שתף קטע נבחר

 

אולמרט: ערביי ישראל קופחו במשך שנים

רה"מ דחה את דרישת המנהיגים הערבים, שגובתה בעצומה עם רבע מיליון חתימות - להתערב בהחלטת היועץ המשפטי ולשפוט את המעורבים באירועי אוקטובר 2000. על רקע מהומות עכו, אולמרט הדגיש שיש "לשנות את הקיפוח המעוות"

"לא אבדוק מחדש את החלטת היועץ המשפטי לממשלה שלא להעמיד לדין אף אחד מהמעורבים באירועי אוקטובר 2000, בהם נהרגו 13 מערביי ישראל" - כך אמר הערב (יום א') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בפגישתו עם מנהיגי המגזר הערבי בישראל, וסירב להיענות לדרישתם. "יצאנו מהפגישה ללא כלום. אנו דורשים אמת וצדק", טען ח"כ ג'מאל זחאלקה.

 

בפגישה בלשכתו בירושלים, הודה שוב ראש הממשלה, על רקע המתח שהתעורר שוב בעקבות המהומות בעכו: "אין ספק שבמשך שנים היה קיפוח כלפי האוכלוסייה הערבית, שנבע מסיבות רבות ומכוונות. זה נראה לא נכון, נראה לי מעוות.

 אני גזרתי על עצמי לשנות את זה. ואכן, ניסיתי בכהונתי למצוא מסלול שיפתח דיאלוג חדש, ונעשו פעולות רבות לחיזוק הקשר בין האוכלוסיות".

 

נציגי משפחות ההרוגים באירועי אוקטובר 2000 שהוזמנו אף הם, החליטו שלא לבוא לפגישה, שכן לטענתם לא יצמח ממנה דבר. מי שייצגו את המגזר היו יו"ר בלד, זחאלקה, יו"ר חדש, ח"כ מוחמד ברכה, וחברי הכנסת טלב א-סנאע ואחמד טיבי מרע"מ תע"ל, ו-ואסל טהא מבל"ד. בנוסף נכחו יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, ראש עיריית נצרת, ראמז ג'רייסי, וסגן מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השיח כמאל חטיב. הם המשיכו לפגישה עם הנשיא פרס במשכנו.

 

אולמרט התעמת עם כמאל חטיב: "אתם מלבים את היצרים"

יו"ר ועדת המעקב הציג לאולמרט עצומה שעליה חתמו כרבע מיליון אזרחים, הקוראים לביטול החלטת היועץ המשפטי לממשלה. אולמרט לא שינה עקב כך את עמדתו ואמר: "אין ביכולתי ואיני מתכוון לשנות או לערער על החלטתו של היועץ למשפטי לממשלה, בכל הנוגע לאירועי אוקטובר 2000. אך אני מעוניין לשמוע את דבריכם ולתת ביטוי לדברים שנעשו עד כה לשיפור ההידברות בין יהודים לערבים.

 

"אירועי אוקטובר היו סימן דרך בעל משמעות היסטורית ביחסים בין הערבים ליהודים במדינה", הוסיף אולמרט, "אין לי סמכות להתייחס להחלטת היועץ המשפטי, אבל כן יש לי זכות לקחת חלק בצער ולהשתתף בכאבכם ועל זכות זו איני מוותר. אני חושב שהעם בישראל שותף לכאב המשפחות הערביות על שאבדו את יקיריהן.

 

"מדינת ישראל היא מדינה יהודית אך גם מדינה דמוקרטית, וזה אומר שכל אזרח, גם אם אינו יהודי, צריך להרגיש חלק ממנה. אני רוצה לראות כאן הידברות שאינה דבר חריג, אלא חלק מסדר היום. רק כך נצליח לחיות יחדיו", אמר אולמרט.

 

בסוף הפגישה פרץ עימות בין אולמרט לכמאל חטיב.

 ראש הממשלה האשים את התנועה האיסלאמית הצפונית בליבוי יצרים וניסיון להרוס את הדו-קיום. חטיב, מצדו, לא נשאר חייב ואמר כי התנועה "פועלת במסגרת מדינת ישראל ושומרת על חוקיה", והוסיף כי ראש הממשלה ניזון מגורמים שמטעים אותו במכוון. 

 

אולמרט ענה כי שמע את דבריו, ועדיין מחזיק באותה דעה. "עצם העובדה שאתה יכול לבוא לכאן ולומר את דעתך מלמדת על הדמוקרטיה הישראלית", טען. עם זאת, יו"ר בל"ד זחאלקה סיכם בפסימיות: "לאחר שכל הדלתות נסגרו בפנינו, לא נשאר לנו אלא לדרוש ועדת חקירה בינלאומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. לא מתערב בהחלטת מזוז
צילום: גיל יוחנן
כמאל חטיב. עימות עם ראש הממשלה
צילום: חגי אהרון
שאוקי חטיב. ידרוש ועדת חקירה בינלאומית?
צילום: חגי אהרון
מומלצים