"הישג דרמטי" לברק? בקדימה לא מתרגשים
אחרי ההסכמות על כניסה לממשלה, בעבודה חוגגים ניצחון: "לא יתקבלו החלטות קבינט בלי הסכמת ברק". בקדימה מבקשים לצנן את ההתלהבות: "הוויתורים התקציביים היו נעשים בכל מקרה". סיכום המו"מ - מי התקפל יותר?
זמן קצר לאחר הפרסום ב-ynet של עיקרי ההסכם שהושג בין קדימה למפלגת העבודה, בשני הצדדים מכריזים: "ניצחנו". מקורביו של יו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, הודו אמש (יום א') שלא הצליחו להשיג את כל מה שהציבו לעצמם בתחילת המשא ומתן על הכניסה לממשלה החדשה, אולם לדבריהם הצליחה העבודה לקבל חלק ניכר מדרישותיה. בקדימה מתעקשים: הוויתורים לא משמעותיים.
את ההישגים העיקריים מסמנים מקורביו של ברק בתחום הנוגע לניהול הממשלה ולמעורבותו של יו"ר העבודה בשליטה במדינה - הממשלה, הקבינט, והמגעים המדיניים עם הסורים ועם הפלסטינים. "הסיכום, לפיו לא יתקבלו החלטות בקבינט ללא אישורו ותמיכתו של ברק, הוא דרמטי", אומר גורם בסביבתו של ברק.
"זהו הבדל גדול ממה שהיה עד כה, והוא יחייב שיתוף פעולה אמיתי מצדה של לבני. גם הסיכום לפיו ברק יהיה מעורב בצורה משמעותית, אינטנסיבית ושוטפת במשאים ומתנים המדיניים הוא משמעותי מאוד.
לבני תהיה מחויבת לשתף את ברק בכל מה שנוגע לשני ערוצי ההדברות, ולא כפי שהיה עד עכשיו, שאהוד אולמרט מידר את כולם ממה שהתרחש", הוסיף המקורב ליו"ר העבודה.
בעבודה מביעים שביעות רצון גם מן ההישגים בתחום הכלכלי. לדברי בכיר בעבודה, "למרות שזה נראה כאילו התקפלנו בנושא הגדלת התקציב, כפי שזה נראה היום, תקציב 2009 במתכונתו הנוכחית לא יהיה רלוונטי עד סוף השנה, ולכן הוויכוח היה מיותר. בסוף תהיה הגדלה הרבה יותר משמעותית בהשקעה בתשתיות". בעבודה אומרים כי בתחום הכלכלי ההישג המשמעותי ביותר טמון בהגדלת התקציב לסטודנטים ולגמלאים.
מקורביו של ברק מודים כי לפי שעה עדיין לא הושגו הבנות מספקות בנוגע לשר המשפטים דניאל פרידמן, ומקווים שבנושא זה, הזמן יעשה את שלו. "אנחנו רוצים עוד שר בוועדה למינוי שופטים, מה שלא הושג", אמר גורם בסביבתו של ברק, "אך ייתכן שהמאבק נגד הרפורמות של פרידמן ייבש אותו, ובכל מקרה ינטרל אותו בתחום הזה".
איפה נחתך העץ הגבוה?
אחרי קרוב לחודש של משא ומתן, על-פניו נראה שברק והעבודה התקפלו. עם זאת, בנקודת המוצא, למרות המשברים המזויפים של ברק, העבודה ביקשה בכל מקרה להיכנס לממשלה - ולכן כל הישג, בעיקר בכל הנוגע לסמכויותיו של ברק עצמו בממשלה, הוא הישג שאין לזלזל בו.
מנגד, ברק רצה לנהל בעצמו את המשא ומתן עם הסורים, אולם לבני בלמה את שאיפותיו.
גם בנושא פרידמן טיפסה העבודה בתחילת הדרך על עץ גבוה, והתעקשה לפטר את שר המשפטים מעורר המחלוקת. כאמור, גם נושא זה נחתך, לפי שעה, במקום לא ברור, כאשר פרידמן יושב עדיין על כיסאו ויוזמותיו לא נגדעו.
מקורביה של יו"ר קדימה מצננים את התלהבות אנשי העבודה, ואומרים כי בכל מקרה אנשי האוצר הקציבו בין 2 ל-3 מיליארד שקלים לצורך המשא ומתן הפוליטי, המתנהל מידי שנה בסמוך לאישור תקציב המדינה בכנסת. "מה זה משנה אם הכסף הזה יחולק עכשיו או בעוד חודשיים", אומר גורם בסביבתה הקרובה של לבני.
לבני מצדה ספגה בכל זאת כיפוף קל במשא ומתן הזה, במיוחד לנוכח השינויים המשמעותיים בניהול המדינה: ברק לא יהיה אמנם ראש ממשלה שני, אך הסיכום שיהיה מעורב בכל ההחלטות הגורליות,
כולל בתחום המדיני, משנה באופן משמעותי את הדרך בה תתנהל הממשלה. כעת נותר לראות האם הסיכומים שהושגו בחודש האחרון בין ברק ללבני יחזיקו מעמד גם במציאות הפוליטית המורכבת של ישראל, ולנוכח האופי הכל-כך שונה של שני האישים.
בהנחה שהקצוות עם העבודה כבר סגורים - בקדימה מתכוונים להסתער על היעד הבא, בדמות ש"ס. לדברי אנשי מפלגת השלטון, עם המפלגה החרדית יהיה קשה יותר לסכם על השתלבות בקואליציה, בשל הדרישות התקציביות הגבוהות.