העמותות במשבר: יותר נזקקים, פחות כסף
שר הרווחה מדבר על רשת ביטחון סוציאלית, אבל ארגוני הסיוע מספרים על "מצב אבסורדי - עלייה בפניות במקביל לירידה בגיוס הכספים". גם הם מגבשים תוכנית חילוץ, בלי הפוליטיקאים. "בחירות? תמיד פעלנו כאילו אין ממשלה"
המשבר הכלכלי כבר מורגש. בעמותות מספרים על דילמה בקרב פונים מבוגרים, שמתלבטים על מה לוותר: רכישת תרופות, תשלום חשבונות חשמל, מים וארנונה - או אולי על חלק מהאוכל. מי שמנסה לעצור את הסכר ולהקל על הנזקקים, מרגיש שמקבלי ההחלטות עסוקים בעיקר בבחירות הקרבות. "אף אחד לא מנתח את המצב ולא נערך להשלכות חברתיות שעשויות להיות קשות", מזהיר מנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר, יגאל בן-שלום.
במגזר השלישי - הארגונים הבלתי ממוסדים - מדווחים על הירידה הצפויה בתרומות, וגם חוששים מפליטת אלפי עובדים מהמגזר עצמו, לשוק העבודה. שר הרווחה, יצחק הרצוג, ניסה להרגיע כשהתייחס אתמול (יום ג') ב"כנס מעלה לאחריות חברתית", לצעדים שיש לנקוט.
בין היתר אמר כי משרדו והביטוח הלאומי מקיימים דיונים לבחינת דרכי התמודדות, וציין ש"יהיה קשוב וייתן מענה ורשת ביטחון לגופים שהמשבר הכלכלי ימנע מהם להמשיך להפעיל פרויקטים שהחלו בפיקוח ותקצוב של המשרד".
הרצוג הוסיף שישגיח שלא יפוטרו עובדים המעוסקים בפרויקטים חברתיים ומוסדות של משרד הרווחה, וגם שיבקש מראש הממשלה לזמן דיון מיוחד בנושא המגזר השלישי והמשבר. "במקביל, אני סבור כי יש לעשות לחיזוק רשת הביטחון הסוציאלית בישראל. הביטוח הלאומי ושלוחותיו מסייעים לכל אזרח במיוחד לשכבות החלשות ובמיוחד בעתות משבר. זוהי העת לחשיבה מקורית, נועזת, מתחשבת וערכית", אמר השר.
יותר מתקשים להחזיר את המשכנתא
מנכ"לית "עמותה למחויבות חברתית" המפעילה מוקד לזכויות מובטלים, גילי רעי, סיפרה כי כבר עכשיו היא נאלצת לצמצם בשירותיה. משרתה של רכזת פניות הציבור, הפכה לחצי משרה בהתנדבות. "עוד לא קיבלנו סירובים למתן תרומות, אך כמה קרנות כבר רמזו לנו שלא יוכלו להעביר כספים השנה - וזה בעת שאנו צופים להרבה פניות ממובטלים חדשים".
ואותו צפי כבר מורגש בשטח. מאז אוגוסט חל גידול של כ-23 אחוזים במספר הפונים לעמותת "ידיד" ברחבי הארץ, המבקשים סיוע במזון או בכסף לרכישת תרופות.
פרט לדילמות הקשות שניצבות בפני הפונים המבוגרים שפונים ל"ידיד" - ותיקים ועולים כאחד - בעמותה עצמה חוששים כי עקב המשבר הכלכלי, שהחל בעצם כבר לפני שנה וחצי עם קריסת הדולר, ייאלצו להפחית בהיקף השרותים המשפטיים והאחרים הניתנים חינם ללמעלה מ-30 אלף משפחות ויחידים בשנה.
מנתוני העמותה עולה, כי בשלושת החודשים האחרונים פנו ל"ידיד" כ-4,330 פונים, המהווים עלייה של כ-20 אחוזים לתקופה המקבילה בשנת 2007. גידול מיוחד נרשם בערים תל אביב, חיפה, קרית גת, אשקלון ואופקים.
"אנו נמצאים במצב אבסורדי, מצד אחד מספר הפניות הולך וגדל ככל שהמשבר הכלכלי מגיע לישראל, אך במקביל צמצום התרומות מחו"ל, עקב אותו משבר, מחייב אותנו לצמצום. זה יפגע מאוד באוכלוסיות המוחלשות", אמר רן מלמד, סמנכ"ל "ידיד".
"המגזר השלישי על סף קריסה"
מנכ"ל הקרן החדשה, אליעזר יערי, סיפר כי הוא ואנשיו בונים תוכנית חירום לחילוץ עמותות מה"צונאמי" הכלכלי העולמי. "אנו מגייסים יועצים פיננסים שידריכו את העמותות, בודקים כיצד לחסוך בתשתיות, רואים איך האירגונים יכולים לעבוד יחד, להתמזג ולחסוך, ועוד. לעיסוק של הפוליטיקאים בבחירות אין השפעה, הארגונים של המגזר השלישי תמיד פעלו כאילו אין ממשלה".
מנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר, ד"ר יגאל בן-שלום, סבור כי השיח הציבורי בישראל הוא כלכלי, במקום חברתי. "משום מה מוטרדים יותר לגבי הנכסים של אלה שיש להם, ומתעלמים מאלה שאין להם.
הממשלה סומכת על המגזר השלישי והוא נמצא בקריסה", אמר. "חייבים להקים צוות בין-משרדי שיבחן את הנושא החברתי, ולהציל את אותם פרויקטים שמטפלים בשכבות החלשות".
בנוסף לכל הצרות, הנשים מודאגות במיוחד. עו"ד טליה לבני, יו"ר נעמת, מסבירה שלרוב נוהגים לפטר עובדים זוטרים, ו"הרבה נשים עלולות להיפגע - בהיי-טק, במסחר הזעיר (כמו חנויות הלבשה) ובמגזר השלישי". לדבריה, "היעדר יכולת של הממשלה למשול בתקופה הקרובה ימנע ממנה לתת מענה לאותן אוכלוסיות שהמגזר השלישי טיפל בהם".