שתף קטע נבחר

"תופעות לוואי מסוכנות בתרופה לגמילה מעישון"

היא נחשבה לתרופת הפלא, אבל עכשיו מצטברות יותר ויותר הוכחות שהיא עלולה להיות מסוכנת. ה-FDA בודק דיווחים על תופעות לוואי חמורות הכוללות מעורבות בתאונות דרכים, איבוד הכרה ו"בלאק אאוט" כתוצאה משימוש בתרופה. משרד הבריאות: אנו עוקבים אחר הדיווחים. חברת התרופות: לא הוכח קשר בין תופעות הלוואי לבין השימוש בתרופה

סכנה בתרופה לגמילה מעישון צ'מפיקס: מינהל המזון והתרופות האמריקני קיבל עשרות דיווחים על תופעות לוואי הכוללות אובדן הכרה, שכחה ושיעור גבוה של תאונות דרכים, כך עולה מדו"ח חדש אותו הפיץ השבוע המכון האמריקני לבטיחות תרופתית. בחברת התרופות פייזר, יצרנית צ'מפקיס, טוענים כי לא הוכח קשר ישיר בין השימוש בתרופה לבין תופעות הלוואי שדווחו.

 

התרופה צ'מפיקס אושרה לשיווק בישראל לפני כשנתיים. המדובר בתרופה ראשונה בדור חדש של תרופות נגד עישון המתערבת במנגנון הקולטנים לניקוטין שבמוח. התרופה נקשרת לאותם קולטנים במוח שאליהם נקשר הניקוטין ומונעת ממנו להיקשר אליהם בחוזקה. כתוצאה מכך, חלה ירידה בתשוקת המעשן לניקוטין וחלה גם ירידה בתופעות הלוואי הקשורות בהפסקת העישון. התרופה גם מפחיתה את ההנאה מעצם פעולת העישון.

 

תוצאות המחקרים שערכה החברה הראו ששיעור הגמילה מעישון בקרב אלה שקיבלו צ'מפיקס היה גבוה פי 4 מאשר בקבוצת הבקרה שטופלה בפלסבו ופי 2 מאשר בקבוצה שטופלה בתרופה זייבן המתחרה. החוקרים המשיכו לעקוב אחרי הנבדקים, וכעבור שנה התברר שאחד מכל חמישה מטופלים שקיבלו צ'מפיקס נותר גמול מעישון.

 

אלא שמוקדם יותר השנה הזהיר מינהל המזון והתרופות האמריקני כי השימוש בתרופה צ'מפיקס עלול להיות קשור לתופעות לוואי חמורות: מהדיווחים עלה כי 15 מטופלים היו מעורבים בתאונות דרכים, 52 אחרים סבלו מאובדן הכרה או אובדן זיכרון.

 

במכון שהפיץ את הדו"ח קראו לבחון מחדש את בטיחות התרופה. "הדיווחים ממשיכים להעלות סימני שאלה באשר לבטיחות ופעילות התרופה", נכתב בדו"ח, "קיימות עדויות מוצקות לכך שעל ה-FDA לבדוק ביסודיות את התרופה".

 

בחברת פייזר ישראל, משווקת התרופה צ'מפיקס, משוכנעים כי התרופה בטוחה. בתגובה פניית ynet נמסר: "לא הוכח קשר סיבתי בין השימוש בצ'מפיקס לבין התופעות שדווחו. אנו עוקבים באדיקות אחר דיווחים על תופעות לוואי לאחר תחילת השיווק של כל אחת מתרופותנו, ומוסרים את כל הדיווחים המתקבלים לרשויות לרופאים ולמטופלים. במסגרת הניסויים הקליניים, צ'מפיקס הוכחה כתרופה בטוחה ויעילה לשימוש. הניסויים נערכו בקרב 5,000 איש. בניגוד לדיווחים הספונטניים, הניסויים מתוכננים היטב וניתנים למעקב. תוצאותיהם מבוססים מדעית ומפורסמים בעיתונות מקצועית מובילה".

 

משרד הבריאות מסר בתגובה כי "עד כה לא נתקבלו דיווחים על תופעות לוואי חמורות בקרב המשתמשים בתרופה צ'מפיקס, וכי המשרד ממשיך לעקוב אחר המלצות הגורמים המקצועיים בעולם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים