ח"כים למזוז: לרה"מ אין מנדט לשיחות עם סוריה
ראש הממשלה אולמרט מבקש לחדש את השיחות המתווכות עם סוריה במהלך החודשים הקרובים, אך יו"ר מפלגתו לבני סבורה כי מותר "לתחזק את המו"מ אבל לא לקבוע עובדות בשטח". ח"כים מהימין: "לאולמרט אין סמכות מוסרית"
זעם במערכת הפוליטית על כוונתו של ראש הממשלה לחדש את המגעים עם סוריה. חברי כנסת מהימין פנו הבוקר (יום ו') ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, וביקשו ממנו לבדוק האם ראש הממשלה יכול לקיים מגעים עם דמשק בזמן ממשלת מעבר. גם בסביבתה של יו"ר קדימה, ציפי לבני, הביעו מורת רוח ואמרו כי הנושא לא תואם עמה.
מפגישת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עם שר ההגנה של טורקיה, וסדי גונול, עולה כי אולמרט הביע נכונות לקיים סבב שיחות נוסף עם דמשק. ישראל תבקש לברר עם סוריה בסבב השיחות החמישי הצפוי כנראה בקרוב, אם בכוונתה לצאת מציר הרשע. הסורים מצדם מבקשים לברר אם סוגיית הגבולות, על פי מסמך בין שש נקודות שהציגו לטורקים. אם התשובה תהיה חיובית משני הצדדים, יש סיכוי לתחילת משא ומתן ישיר.
בלשכת ראש הממשלה הבהירו הבוקר, כי אולמרט מתכוון רק לתחזק את התהליך המדיני שהחל מול הסורים, ולא ליצור החלטות בלתי הפיכות בתקופת ארבעת החודשים שנותרו לכהונתו, עד לבחירות בפברואר 2009. עם זאת, בלשכתה של יו"ר קדימה, שרת החוץ ציפי לבני, הופתעו מהפרסומים על סבב המגעים הקרוב הצפוי.
אנשי לבני אומרים שהמועמדת לראשות הממשלה מטעם קדימה הבהירה מספר פעמים באמירות פומביות, שממשלת מעבר אינה צריכה להוליך מהלכים מדיניים רבי משקל, כמו המהלך עם סוריה. "יתרה מזאת", מבהירים אנשי לבני, "בפגישה שלנו עם שר ההגנה הטורקי אתמול, הבענו דאגה מהמשך הברחות הנשק דרך סוריה לחיזבאללה ותבעה את הפסקתם. כך או כך, ראש הממשלה לא עדכן עדיין את שרת החוץ בנושא המשא ומתן שהוא מבקש לחדש עם סוריה".
לבני עצמה אמרה כי "הממשלה צריכה לנהל התנהלות שוטפת של המדינה כדי לפתור משברים מידיים ולא מעבר. המבחן בעיניי הוא אם פניהם של הסורים למשא ומתן או לשלום. לפני שהסורים מקבלים מאיתנו מה שהם רוצים, בלי שיפגינו במעשים את כוונותיהם להפסקת ההברחות לאיראן והטרור, צריך לבחון אם מה שאולמרט עושה הוא תחזוקה של המשא ומתן או קביעת עובדות בשטח לפני בחירות. במקרה כזה, זה לא ראוי ולא מקובל".
בשלב זה טרם נקבע מועד לסבב השיחות החמישי באנקרה. התיאום נעשה בידי טורקיה, ובירושלים ממתינים לקביעת התאריך. בשלב זה הוסר המכשול הבירוקרטי אשר עיכב את הסבב הזה מאחר שיורם טורבוביץ, לשעבר ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, צפוי לקבל אישור לשמש שליח בשיחות אלה למרות שהתפטר מתפקידו.
"לאולמרט אין סמכות מוסרית"
חברי כנסת מהליכוד פנו ללשכת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, וביקשו לבדוק אם אולמרט רשאי ללכת למהלך כזה בתקופת ממשלת מעבר. ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) אמר, כי "לאולמרט אין סמכות מוסרית וחוקית לנהל שיחות מדיניות ולהתחייב בשם מדינת ישראל. שתיקתה של ציפי לבני בנוגע לפעילות אולמרט מעידה על נכונותה לוותר על רמת הגולן, וכרגיל היא שותקת ואינה עומדת בתוקף על חוסר המוסריות של המהלך".
חברו למפלגה, ח"כ יובל שטייניץ, אמר: "התנהלותו של אולמרט בעניין המשא ומתן עם סוריה פוגעת בעקרונות הדמוקרטיה ובאינטרסים חיוניים של מדינת ישראל" לדברי שטייניץ, אולמרט ולבני מזלזלים בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה, בכל הנוגע לממשלת מעבר.
גם יושב ראש ש"ס, אלי ישי, מתח ביקורת על כוונת ראש הממשלה, וטען כי "אין לקיים שיחות עם הסורים, כל עוד היא נמצאת בציר הרשע".
למרות כל תוכניותיו של אולמרט, מרחב התמרון של ממשלת מעבר מוגבל,
כפי שהבהיר באחרונה היועץ המשפטי לממשלה. במכתב ששיגר לשרים לאחר התפטרותו של אולמרט, הבהיר מזוז כי השרים מהווים חלק ממשלת מעבר ומתבקשים בשל כך, לנקוט באיפוק ולא לקבל החלטות בעניינים חריגים מבלי לקבל את חוות דעתו.
מזוז כתב, כי "הממשלה והשרים בממשלת מעבר וערב בחירות, מחויבים באיפוק בהפעלת סמכויותיהם לגבי כל אותם עניינים שאין כורח ודחיפות מיוחדת לפעול בהם בתקופת המעבר".