ראשי הערים שייבחרו יעברו הכשרה למצבי חירום
ההכנות לבחירות המוניציפליות בעיצומן, וגם מערכת הביטחון נערכת ליום שבו יתחלפו ראשי ערים ברחבי הארץ. מיד לאחר הבחירות ילמדו הנבחרים כיצד לנהוג בשעת חירום. "ראש עיר הוא מפקד גזרה אזרחית", אמר סגן שר הביטחון
גם במשרד הביטחון נערכים לבחירות המוניציפליות. תחלופת ראשי הערים הצפויה לאחר הבחירות שייערכו ב-11 בנובמבר כרוכה בשינוי משמעותי בהיערכות הערים והרשויות השונות למצבי חירום. לפיכך, הורה סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, לקיים זמן קצר לאחר הבחירות כנסים מיוחדים לצורך חניכת ראשי ערים חדשים.
בכוונת משרד הביטחון לקיים את המהלך כבר בחודש הבא. "עלינו לוודא כי כל ראשי הערים מקבלים את העזרה הנכונה בעת הכניסה לתפקיד החדש. למדנו שתפקודו של ראש עיר טוב הוא קריטי לחוסן של אנשיו ושל העיר כולה", הסביר סגן השר.
הבוקר (יום א') ייערך כנס ראשון מסוגו, הכולל את כל גופי העורף וראשי הערים. הכנס, בשיתוף המכון למחקרי ביטחון לאומי, יעסוק במוכנות העורף להסלמה במצב הביטחוני וכן במוכנות העורף לאור החמרת איומי הטילים על ישראל. "מוטלת עלינו האחריות להיות מוכנים תמיד לכל אפשרות של הסלמה בין אם בדרום ובין אם בכל מקום אחר במדינה", אמר וילנאי.
סגן שר הביטחון, המגדיר את התהליך כ"שינוי תרבותי בתפישת העורף", עוסק בימים אלו בהכנת הגופים השונים לבחירות המוניציפליות. "ראשי הערים ובכירי העיריות עברו ביחד עם מערכת הביטחון את השינוי התפישתי בכל הקשור לניהול העיר בשעת חירום. התפישה אומרת שראש עיר הוא מפקד גזרתו בשעת חירום ומוטלת עליו אחריות רבה לשמירת אורח חיים סביר בעיר בעת הפגזות", טוענים במשרד הביטחון.
הצעה: ראש עיר יחויב בחוק להישאר ביישוב
עוד הנחה וילנאי, כי יש לקבוע נהלים בשיתוף משרד הפנים ולעגנם בחוק. בין הנהלים החדשים מוצע שראש עיר הנמצאת במצב חירום לא יוכל לעזוב אותה. עוד מוצע לחייב בחוק כי ראש עיר שיימצא בחוץ לארץ בזמן הכרזת מצב חירום - ישוב לעירו.
במסגרת הכללים החדשים לראשי ערים ורשויות, קבע סגן שר הביטחון שעובדי עירייה מחויבים להגיע לעבודה ולתת שירות בשעת חירום. רשות החירום הלאומית, המופקדת על הטיפול בעורף במשרד הביטחון, עוסקת בימים אלה בגיבוש הנהלים להתמודדות עם מצבי חירום בערים.
על פי התוכנית, עד סוף השנה יוקם עבור כל רשות מקומית מרכז שליטה לניהול מה שמוגדר "החזית העורפית". ראש העיר הוא המתאם את כל הגורמים הרלוונטיים לתפקוד טוב של כל נותני השירותים וגופי העורף שיהיו במקום.
"הטיפול בהתמודדות עם העורף אינו מובן מאליו. למדנו ממלחמת לבנון השנייה שנדרשת רמה גבוה והפעלת אוכלוסייה בשטח", אמר וילנאי. "ראש עיר הוא מפקד גזרה אזרחית ונחיצות אנשיו מקבילה לנחיצות אנשי המילואים בשעת חירום", ציין.
השלב הבא שעליו מדברים במשרד הביטחון הוא הקמת "בית ספר לחוסן לאומי", שאליו יגיעו ראשי ערים ועובדי רשויות מכל הארץ, על מנת ללמוד כיצד יש להתמודד עם מצבי חירום.