו על עצמאות לבית הדין הבינלאומי בהאג. 77 מדינות ובהן רוסיה, קפריסין, יוון, רומניה, סלובקיה וספרד - הצביעו בעד, שש מדינות ובהן ארה"ב ואלבניה - הצביעו נגד ו-74 מדינות נמנעו. הדיונים בבית המשפט צפויים להימשך בין שנה לשנתיים.

 

סרביה הסבירה את בקשתה למציאת גורם משפטי נייטרלי שיבחן את סוגיית עצמאותה של קוסובו, בכך שהמהלך יסייע לריסון המתיחות באזורים בדלניים. שר החוץ הסרבי, ווק ירמיץ', דחה את הטענות כי פנייתה של סרביה לאו"ם נובעת ממניעים פוליטיים וציין כי הפניית הנושא לבית המשפט "תימנע ממשבר קוסובו לשמש כקלף בידי קבוצות בדלניות ברחבי העולם השואפות לעצמאות".

 

תומכיה של קוסובו אמרו במהלך הדיון כי הפניית הטיפול בסוגייה לבית המשפט הגבוה לצדק בהאג, תגרום לדחייה בתהליך ההכרה של הקהילה הבינלאומית בקוסובו, שהכריזה על עצמאותה חד צדדית לפני כשמונה חודשים. מאז הכרזת העצמאות הכירו 48 מדינות בעצמאות קוסובו, בהן ארה"ב ומרבית מדינות האיחוד האירופי.

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, רוזמרי די קרלו, אמרה כי בקשת סרביה "אינה חיונית ואינה תורמת" וכי "עצמאותה של קוסובו בלתי הפיכה". שגריר בריטניה באו"ם, ג'ון סויירס, אמר כי לונדון תומכת בהפניית הנושא לבית המשפט, אך נמנעה בהצבעה כיוון שהיא סבורה שמניעיה של סרביה פוליטיים.

 

לדברי סויירס, הפניית הטיפול בסוגיית עצמאות קוסובו לבית המשפט הבינלאומי אינה בהכרח החלטה טובה לסרביה. "יותר מדינות סבורות שהן אינן יכולות לתמוך בהחלטה, מאשר אלה שהצביעו בעד.

 חלק מהמדינות המתנגדות הן אלה שסרביה תצטרך לשתף עמן פעולה בסוגיית ההצטרפות שלה לאיחוד האירופי", הוסיף סויירס.

  

נשיא קוסובו, פטמיר סג'דיו, קיבל את החלטת העצרת הכללית של האו"ם בצער ואמר כי היא "לא תסייע ליציבות באזור לטווח הארוך ולא תקדם את התהליכים לשילובה של קוסובו בקהילה הבינלאומית. עצמאות קוסובו היא עסקה גמורה ובלתי הפיכה", הדגיש סג'דיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הדין הגבוה לצדק בהאג
צילום: AFP
מומלצים