למה הוחרמו מחשבים של אזרח תמים?
במהלך שלושה חודשי חקירה שבסופם נתפס חשוד בפריצה לשרתי המשחק MapleStory הוחרמו גם מחשבים ותקליטורים מאזרח חף מפשע. א' מתאר התנהלות לא תקינה של משטרת ישראל מולו. המשטרה: האירוע בחקירה
בצהרי יום רביעי אחד בחודש אוגוסט קיבל א' (השם המלא שמור במערכת) טלפון מאשתו שאמרה לו כי עומדים מולה שוטרים ומחזיקים צו המאפשר להם לבצע חיפוש בבית ולהחרים לבני הזוג ציוד. א' מיהר הביתה, ורק אחרי שהמשטרה החרימה מביתו שני מחשבים ו-43 תקליטורים ולקחה אותו לחקירה, התברר לו כי הוא חשוד בעבירות מחשב.
במשך שלושה חודשים עסקו חוקרים של יחידת הונאה במחוז מרכז של המשטרה בנסיון לגלות מי פרץ לשרתי המשחק המקוון Maple Story. בשבוע שעבר נעצר החשוד - נער
בכיתה י"א שהודה במעשיו - אך בדרך אל פיענוח הפרשה, המשטרה עברה גם אצל א' - שאין לו יד ורגל בפרשה.
איך נראית תעודת שוטר?
"אשתי התקשרה ואמרה שנמצאים בבית שוטרים עם צו", סיפר א' ל-ynet, "הם לא היו מוכנים להגיד במה אנחנו מואשמים, רק אמרו שמדובר בעבירות מחשב". א' עוד מספר כי לאחר שיצא מהעבודה ועד שהגיע הביתה השוטרים התנהגו בחוסר נימוס לאשתו, אסרו עליה להשמיע מוזיקה, או לסגור את דלת ביתה בטענה שזה ישבש את החקירה.
"הם לא היו במדים ולא היו ברכב משטרתי", מספר א' ואומר שהשוטרים לא אפשרו לאשתו לבחון מקרוב את תעודות השוטר על מנת לקחת ממנה פרטים, למרות שהיא טענה בפניהם כי מעולם לא ראתה תעודת שוטר ורוצה לראות אותם מקרוב על מנת לרשום גם את פרטיהם המדוייקים. בתגובה, אומר א', השוטר אמר לה "את מתחילה לעצבן אותי".
שני מחשבים ו-43 תקליטורים
לאחר כחצי שעה הגיע א' לביתו ובדק את הצו. לדבריו לאחר בדיקות שעשה התברר כי הצו היה תקין. יחד עם זאת, בעותק שהשאירו לא' חסרו מספר פרטים: לא נכתב שם השופט החתום עליו, תחת "מהות החשד והעילה למתן הצו" נכתב רק "בתיק החקירה" ללא כל פירוט, וכן לא פורטו החפצים המותרים לתפיסה וסעיף זה בצו נשאר ריק.
א' שאל שוב את השוטר אם הוא מוכן לומר לו במה הוא מואשם, ובתגובה השוטר אמר שהוא ימסור לו את הפרטים בחקירה "שאלתי אותו אם הוא עוצר אותי, אז הוא אמר 'לא, אני מבקש, ואם לא - יש לנו את הדרכים שלנו לקחת אותך". לאחר התייעצות נוספת, החליט א' לשתף פעולה עם המשטרה "אני מעדיף שכל הסיטואציה הלא נעימה תצא מהבית", הוא מסביר.
השוטרים החרימו מחשב נייד, מחשב שולחני, תקליטורים מקוריים ו-43 תקליטורים צרובים השייכים לא' - ומכילים חומרים אישיים, תמונות, ומסמכים נוספים. א' מספר ששאל את השוטרים אם הם מעוניינים בדיסק התקנה של Windows על מנת לוודא שמדובר בעותק מקורי. בתגובה, מספר א', צחק השוטר ואמר "אתה חושב שבשביל זה הייתי מגיע לפה?"
בחקירה בת חצי שעה הוצגו לא' צילומי מסך של Maple Story והוא נשאל על ידיעותיו בתכנות. אחרי בדיקה קצרה שנערכה בכל אחד מהמחשבים שלו, נאמר לא' כי הוא רשאי
ללכת הביתה - וקיבל את המחשבים שלו בחזרה.
"אין בעיה שאזרחים יפחדו מהמשטרה"
לא מן הנמנע שבחקירות מסוג זה, הנוגעות לטכנולוגיה ורשת, תגיע המשטרה לאנשים שאין להם קשר לעניין. בין אם מדובר בתקלה טכנית, בזיהוי לא נכון של כתובת IP מספקית האינטרנט שהובילה ללקוח אחד במקום לקוח אחר, ובין אם מדובר בטשטוש עקבות של העבריין שהוביל לזיהוי השגוי. למותר לציין גם כי המשטרה הציגה בפניו את הצו, וכן הסבירה לא' את זכויותיו בעת החקירה. כמו כן א' חזר הביתה מיד לאחר החקירה כאשר לקח איתו את הציוד שהוחרם ונשאר תקין ושלם, מה שלא היה מנת חלקו של כל נחקר בעבירות מחשב.
יחד עם זאת, מן הראוי שהמשטרה תשקיע יותר מאמצים באיתור חשודים, ותמנע מהטרדת אזרחים: א' חש נפגע מהחוויה שעבר, מהכניסה לביתו ומהעובדה שלא זכה להתנצלות מצד המשטרה, חודשיים אחרי האירוע, ולאחר שהחשוד בעבירה נתפס והודה במיוחס לו. כשיצא מהחקירה ואמר לשוטר שאשתו פחדה מהשוטרים שהגיעו, ציין א' שהשוטר שחקר אותו אמר לו שמבחינתו אין בעיה שאזרחים יפחדו מהמשטרה. כדי שיחשבו פעמיים לפני שהם עושים משהו. לאחר מכן ניסה להסביר כי אמר את הדברים בבדיחות הדעת.
א' אף פירט את הסיפור במכתב ששלח למפכ"ל המשטרה כשבוע לאחר האירוע. ב-11 בספטמבר קיבל א' מכתב מקצין היחידה לתלונות הציבור שם נמסר לו כי הנושא נמצא בבירור, אך לא קיבל מאז שום תשובה מהמשטרה או פניה לקבלת פרטים נוספים.
תגובות
מדוברות בתי המשפט נמסר: "בבקשה המקורית למתן הצו מפורטים הפרטים החסרים. בשגגה יצא הצו ללא פירוט
הפרטים על גבי הצו עצמו. בנוגע לעותק שנמסר לא', אנא פנה לדובר משרד המשטרה".
מהמשטרה נמסר: "התנהלות המשטרה באירוע זה הייתה על פי חוק. הצו אושר על ידי בית המשפט. בשלב הזה התיק נמצא בחקירה לכשתסתיים החקירה א' יקבל מענה מסודר לשאלותיו".