מחקר: הסוד לא לעלות בגדול - לאכול לאט
מחקר רחב היקף שנערך ביפן מצא כי אלה שאכלו מהר השמינו פי 3 מאלה שאכלו באיטיות. מומחים: צורת האכילה של התרבות המערבית גרמה לאכילה לא תקינה
הדיאטניות צדקו, ועכשיו זה מדעי: אכילה מהירה גורמת להשמנה. מחקר רחב היקף שנערך ביפן מצא כי אלה שאכלו מהר היו בסיכון פי שלוש להשמנת יתר, בהשוואה לאלה שאכלו לאט. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת BMJ.
במחקר השתתפו 1,122 גברים ו- 2,165 נשים בגילאי 30 עד 69. המשתתפים מילאו שאלונים על הרגלי האכילה והרכב התזונה היומי שלהם. בדיקת השאלונים הראתה כי 50.9% מהגברים ו- 58.4% מהנשים אכלו עד שהרגישו שבעים, בעוד ש- 45.6% מהגברים ו – 36% מהנשים אמרו שאכלו באיטיות.
אלה שדיווחו על קצב אכילה מהיר עד לתחושת השובע, היו בעלי מדד BMI גבוה יותר. גם צריכת הקלוריות שלהם נמצאה גבוהה יותר. קבוצה זו הייהת בסיכון השמנה גבוה פי 3 מאשר אלה שאכלו לאט, ולא עד תחושת שובע. פרופ' הירויאסו איסו מאוניברסיטת אוסאקה התייחס לממצאים והסביר כי אכילה מהירה עד לתחושת שובע היא בעלת השפעה ישירה ומשמעותית על תהליך ההשמנה.
במאמר נלווה אותו כתבו מומחים מאוניברסיטאות באוסטרליה, הסבירו מומחים כי המחקר מצביע על הרגלי אכילה במדינות רבות, התורמים להשמנה. כך למשל, זמינותן של מנות גדולות, צמצום הארוחות המשפחתיות ואכילה בזמן צפיה בטלויזיה כולם משפיעים על תבניות צריכת המזון. לדברי המומחים, על הרופאים להדגיש בפני המטופלים כבר מגיל צעיר את חשיבות האכילה האיטית, הגשת מנות בגודל סביר ואכילה בסביבה לא מסיחת דעת.
מגיפת ההשמנה הולכת ומתגברת בשנים האחרונות בעולם המערבי, וגם אצלנו כבר מגיל צעיר. סקרים הראו כי שכיחות ההשמנה בקרב מתבגרים ישראלים היא מהגבוהות בעולם המערבי. בני הנוער הישראלים תופסים את המקום הראשון בעולם בצריכת משקאות ממותקים: 40% מהם צורכים שתייה ממותקת מדי יום, 22% מבני הנוער הישראלים אוכלים צ'יפס מדי יום. גם אחוז המתגייסים השמנים לצה"ל עולה מעשור לעשור: בעוד שבבשנות ה-80 רק 6.6% מהבנים שהתגייסו שקלו מעל 81 ק"ג, בשנת 2000 קפץ שיעורם ל-10.8%.
לאט עם האוכל. לשמירה על משקל תקין
צילום: צביקה טישלר
מומלצים