איראן: מועמד ראשון נגד נשיאות אחמדי-נג'אד
מהדי כרובי, אחד מבכירי הרפורמיסטים, הודיע על מועמדותו. הוא לא צפוי להצליח להדיח את הנשיא המכהן
"אחרי הרבה דיונים והתייעצויות אני מכריז על נכונותי להתמודד בבחירות", אמר כרובי, שמכהן כיום כמזכיר הכללי של המפלגה הרפורמיסטית "האמון הלאומי". הוא נבחר זה מכבר להיות מועמדה לנשיאות, אולם עד כה לא היה ברור אם אכן יציג את מועמדותו.
גם בבחירות הקודמות ב-2005 היה כרובי בין שבעת המועמדים לנשיאות, אולם הוא לא הצליח לעלות לסיבוב השני בו גבר אחמדי-נג'אד על האשמי רפסנג'אני.
מלבד כרובי קיימות במחנה הרפורמיסטי עוד מספר דמויות שייתכן ויודיעו על מועמדותן, ביניהן חסן רוחאני, לשעבר ראש צוות המו"מ של איראן בנושא הגרעין ומוחמד חתאמי, הנשיא לשעבר, שנחשב לבעל הסיכויים הגבוהים ביותר מול אחמדי-נג'אד.
עדין לא ברור מה בכוונתו של חתאמי לעשות בעניין לאחר שבשבוע שעבר הוא הציג שני תנאים לכך. חתאמי, שכיהן שתי כהונות כנשיא בין השנים 1997-2005, אמר כי שני התנאים שהציב להתמודדות בבחירות שייערכו ב-12 ביוני 2009 הם: "הגעה להסכמה עם העם על רצונותיו", ו"האפשרות לממש תוכניות".
אנשי הזרם הרפורמיסטי מעוניינים לקדם יותר זכויות וחופש בחברה האיראנית, ונחשבים לבעלי עמדה פרגמטית ומתונה יותר במדיניות החוץ, ובמיוחד בכל הנוגע למשא ומתן סביב תוכנית הגרעין של איראן. עם זאת, באשר ליחס לישראל, אין הבדל של ממש בין הזרם הרפורמיסטי לזרם השמרני אליו משתייך אחמדי-נג'אד.
גם בקרב הזרם השמרני ישנם מספר מועמדים אפשריים שייתכן ויכריזו על מועמדותם, ביניהם מוחמד באקר קאליבף, ראש עיריית טהרן, עלי לריג'אני, יושב ראש הפרלמנט, אחמד תוכלי, חבר פרלמנט שמרני ממבקרי אחמדי-נג'אד ורולאם-עלי חדאד-עאדל, יושב הפרלמנט לשעבר ומקורב למנהיג העליון, האיתוללה עלי חמינאי.
ההערכה היא כי סיכוי קטן שאחד מהם יגבר על מחמוד אחמדי-נג'אד, שלמרות הביקורת הפנימית הגוברת עליו בענייני פנים וכלכלה, נהנה מתמיכת המנהיג חמינאי, שהוא בעל הסמכות העליונה באיראן. באחרונה הביע חמינאי תמיכה בנחישותו של אחמדי-נג'אד ובעמידתו האיתנה מול מדינות המערב בסוגיית הגרעין.