שתף קטע נבחר

 

אלימות בבתי הספר: "המורים הופקרו לגורלם"

כנס "תנו למורים ללמד" נועד ליזום מהלך ציבורי למען החזרת השקט והסדר לכיתות. באירוע הצוגו סרטונים שתלמידים העלו לרשת המראים זלזול ואף אלימות נגד המחנכים: "המורים חיים מציאות של אלימות, ונזליזם והשפלות"

פצצת עשן במהלך שיעור היסטוריה, מורה שמכנסיו מופשלות על ידי תלמיד במהלך שיעור, תלמידים שמחליטים לצאת מהכיתה ולסיים את השיעור על דעת עצמם ותלמידים שמזלזלים במורים - כל אלה ועוד הם קטעים שהועלו לאינטרנט על-ידי תלמידים ואשר הוצגו היום (ג') בכנס "תנו למורים ללמד".

 

"מורים רבים מופקרים לגורלם וחיים מציאות של אלימות, השפלות וונדליזם שבה אינם זוכים ללמד", אמרה ד"ר עינת וילף, מחברת ספרים בנושא חינוך ומיוזמי הכנס. "בעיות העומק והשורש לא טופלו. לפני שיוצאים לרעיונות גדולים ורפורמות, יש למגר תופעות אלה".

 

הכנס נועד לקדם מהלך ציבורי רחב היקף לשינוי המצב בכיתות. ביוזמה חברים יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, יו"ר התאגדות המנהלים, ד"ר אריה לוקר, יו"ר ארגון ההורים הארצי, איציק מיימון, ואנשי חינוך נוספים. באי הכנס הציגו בגאווה את הימים שבהם ילדים קמו כשמורה נכנס לכיתה, ילדים הצביעו כדי לדבר ואף הכינו שיעורי בית.

 

הניסיון להחזיר עטרה ליושנה הביא את משתתפי הכנס לדרוש ממשרד החינוך לקיים חמישה עקרונות מנחים: המורה הוא הסמכות העליונה והאחרונה בפני התלמיד ללא התערבות חיצונית של הורים; תלמיד המפריע בכיתה יורחק מהכיתה או מבית הספר; התלמיד יהיה אחראי במלואו על התנהגותו ולתוצאות מעשיו; ציוני התלמידים ישקפו את נוכחותו והתנהגותו בבית הספר;  ולבסוף - לא לאפשר להורים להיכנס לבית הספר ללא הזמנה ותיאום מראש בלבד. רק בדרך זו, מאמינים אנשי החינוך, יחזירו המורים והמנהלים את כבודם האבוד.

 

"המורים הפכו לשוטרים"

דיקן הפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה, פרופ' עפרה מייזלס, הציגה בכנס את ממצאי מחקרה בנושא "בעיות סמכות בחברה הישראלית", שנערך בקרב 3,500 תלמידים בכיתות ח' ו-י"א מכל הארץ. המחקר העלה נתונים מדאיגים בנוגע לתלמידי ישראל.

 

כ-40% מהתלמידים הצעירים ו-17% מהתלמידים הבוגרים דיווחו כי מישהו נתן להם מכה, סטירה או דחיפה מכאיבה וחזקה בבית הספר. 50% מהצעירים ו-60% מהבוגרים דיווחו שהרימו קול על מורה, ואילו 20% מהתלמידים דיווחו שקיללו אחד מהמורים. 48% מהצעירים ו-79% מהבוגרים סיפרו כי הבריזו משיעורים, וכחצי מכלל התלמידים העידו שבכיתתתם יש רעש ומהומה לעתים קרובות.

  

לדברי ד"ר לוקר, "יש להחזיר את סוג הענישה שגרם לילד לחזור על שנת הלימודים". רן ארז, מצדו, אמר בכנס כי צריך לבחון מחדש את חובות התלמיד. "אני פונה לשרת החינוך ואומר לה: אל תבואי ותגידי שאין כסף בחוק ההסדרים לשינוי. זה שטויות במיץ עגבניות. מספיק חוזר מנכ"ל אחד שלך שיעשה שינוי בכיתה", אמר ארז. 

  

"מורים הפכו לשוטרים", אמרה וילף והוסיפה כי הסרטונים שהועלו לרשת הפכו לשגרת חייהם של המורים בבתי הספר. "ננסה להגיב קשות על כל מעשה אלימות, זלזול וונדליזם. זו בעיה מאחר שהמורים הפנימו את המצב והבינו שאין להם את הגיבוי שהם זקוקים לו. כל אחד מעדיף לחזור הביתה בשלום ולא לקבל תביעה משפטית מהורה או לקרוא על עצמו בעיתון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שינוי בכיתה. ארז
צילום: ירון ברנר
איפה משרד החינוך? תמיר
צילום: מוקי שוורץ
מומלצים