הילד שמן? דיאטה לא תעזור
רופאי הילדים מודאגים: תוצאות מחקר מוכיחות כי גם ילדים שמנים שעשו דיאטה מוצלחת יהפכו בכל זאת למבוגרים שמנים בעתיד. "מתבגרים ישראלים נמצאים במקום השביעי בעולם מבחינת השמנה," אומרים הרופאים
מכירים את הילד השמנמן והדחוי שהופך למבוגר שמן עם רגשי נחיתות, שצלקות העלבון צורבות בו גם כשהוא מנכ"ל מצליח של חברה משגשגת? זה יכול להיות הילד שלכם. כן, זה שאתם שולחים לבית ספר עם סנדוויץ' טונה מיונז, זה שאתם לוקחים למקדונלד'ס כי אין מה לאכול בבית בצהריים. כן, זה שאתם לא קולטים בכלל שהוא צובר פחמימות שהופכות אותו לדובון עם בעיות לב ודם.
מפחיד? חכו, יש עוד. מחקר שנעשה במכון האנדוקריני בבית החולים לילדים שניידר מגלה שכל הדיאטות בעולם לא יעזרו לילדים האלה, שאם הילד שלכם במצב השמנה מתקדם, הדיאטות אינן אפקטיביות. הוא יהיה רזה שנה-שנתיים, אולי אפילו שלוש, ואז יתחיל להשמין שוב.
קולה, ג'אנק וטלוויזיה
נתוני המחקר הדהימו אפילו את החוקרים. "בארבעים השנה האחרונות עלה אחוז ההשמנה בארצות הברית פי ארבעה, מארבעה אחוזים ל.16- בישראל עלה שיעור ההשמנה בעשרה אחוזים בעשור האחרון," מודאג פרופ' יוסף מאירוביץ,' אנדוקרינולוג בכיר במכון. "בסקר שנעשה בקרב ילדי כיתות ז' עד י"ב נמצא גידול של שישה אחוזים בהשמנה, תוצאה שמדרגת אותנו במקום השביעי בעולם מבחינת נתוני השמנה".
תרשה לי להתעכב על הקטע שבו אתה אומר שדיאטות לא עוזרות...
"מצאנו שהטיפול לא אפקטיבי בילדים המגיעים למצב של השמנה. הדיאטות מראות תוצאות לטווח קצר, ואחרי שנה-שנתיים כמעט כולם חוזרים לרמת המשקל הקודמת. לא שזה אבוד, אבל יותר נכון לעזור לאוכלוסייה הזו לפני שהיא פיתחה את עודף המשקל. ילדים בני חמש עד תשע עם עודף משקל הם בעלי סיכויים להפוך למבוגרים שמנים, פי שמונה יותר מילדים בלי עודף משקל. הבעיה היא שהורים, ואפילו חלק מהקולגות שלי, לא מאבחנים נכון ילדים שמנים. ילד נראה להם קצת מלא והם אומרים 'לא נורא, הוא גדל, הוא צומח.' אם לא עושים אבחון בצורה מדויקת לא עולים על זה שהוא שמן."
"הילד לא אוכל כלום"
בישראל אין אבחון מסודר של בעיית השמנה אצל ילדים. רק ל11- אחוזים מהילדים יש רישום מסודר של גובה ומשקל. "בלי הרישום הזה אין אבחנה," אומר פרופ' מאירוביץ.' "ההורים לא מודעים לזה ולא מודאגים, וגם כשאמרנו להם שהילד שלהם שמן הם הגיבו בהפתעה ולא האמינו."
מה, הם לא רואים שהילד שלהם עגלגל?
"מגיעות אליי אמהות חטובות - שאני חושד שיש להן הפרעת אכילה - עם ילדים מאוד שמנים, והן אומרות לי 'אבל הילד לא אוכל כלום.' הילד הזה מגיע למרפאה עם סנדוויץ' מלא מיונז וגבינה צהובה שלושים אחוז שומן ושותה קולה. האמהות האנורקטיות האלו באות אליי, למומחה בהשמנה, כדי שאמצא שיש לילד בעיה הורמונלית, אתן לו כדור והכל יסתדר. זה מדהים אותי שאמהות מחשבות קלוריות בכל ביס, אבל נותנות לילד לאכול כל כך הרבה. מדובר דווקא בהורים אינטליגנטיים, שלא מסוגלים ליישם בפועל את מה שהם מבינים."
