כל הסיעות רוצות בחירות, חוץ מהגמלאים
בפגישה עם נשיא המדינה, שמעון פרס, המליצו נציגי סיעות הימין והשמאל ללכת לבחירות במועד המוקדם ביותר האפשרי. רק הגמלאים, שעלולים להימחק מהמפה הפוליטית, ביקשו דחייה: "אנחנו לא ערוכים מעכשיו לעכשיו ומעדיפים כי הבחירות ייערכו רחוק ככל הניתן"
רוצים להגיע לקלפי: נציגי סיעות סיעות האיחוד לאומי-מפד"ל וישראל ביתנו נפגשו הבוקר (יום ב') עם נשיא המדינה, שמעון פרס, וקראו לקיים "בחירות, ובהקדם האפשרי". סיעת מרצ נועדה אף היא עם פרס, ואחזה בדעה דומה. היחידים שהשמיעו דעה נגד קיום בחירות מוקדמות היו הגמלאים, העלולים להימחק מהמפה הפוליטית.
הולכים לבחירות - דיווחים אחרונים:
- לבני לפרס: יבחר העם את מנהיגיו, אני אנצח
- הוגשה הצעת החוק לבחירות תוך 90 יום
- ישי: "סחטנות" למען ילדים עניים - תואר כבוד
נציגי הגמלאים הודיעו לנשיא המדינה שניתן "לדחות את הבחירות כל שניתן". ח"כ יצחק גלנטי אמר כי במציאות הקיימת, בחירות חדשות לא ישנו מאומה: "אנו סובלים ממשבר במנהיגות והמנהיגות המוצעת לבחירות הבאות לא מציגה אלטרנטיבה".
לדבריו, היה ניתן להגיע להקמת ממשלה מבלי ללכת לבחירות, אך המציאות שונה ומפלגתו תהיה ערוכה לבחירות לכשיגיעו. "אנחנו לא ערוכים מעכשיו לעכשיו ומעדיפים כי הבחירות ייערכו רחוק ככל הניתן, ועם זאת אני בטוח כי נעבור את הבחירות ואף מאמין כי כוחנו ייגבר". הוא הדגיש שמפלגתו אינה חוששת מבחירות. כשנשאל על-ידי ynet מה דעתו על המשא ומתן שניהלה מפלגתו מול יו"ר קדימה, ציפי לבני, השיב: "על חלב שנשפך אין מה לדבר".
ח"כ אורי אריאל מאיחוד לאומי-מפד"ל אמר לנשיא כי התמשכות תקופת ההמתנה עלולה לפגוע במדינת ישראל: "כפי שאמרנו בפעם הקודמת, אנו בעד בחירות מהירות. כל יום איחור עלול לפגוע במדינת ישראל ואין סיבה לכך. פחות זמן המתנה, משמע פחות זמן להשמיץ אחד את השני".
לגבי המשא ומתן בין ציפי לבני לש"ס, אמר אריאל כי הכישלון נגרם עקב חוסר הבנה פוליטית של לבני: "הם דיברו בשתי שפות שונות. ש"ס עמדו על ענייני ירושלים ולני חשבה שמדובר רק בכספים. לבני לא מבינה ש"סניקית ולא תהיה לה ברירה אלא ללמוד".
גם נציגי סיעת ישראל ביתנו הודיעו שהם רוצים לקיים את הבחירות במהירות האפשרית. נציג הסיעה, ח"כ רוברט אילטוב: "על מנת למנוע את הברדק הפוליטי שהולך להיות, אנו מבקשים לקיים את הבחירות במהירות האפשרית כפי שדרשנו כבר לפני חודש". אילטוב הוסיף כי מהלך זה חשוב על מנת למנוע סחרור פוליטי וכלכלי והוסיף כי מפלגת ישראל ביתנו לא פועלת ומעולם לא פעלה על פי תוצאות סקרים למיניהם.
ח"כ חיים (ג'ומס) אורון ממרצ אמר לפרס כי על-אף שמטרת המפלגה היתה להקים קואליציה כבר במצב הנוכחי, עם השתלשלות העניינים אין מנוס מהליכה לבחירות: "המשא ומתן היה כמעט גמור, למעשה גמור, אך כנראה שיש כוחות
שפועלים לכיוונים אחרים וכרגע המוצא היחיד הוא ללכת לבחירות במועד המוקדם האפשרי".
אורון הוסיף ואמר לנשיא המדינה כי הוא מקווה שמערכת הבחירות תהיה עניינית ושלא תתנהל כמו תוכנית ריאליטי: "אנחנו מקווים שהציבור יוכל לבחור בין דרכים שונות ונראה עימות אמיתי וערכי, ולא עוד סוג של כוכב נולד". ופרס המשיך: "או האח הגדול".
חברי סיעת רע"מ-תע"ל הודיעו לנשיא המדינה שגם הם תומכים במערכת בחירות מוקדמת ומהירה ככל האפשר. ח"כ אחמד טיבי: "אנחנו רוצים לברך את החלטת נשיא המדינה להתייעץ איתנו, היה רושם שציפי לבני מתייחסת לכנסת כאל מושב של 110 חברים ולא של 120. גם גורמי אופוזיציה ערבים הם חלק מהכנסת - ובכך לבני כשלה".
עם זאת, טיבי הצר על כך שההליכה לבחירות עשויה לפגוע בתהליך המדיני, והביע חשש שאם מפלגת הליכוד תעלה לשלטון, הדבר יגרום לשיתוק של הליך זה מול הסורים והפלסטינים.
בפגישת נציגי מפלגת חד"ש עם נשיא המדינה התרעם גם חבר הכנסת מוחמד בראכה על כך שהמפלגות הערביות לא זכו להתייחסות מצדה של יושבת ראש קדימה, ציפי לבני, במו"מ הקואליציוני. "אנחנו מרגישים כעס קשה ביותר, לא ייתכן שייעשה בנו 'טרנספר פוליטי' על ידי לבני". גם חד"ש הודיעה כי היא תומכת בהקדמת הבחירות.
הצעת חוק: בחירות תוך 90 יום
יושב ראש סיעת קדימה, ח"כ יואל חסון, הגיש היום את הצעת החוק לקצר את תקופת ההיערכות לבחירות. חסון, שהגיש את ההצעה על דעתה של לבני, אמר כי כי "המטרה היא ללכת לבחירות מהירות ככל שניתן ולהביא להכרעת
הבוחר. אין לי ספק שקדימה תנצח, ועכשיו כל אלה שצעקו בחירות בחירות צריכים להצטרף להצעת החוק כדי לקצר את התהליך ולהביא לבחירות מהירות".
מטרת הצעת החוק היא לקצר את תהליך הבחירות מ-111 ימים - מרגע שהנשיא פרס יודיע ליו"ר הכנסת כי ראה שלא ניתן להרכיב ממשלה - ל-90 ימים באמצעות הצעת החוק.
חסון יגיש היום במקביל לוועדת הכנסת בקשה לקיצור הליכי החקיקה, כדי לקצר את תקופת ההמתנה של כל הצעת חוק לעבור בין מועד הגשתה למועד בו ניתן להעלותה להצבעה (45 ימים). עם זאת ההליכים הם טכניים בלבד, שכן כדי להעביר את הצעת החוק בכנסת דרושה תמיכתן של הסיעות הגדולות וכזו תושג באמצעות משא ומתן פוליטי בין ראשי המפלגות.