הכנסת מחבקת: קידמה חוק להגנת עצים
הצעת חוק המחייבת נטיעת עץ חלופי במקום כל עץ שייכרת לצרכי בנייה או סלילת כביש עברה בקריאה ראשונה. קבלנים יחוייבו לפרט כמה עצים יש באתר הבנייה, ידרשו לשמר או להעתיק אותם ורק במידה והדבר אינו אפשרי יוכלו לכרות אותם רק בתנאי שיינטעו במקומם עצים אחרים באתר אחר
רגע לפני פיזורה, ממהרת הכנסת לחבק עצים: הצעת חוק המחייבת נטיעת עץ במקום כל עץ שייכרת במהלך עבודות פיתוח ובנייה עברה היום (ד') במליאת הכנסת בקריאה ראשונה וללא מתנגדים.
עצים רבים בישראל שילמו את מחיר הפיתוח: כדי להקים בנייני מגורים, שטחי מסחר ובעיקר כבישים, נכרתו עצים רבים, לעיתים גם עצים מוגנים ונדירים. מעטות הפעמים בהן עצים בעלי ערך היסטורי או תרבותי נותרו במקומם, או הועתקו. העתקת עץ היא תהליך יקר ומורכב, שלעיתים חורץ את גורלו לגווע ולמות במקומו החדש.
מטרת הצעת החוק, אותה יזם ח"כ אופיר פינס (עבודה), היא לשנות את היחס של מוסדות התיכנון לעצים. על פי ההצעה, יידרש כל יזם או קבלן המבצע עבודות בנייה או סלילה לנטוע עץ חלופי תמורת כל עץ שייכרת לצרכי הבנייה. מוסדות התכנון לא יאשרו תוכניות שאינן מכילות דיווח על מספר העצים הצומחים במקום המיועד לבנייה, פירוט מיקום נטיעה חלופי והפקדת ערובה לביצוע הנטיעה החלופית. במשרד הפנים תומכים בהצעה, ורוצים שסימון העצים ייעשה כחלק מתוכניות הבנייה שמגישים הימזים לאישור מוסדות התיכנון.
אך ההצעה לא מסתפקת בפיתרון המהיר של נטיעה חלופית. פינס מציע מדרג שבו תינתן עדיפות לשימור העץ במקומו חרף הבנייה. במידה והדבר לא אפשרי - תינתן עדיפות להעתקת העץ. כריתת העץ ונטיעת עץ חלופי תהיה רק האפשרות האחרונה שבידי היזם.
על פי דברי ההסבר לחוק, קק"ל, שאמונה על אישור לכריתת עצים בישראל, מאשרת כיום 95 אחוז מ-1,200 הבקשות לכריתת עצים בשנה. נתון זה לא כולל את העצים שנכרתים בתל אביב, ירושלים וחיפה, בהן ישנו פיקוח של הרשות המקומית. במתכונת החדשה יחויבו כל העוסקים בתחום לפרסם דו"ח שנתי כדי להגביר את השקיפות בנושא.
אישורה של הצעת החוק בקריאה ראשונה מאפשרת להחיל עליה רציפות, כדי שניתן יהיה להמשיך בהליך החקיקה בכנסת הבאה לאחר הבחירות. כעת תעבור ההצעה לוועדת הפנים והגנת הסביבה להכנה לקריאות הסופיות.