איראן: הפרלמנט הדיח את שר הפנים
מה שהחל בתואר מזויף, והפך לפרשיית שחיתות ופיטורים של עוזר בכיר של נשיא איראן אחמדי-נג'אד הסתיים היום ברוב קולות בהדחת שר הפנים. עוד מכה פוליטית לנשיא איראן, שהתנגד להדחה
בישיבת הפרלמנט שנערכה הבוקר הצביעו 188 מחוקקים בעד הדחתו ורק 45 נגד. 14 נמנעו.
הדחתו של שר הפנים היא הפסד פוליטי נוסף לנשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, העומד בראש הממשלה באיראן, שבה הפרלמנט מאשר את השרים, בהתאם לחוקה. כשהובא מינויו של קורדן בפני המג'לס, תמכו בו 169 חברי פרלמנט - אך הוא הספיק לכהן רק 90 יום.
בשבוע האחרון התחוללה באיראן סערה פוליטית לאחר שנציג רשמי של אחמדי-נג'אד, פוטר לאחר שהציע מזומנים למחוקקים בניסיון לשכנעם לטרפד את הדחתו של שר הפנים.
קבוצת מחוקקים בפרלמנט התלוננה כי מוחמד עבאסי, המנהל הכללי של לשכת הנשיאות בפרלמנט האיראני, ניסה להשתיקם כאשר הציע להם סכום העומד על כ-5,000 דולרים עבור בניית מסגדים ובמקביל הגיש להם מכתב שמביע התנגדות להדחת השר. עבאסי, שעיקר תפקידו לתאם בין הממשלה והפרלמנט, פוטר ביום שבת האחרון "לאחר שניסה להשיג חתימות לביטול ההדחה של שר הפנים במסווה של סיוע ממשלתי לבניית מסגדים".
בתחילת השבוע נדרש נשיא אחמדי-נג'אד לסוגיה ואמר כי זו היתה "טעות של איש אחד". הוא הוסיף כי מאחר שהוא אינו מסכים להדחת שר הפנים אין לו כוונה להשתתף השבוע בישיבה שתדון בנושא וכינה את מהלך ההדחה "לא חוקי".
מגביר את המתח לקראת הבחירות
הפרשייה רק מגבירה את המתח הפוליטי הקיים באיראן כאשר המחנות הפוליטיים נערכים לבחירות לנשיאות בקיץ הבא. אחמדי-נג'אד, שצפוי להתמודד על כהונה נוספת אך טרם הודיע על כך, יתקשה במצב הפוליטי הנוכחי לגייס תמיכה רחבה למועמדותו לכהונה שנייה. עם זאת, באחרונה הביע המנהיג הרוחני, האיתוללה עלי חמינאי, תמיכה בממשלתו של אחמדי נג'אד וקרא לה להיערך לכהונה של חמש שנים. באיראן המנהיג הרוחני הוא הסמכות העליונה בכל ניהול ענייני המדינה וסביר להניח שלתמיכתו תהיה השפעה על חלק מהמתלבטים.
שבועות לא פשוטים עוברים על נשיא איראן. באחרונה דווח כי אחמדי-נג'אד סובל מתשישות וכי ייתכן שהדבר ימנע ממנו להתמודד שוב אולם מהר מאוד הוא חזר לסורו. בנוסף לכך שיהיה עליו לחפש כעת שר פנים חדש, צריך הוא להתמודד עם הביקורת הפנימית הגוברת על האינפלציה הגואה, האבטלה וירידת מחירי הנפט, שמשפיעה בצורה דרמטית על תקציב המדינה האיראני.
עד כה הודיע רשמית על מועמדותו רק מתמודד אחד, הרפורמיסטי מהדי כרובי, יושב ראש הפרלמנט לשעבר שכבר התמודד בבחירות 2005 והפסיד. גם ראש עיריית טהרן, הנחשב לשמרן-מתון מוחמד-באקר קאליבף צפוי לנסות שוב את מזלו ולהתמודד, הפעם מעמדת כוח משמעותית יותר, ממנה כזכור דילג אחמדי-נג'אד אל לשכת הנשיאות. סימן השאלה הגדול ביותר נמצא סביב מועמדותו של הנשיא לשעבר, מוחמד חאתמי, שטרם החליט אם להתמודד מטעם הרפורמיסטים.