נשיא בוליביה נגד סוכני ארה"ב למאבק בסמים
המנהיג הסוציאליסטי שוב מתעמת עם ארה"ב. הוא האשים את הסוכנים האמריקנים הנאבקים בנגע הסמים בארצו בריגול והשעה את פעילותם. בספטמבר גירש את שגריר ארה"ב
עימות חדש בין בוליביה לארה"ב: נשיא בוליביה אוו מוראלס האשים הלילה (יום א') את הסוכנים האמריקנים הנאבקים בנגע הסמים בארצו בריגול ומנע מהם להמשיך להילחם בסוחרי הקוקאין עד להודעה חדשה. עם זאת, הוא נמנע מגירוש הסוכנים הפדראלים מארצו.
"היו סוכני די-אי-איי (הסוכנות למאבק בסמים של ארה"ב) שעסקו בריגול פוליטי ומימון ארגונים נפשעים כדי שיוכלו לפעול נגד הרשויות ואף הנשיא", טען מוראלס. הוא האשים את הסוכנים בניהול קשרים עם ארגוני אופוזיציה שארגנו את המחאות האלימות במזרח ומרכז המדינה בספטמבר, וציין כי מדובר בקונספירציה.
"זו החלטה אישית שקיבלתי", הסביר הנשיא, "מעתה, הדי-אי-איי לא מורשה עוד לפעול במדינה, עד להודעה חדשה". מוראלס כבר החליט קודם לכן לאסור על הסוכנים הפדראלים האמריקנים לערוך טיסות בשמי ארצו.
המדינה הדרום אמריקנית הענייה נחשבת ליצואנית השלישית בגודלה של קוקאין בעולם, אחרי קולומביה ופרו. בחודש שעבר, ארה"ב הוסיפה את בוליביה לרשימת המדינות ש"שכשלו באופן מופגן" לעמוד במחויבותיהן בתחום המאבק בסמים.
ארה"ב כינתה את האשמותיו הטריות של מוראלס "מגוחכות". "אנו דוחים את ההאשמות שהדי-אי-איי או כל סוכנות אמריקנית ממשלתית אחרת תמכו באופוזיציה או קשרו קשר נגד הממשלה הבוליביאנית", הודיעה שגרירות ארה"ב בלה-פאז. "ההאשמות הללו שגויות ומגוחכות".
"האשמות מגוחכות"
עוד הודיעה השגרירות האמריקנית כי "אם שיתוף הפעולה עם ארה"ב יושעה, יותר סמים יופקו בבוליביה. תוצאות השחיתות והאלימות יפגעו בעיקר בבוליביה עצמה". הממשל האמריקני נקט בצדים להשעיית הטבות המסחר שהוענקו לבוליביה בשל שיתוף הפעולה הקלוקל במאבק בנגע הסמים.
לטענת וושינגטון, גידול הקוקה בבוליביה גדל באופן משמעותי, אך לפי ממשלתו של מוראלס מדובר בגידול של 5 אחוזים בלבד בשנה האחרונה. היחסים בין שתי המדינות נפגעו בספטמבר, אז גירש מוראלס את השגריר האמריקני לאחר שהאשים אותו בהתערבות בענייניה הפוליטיים הפנימיים של ארצו. מחלקת
המדינה האמריקנית גירשה בתגובה את שגריר בוליביה ואמרה כי מדובר בפעם הראשונה זה שלושה עשורים ששליח אמריקני הוכרז "פרסונה נון גרטה" במדינה כלשהי בעולם.
מאז נכנס לתפקידו ב-2006, נקט מוראלס במדיניות של "אפס קוקאין, אך לא אפס קוקה", המאפשרת לאלפי חקלאים לגדל קוקה למטרות חוקיות. צמח הקוקה משמש לייצור סם הקוקאין, אך משמש את האינדיאנים בבוליביה גם למטרות רפואיות.