שתף קטע נבחר

 

שחר של יום חדש? מה מצפה לנשיא הנבחר

לברק אובאמה לא יהיו 77 ימים לנוח ממסע הבחירות ועד שייכנס לבית הלבן. הוא יידרש לטפל מיד במשבר הכלכלי החמור המאיים למוטט את הכלכלה האמריקנית. בעיות בוערות נוספות כמו הגרעין האיראני, המבוי הסתום במזרח התיכון והמאבק באל-קאעידה ייאלצו לחכות בינתיים

אחרי לילה נפלא של חגיגות ניצחון בהשתתפות מאות אלפים בפארק גרנט בשיקגו, אחרי הנשיקות הרטובות והחיבוקים הנרגשים, יתעורר היום (ד') ברק אובאמה לבוקר מפוכח של הררי בעיות, המחייבות פתרונות מהירים.

 

אובאמה יושבע לנשיא ה-44 של ארצות הברית רק ב-20 בינואר 2009 ב-12 בצהריים, בטקס שייערך על מדרגות הקונגרס האמריקני. אחריו יפליג במכונית הנשיאותית לאורך שדרות פנסילבניה עד לבית מספר 1600, כדי להתחיל רשמית במילוי תפקידו. אך המשבר הכלכלי החמור, הניצב בראש רשימת הבעיות שממתינות לאובאמה, לא יוכל לחכות עד אז.

 

במקביל, ממתינים משבר הגרעין האיראני, המתקרב לנקודת הרתיחה, והצורך לסיים את הפרשה בעיראק בצורה אחראית. גם המשבר עם פקיסטן והמאבק בטליבאן באפגניסטן דורשים טיפול – וכמובן שעדיין נותר המצוד אחרי אוסאמה בן לאדן ולוחמיו, הפועלים בשטח ההפקר שבין שתי המדינות. בינתיים, רוסיה תמשיך לעשות שרירים ולבחון את התגובה וכושר העמידה של הנשיא החדש.

 

הבחירות בארה"ב - סיקור מקיף ב-ynet:

 

לא צריך לחכות להשבעה

אבל עם כל הכבוד למזרח התיכון, לפקיסטן, אפגניסטן ולרוסיה - באלה יוכל הנשיא היוצא ג'ורג' בוש להשתעשע עד 20 בינואר. אפילו לארגן את "פסגת הברווזים הצולעים" עם ראש הממשלה אהוד אולמרט בעוד שבועות ספורים בבית הלבן. איראן תמשיך להתקדם לקראת נשק גרעיני, והנשיא בוש יוכל עדיין לשגר עוד כמה מסוקים לעשות קצת רוח בגבול עיראק-סוריה.

 

לאובאמה אין את המעמד הדרוש לקבל החלטות בנושאים הבינלאומיים עד ל-20 בינואר. הוא יודע שהנושא האיראני מחייב טיפול מהיר. אין כל ספק שהוא ידון בנושא עם הצוות שלו לביטחון לאומי, ויצהיר הצהרות. העולם יקשיב וירשום לעצמו. אולי הוא אף ישגר שליחים מטעמו לשיחות גישוש באירופה, במטרה לקדם סנקציות חריפות יותר נגד איראן - כדי להימנע מהצורך בפעולה צבאית.


מפולת בוול סטריט. המשבר לא יכול להמתין רגע אחד (צילום ארכיון: AP)

 

אבל המשבר הכלכלי החמור לא יכול להמתין 77 ימים. הוא לא יוכל לחכות אפילו לא רגע אחד. ולמרות שאובאמה עדיין לא בבית הלבן – בכלכלה הוא יוכל להתחיל לטפל באופן מיידי, באמצעות חקיקה שיוביל הרוב הדמוקרטי בשני בתי הקונגרס. למשל, העברת תוכנית תמריצים כלכלית חדשה, שתמנע פינוי בעלי בתים שאינם עומדים בתשלומי המשכנתא. אובאמה יוכל להזרים כסף שיאפשר להקפיא את הפינויים בשלושה חודשים, כדי שבינתיים תתבצע פריסת תשלומים נוחה יותר, שתאפשר לבעלי הבתים לעמוד בתשלומי המשכנתא מבלי שיושלכו לרחוב. אובאמה גם יצטרך לנקוט צעדים מיידיים שיאפשרו הזרמת כספים להנעת המערכת הפיננסית והמשק האמריקני כולו.

 

לא יהיה זמן להתאושש

בימים כתיקונם מנצל הנשיא הנבחר את 77 הימים שנותרו לו עד לכניסה לבית הלבן כדי להתאושש ממערכת הבחירות המתישה, וכן למנות צוות מעבר לחפיפה עם הממשל היוצא ובמקביל להתחיל למנות אנשים למשרות. תהליך אישור המינויים צפוי להיות הפעם מהיר במיוחד לאור הקונגרס האוהד את הנשיא.