הם כל הזמן בעבודה, איך יראו מה הילד מכניס לפה?
"זו באמת אחת הבעיות. ההורים עובדים ונותנים לילד כסף כדי שיקנה פיצה או יאכל ג'אנק פוד. הם נותנים לילדים אוכל עתיר שומן ואין ערנות לכמויות. טעות קטנה וזניחה של 0.4 אחוז בתפריט היומי, בסך הכל 11 קלוריות ליום, צוברת חצי קילו בשנה. מספיק שהילד שותה משקאות מתוקים כדי שהוא ישמין. בכל כוס פטל או קולה יש 150-100 קלוריות.
גם לסדר היום המשפחתי ולמעורבות ההורים בחיי ילדיהם יכולה להיות השפעה ניכרת על משקל הילדים. "משפחות לא יושבות כיום מסביב לשולחן לארוחת ערב כי בקושי יש ארוחות משותפות. הילדים יושבים מול הטלוויזיה, מפצחים גרעינים, ושיטת ההתערבות האפקטיבית והיחידה בהשמנה שנובעת מאכילת יתר היא שינוי אורחות חיים. יש הידרדרות ושינוי בנורמות הסמכות ההורית, ואחת התוצאות העגומות היא השמנת ילדים. תרבות האכילה המסודרת כבר לא קיימת, יש פחות ארוחות משפחתיות וההורים בעצמם יושבים לאכול מול הטלוויזיה."
ואכן, במחקר שפורסם לפני כחצי שנה על ידי אוניברסיטת בפאלו בארצות הברית התגלה שילדים רזו בצורה משמעותית לאחר שהוריהם הגבילו את שעות הצפייה שלהם בטלוויזיה. המחקר, שבוצע במשך שנתיים בקרב 70 ילדים שמנים בני ארבע עד שבע, הראה כי שליש מהילדים שזמן הצפייה שלהם קוצר בחצי - רזו. בתגובה יצאה אוניברסיטת ניו יורק בקריאה נרגשת להפחית את שעות הצפייה בטלוויזיה ובמחשב.
עוברים למשמעת מים
פרופ' מאירוביץ' הוא אחד המשתתפים בתערוכת בייבילנד, המתקיימת היום ומחר בגני התערוכה בתל אביב בחסות סופרפארם ומיועדת להורים ולכאלה שבדרך. בתערוכה מציגות החברות הגדולות במשק את החידושים בתחום המשפחה ומתקיימות הפעלות לילדים, מבצעי מכירה מיוחדים והרצאות מפי מומחים לתזונה, התפתחות הילד וחינוך.
מודעות ההורים והמדינה לסכנת ההשמנה היא מזערית, קובע בצער פרופ' מאירוביץ.' "ההורים לא מבינים שזאת בעיה," הוא אומר. "כשהתקשרתי להורים והצעתי מיוזמתי תוכנית למניעת השמנה לא כל ההורים נענו. חבל, כי במרכז שניידר אנחנו עושים בדיקות חינם כדי לגלות אם הילד סובל ממשקל לא תקין. אם הם נמצאים שמנים הם מוזמנים לטיפול בסיוע צוות מומחים. אנחנו מדברים איתם וממחישים להם דברים בצורה חווייתית. במקום להגיד להם שקולה זה משמין, מראים להם כמה סוכר יש בכוס. זה משהו שגם ילד בן חמש מבין ומיד מתחיל לשתות מים. הנקודה המרכזית היא שילד שמן יהיה מבוגר שמן, ומשמעות הדבר היא מחלות לב וכלי דם."
וזה בלי לדבר על ההתעללות הנפשית.
"ילדים שמנים סובלים מהתעללות של ילדים אחרים, ובארצות הברית גילו ששמנים מתקבלים פחות לקולג' ולמקומות עבודה. הם נתפסים עצלנים ופחות מוצלחים."