ריבוי תאונות במגזר הערבי: "עניין של חינוך"
בכנס "אור ירוק" עלו ממצאים קשים על תאונות הדרכים במגזר הלא-יהודי. "המצב עגום וכולנו אחראים לו. יש פתגם בערבית שאומר 'טיפול מונע שווה אלפי טונות של תרופה'", אמר השר ראלב מג'אדלה
"על החברה הערבית להנחיל את ערך השמירה על החיים. לא ייתכן מצב שבו 20 אחוז מן האוכלוסיה ישלם מחיר בגובה של 37 אחוז מסך כל הנהרגים בדרכים" - כך אמר היום (ג') ח"כ חנא סוויד מחד"ש שהשתתף בכנס עמותת "אור ירוק"בנושא בטיחות בדרכים בחברה הערבית בישראל.
"זה עניין של חינוך והציבור הערבי צריך להידרש לכך", המשיך ח"כ סוויד, "זה צריך להיעשות במסגרות חינוכיות, במסגרות קהילתיות, משפחתיות ואפילו דתיות. מעבר לכך, יש לשפר את התשתיות ביישובים הערבים. ישנן דוגמאות שזועקות לשמיים, כמו לא-מעט יישובים גדולים, שהכניסה אליהם מאוד מסוכנת".
השר ראלב מג'אדלה, שנכח גם הוא בכנס, אמר כי נחוצה פעולה משולבת של כל הגורמים יחד: "יש פתגם בערבית שאומר 'טיפול מונע שווה אלפי טונות של תרופה'. המצב בו אנו נמצאים הוא מצב עגום שכולנו אחראים לו - בית, בתי ספר והילדים. זו בעיה ציבורית אקוטית, כי אין יותר יקר מחיי אדם".
גם המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית, השייח' מואפק טריף, הצטרף לקריאה: "על פי הדת, סיכון חיים זו עבירה חמורה. עלינו לשלב ידיים במאמץ משותף. עלינו, אנשי הדת, מוטלת החובה להטיף על נושא תאונות הדרכים, ולהזהיר מן התוצאות".
בכנס "אור ירוק" עלו ממצאים קשים על תאונות הדרכים במגזר הלא-יהודי. מהנתונים שרוכזו עולה תמונת מצב עגומה: בעוד שהאוכלוסייה הערבית מהווה 20% מכלל האוכלוסייה בישראל, אחוז ההרוגים בה הוא בין 35%-37%, ואחוז הפצועים קשה הוא 41%.
78% מהילדים שנהרגו בשנת 2007 הם מהמגזר הלא יהודי, כאשר בעיית הולכי הרגל היא החמורה במיוחד. מתוך 13 ילדים בגילאי 0-4 שנהרגו בישראל אשתקד, 12 היו מהמגזר הלא יהודי. בכל הנוגע לשימוש במושבי בטיחות, מתצפיות עלה כי במגזר הערבי פחות מ-30% מהילדים שנספו היו חגורים בצורה כלשהי ו-16% בלבד מן הילדים בגילאי 3-8 הוסעו על פי חוק במושב בטיחות.
עניין תרבותי
יושב ראש "אור ירוק", אבי נאור, דיבר בכנס על הצורך של החברה הערבית לבחון את עצמה, ותקף את נאומו של ראש הממשלה בכנסת שהתייחס להמשך המאבק בתאונות הדרכים: "דבריו הם צביעות ושימוש בשפה כפולה. הממשלה
בראשותו קיצצה 200 מיליוני שקלים מתקציב הרשות הלאומית לזהירות בדרכים.
"עם זאת, החברה הלא יהודית לא יכולה להרשות לעצמה להפנות זרקורים רק החוצה. בואו נסתכל גם פנימה, אם ילד בן ארבע נהרג ב-22:00 בגלל משאית שנוסעת ברוורס זה לא עניין ממשלתי, זה עניין תרבותי"
רכז מועדון אור ירוק בשפרעם, אליאס טועמה, הוסיף: "זה בהחלט לא נדיר לראות במגזר הערבי אישה נוהגת עם תינוק על הברכיים או עם ילד לא חגור. רק הסברה, הדרכה ופיתרון נושא התשתיות הם שיביאו לפיתרון הבעיה". מנכ"ל עמותת אור ירוק, שמואל אבואב, אומר כי בשנת 2009 תשקיע העמותה מיליוני שקלים במגזר הערבי ותפעל בין השאר באמצעות ביקורי בית, פעילויות, הרצאות והדרכות לנהגים צעירים, גיוס מתנדבים ועוד.