 

ביל קלינטון נכנס לבית הלבן ב-20 בינואר 1993, בעידן של אחרי מלחמת המפרץ שהתאפיין בבעיות כלכליות. בשנתו הראשונה הוא טעה בנבכי הבית הלבן, לפני שמצא את ידיו ורגליו והתחיל לתפקד. בוש נכנס לבית הלבן לפני שמונה שנים בעידן של שלום ושגשוג כלכלי. היה לו זמן להתאושש ממערכת הבחירות סוערת, להקים את הממשל שלו בנחת במשך חודשים, ולנסות לבנות סדר יום לתקופת הנשיאות שלו.

 

בניגוד לכניסה הרגועה של בוש עצמו לפני שמונה שנים, הפעם מדובר בנשיא נבחר שסיים מערכת בחירות סוערת ואינטנסיבית של שנה ועשרה חודשים, שכמוה לא זכורה בתולדות ארה"ב – אך הפעם אין לו זמן לנוח ולהתאושש.

 

לאובאמה אין תקופת ביניים של 77 ימים. הוא יודע שעליו לפעול מיד בנושאים כלכליים ומדיניים - אבל מבלי לפגוע במעמדו ובעיקר בכבודו של הנשיא בוש - תוך שהוא מקים את הממשל החדש שלו. אובאמה יצטרך לפעול מיד כדי לממש את ההבטחות שפיזר במהלך מערכת הבחירות שלו - לטפל במיתון, באבטלה העלולה להגיע ל-8 אחוזים, במשבר הדיור ובאזרחים המסולקים מבתיהם בהיעדר יכולת לעמוד בתשלומי המשכנתא. אובאמה גם יצטרך להזדרז ולתקן את מערך ביטוח הבריאות הבעייתי שקיים בארה"ב, שם כ-47 מיליון אזרחים אינם יכולים לעמוד בתשלומים ואינם מבוטחים כלל.


אובאמה בעיראק, הקיץ. יתייעץ עם מפקדי הצבא (צילום ארכיון: AP) 

 

מהר מאוד הוא יגלה שקבוצות השמאל שתמכו בו בתחילת המרוץ, ונשאו אותו על כפיים בבחירות המקדימות של הדמוקרטים, איבדו את סבלנותן, ויידרשו ממנו להסתלק מעיראק. אובאמה מצידו יעשה זאת בזהירות תוך התייעצות בעוזריו האזרחיים ובמפקדי הצבא. כן יופעל עליו לחץ לסגור את מחנה המעצר לחשודים בטרור שבמפרץ גוונטנאמו שבקובה, ולאסור עינויים בחקירת חשודים בטרור.

 

הנשיא אינו שולט בתוכניות

בדרך כלל נשיאים מנסים לקבוע סדר יום ולנסות לטפל במה שהבטיחו לבוחר, אבל בסופו של דבר הם אינם שולטים בתוכניות. בוש לא תכנן את מתקפת הטרור של 11 בספטמבר, שאירעה שמונה חודשים לאחר כניסתו לבית הלבן, לא את

הוריקן קתרינה שחירב את ניו אורלינס באמצע הכהונה, וגם לא את המפולת הפיננסית שקרתה לקראת סיומה (גם אם יש לו מניות בכורה ביצירתה).

 

ומה באשר לסכסוך הישראלי-פלסטיני? חשוב לזכור שהנשיא האמריקני אינו קובע את לוח הזמנים של המזרח התיכון. נשיאים חדשים אינם ששים להיכנס למיטה החולה הזאת. הם נשאבים לתוכה מתוקף הנסיבות. גם אם לברק אובאמה יש שאיפות לפתור משברים בעולם ותוכניות גדולות לקידום השלום אצלנו, המשבר הכלכלי העצום המטלטל את אמריקה ירכז את מלוא תשומת הלב והמשאבים שלו.

 

ברק אובאמה הוא איש מבריק עם פוטנציאל מדהים. עכשיו נותר לנו לחכות ולראות אם יהיה נשיא מוצלח. לרוב נהוג לתת לנשיא הנבחר מאה ימי חסד לפני שמתחילים להציק לו. מזכירת המדינה לשעבר בממשל קלינטון, מדלן אולברייט, טענה כי דרושים אלף ימים כדי לתקן את הקלקולים שהותירו בארה"ב שמונה שנות ממשלו של בוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמריקנים שפונו מבתיהם. דרוש טיפול
צילום: AFP
המפולת בשווקים. דרוש תיקון
צילום: AP
בן לאדן. גם אותו צריך לתפוס
צילום: רויטרס
חמאס בעזה. המזרח התיכון מחכה
צילום: רויטרס
נשיא איראן. לעצור את הגרעין
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
פוטין. יוסיף לעשות שרירים
צילום: רויטרס
מומלצים