ארה"ב: פשרה בין גוגל להוצאות הספרים
הסופרים וההוצאות לאור תבעו את גוגל על הפרת זכויות יוצרים בעקבות פרוייקט של גוגל שסרק את כל הספרים. הצדדים הגיעו לפשרה המפצה את בעלי הזכויות על פרסום הספרים ברשת
גוגל ונציגי הוצאות הספרים הודיעו אתמול (ג') כי הגיעו לפשרה בתביעת זכויות יוצרים שהגישו ההוצאות, בעקבות שירות החיפוש בספרים שמפעילה גוגל.
במסגרת הסדר הפשרה, שעוד תלוי באישור בית המשפט במנהטן, תינתן לספרנים ולכלל הציבור גישה לחפש בספרים שאינם מודפסים יותר, ויחד עם זאת גוגל תמצא יחד עם תעשיית הספרים דרכים להרוויח ממכירות בשירות הזה.
במסגרת פרויקט Google Print, קטעים ממליוני ספרים שאינם זמינים עוד בחנויות הספרים, נסרקו והוכנסו לאינדקס על ידי ספריות. גוגל אמרה שהפרוייקט, הכולל גם ספרים שנמצאים ברשות הכלל, מעניק הזדמנות טובה לתת חשיפה מוגברת לספרים.
אף על פי כן, ב-2005 גילדת הסופרים הגישה תביעה ייצוגית נגד גוגל וטענה כי מדובר בהפרה משמעותית של זכויות יוצרים. שנה לאחר מכן גם ההוצאות לאור תבעו את גוגל, וציינו כי הפרת הזכויות מסבה להם נזק רב, בעוד החברה מרוויחה מכך.
חלוקת רווחים
הפשרה מגבילה את הגישה לספרים הסרוקים לספריות ייעודיות, ואוניברסיטאות וקולג'ים שיוכלו לרכוש מנויי לשירות. כמו כן גולשים שיחפצו, יצטרכו לשלם באופן מלא על גישה לחומרים המוגנים בזכויות יוצרים.
גוגל תתרום סכום של 125 מיליון דולר, מתוכם 34.5 מיליון דולר יילכו לטובת מרכז ללא כוונות רווח המטפל ברישום זכויות יוצרים על ספרים, וינהל את העברת התשלומים לסופרים ולהוצאות. גוגל תשלם לבעלי הזכויות גם 60 דולר עבור כל אחד ממיליוני הספרים שכבר נסרקו, וכן הוצאות משפט. עוד תחלוק גוגל את הרווחים ממכירות ומפרסומות בשירות: 63 אחוז מהרווחים ילכו לבעלי זכויות היוצרים, על פי הפשרה המוצעת.