פעולת צה"ל בעזה: היעד - "מנהרה מתקתקת"
צה"ל החליט לצאת לפעולה בעזה, לאחר שגילו כי המנהרה שנועדה לחטיפה, מוכנה ליום פקודה. המבצע הנוכחי מעיד על האסטרטגיה: נמנעים מעימות, אך מסכלים כל כוונה התקפית
"מנהרה מתקתקת" - כך כינה גורם בכיר בצה"ל את היעד לפעולה אמש (יום ג') בתוך שטח רצועת עזה. הכוח שפעל נתקל בחמושים ובמטען כבד שהתפוצץ ברעש רב. במהלך חילופי היריות נהרג איש חמאס וארבעה נפצעו. לצה"ל לא היו נפגעים. לפי הערכות, הפעולה תסתיים בתוך מספר שעות.
הייתה זו הפעולה הראשונה מעבר לגדר - כ-250 מטר בעומק הרצועה, מול מחנה הפליטים אל בורייג' - מאז כניסתו לתוקף של הסכם הרגיעה. "מדובר בפעולה נקודתית, הגנתית ולא התקפית. עם סיומה ייצאו הכוחות משטח הרצועה", אמר גורם בכיר בצה"ל.
במערכת הביטחון התקבל מידע על הנקודה ממנה נחפרה המנהרה,
אולם הציר שלה ופתח היציאה בתוך ישראל לא היו ידועים. מטרת הפעילות היא לאתר את המנהרה ולהרוס אותה.
כאשר הגיע הכוח למבנה שבסמוך לו נחפרה המנהרה, נתקלו החיילים במספר חמושים. במקום התפתחו חילופי אש, במהלכם נפגעו המחבלים, ולאחר מכן אירע הפיצוץ העז. המבנה, שקרס כולו, כנראה מולכד מבעוד מועד, כדי למנוע פעולה מעין זו. חלק מהחמושים נסו מהמקום.
מיקום המנהרה ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
תושבים פלסטינים דיווחו על חילופי אש ועל מזל"טים שחגו ממעל. במהלך הפעילות נורו לפחות שש פצצות מרגמה לעבר הכוחות. אחת הפצצות נפלה בשטח פתוח באזור מעבר כיסופים, אין נפגעים ולא נגרם נזק. גורמי צבא מסרו כי "מדובר בפעולה הגנתית מיסודה, ולא התקפית.
בצה"ל העריכו הערב כי ברצועת עזה קיימות מנהרות נוספות שהכינו אירגוני הטרור, אולם המנהרה הנוכחית הייתה ברמת בשלות לפיגוע - "נורה אדומה דולקת", כפי שכינו אותה בצה"ל, שהייתה חובה לפעול נגדה.
מונעים עימות, פועלים במידתיות
פרשן ynet רון בן ישי מוסיף: מבחינה צבאית, זה מבצע קטן ונקודתי, בין השאר מתוך כוונה שלא לגרום לקריסת הפסקת האש ברצועה ובאזור עוטף עזה. אבל פעולה זו, קטנה ככל שתהיה, מצביעה על האסטרטגיה הנוכחית של צה"ל, לא רק כלפי רצועת עזה, אלא גם בזירות עימות פוטנציאליות אחרות, למשל בצפון.
האסטרטגיה פשוטה - להימנע ככל האפשר מכל פעילות שתביא לעליית המתיחות ואפילו לעימות באש בין צה"ל לבין חמאס, חיזבאללה והסורים.
אבל אם ההתרעה המודיעינית מצביעה על כוונה התקפית מיידית - הממשלה לא תהסס להורות לצה"ל לבצע תקיפה מקדימה כדי לסכל זאת.
ברור לגמרי שאסטרטגיה כזאת מצריכה מידע מודיעיני התרעתי, ומידע לתכנון מבצע מדויקים ביותר. יש באסטרטגיה נטילת סיכונים, אבל מידתיות. כרגע חמאס מעוניין ברגיעה, ולכן סביר להניח שאחרי שיגור פגזי מרגמה וקסאמים בכמות מוגבלת לעבר שטח ישראל - תופסק שוב האש. גם לחמאס יש יותר מדי מה להפסיד.