שתף קטע נבחר

 

אושר בכנסת: חלוקת רכוש - עוד לפני מתן הגט

בשורה גדולה למסורבות הגט: הכנסת אישרה תיקון לחוק שמאשר הסדר חלוקת רכוש בין בני זוג, גם אם עוד לא ניתן גט. החוק נועד למנוע "סחיטת" נשים על-ידי בעליהן, שהיו יכולים להתנות את מתן הגט בהגעה להסדר חלוקה לפי ראות עיניהם

אחרי מאבקים, כיפופי ידיים ואפילו עתירה לבג"ץ, עשתה היום (ד') הכנסת היסטוריה: הצעת חוק שאושרה במליאת הכנסת בקריאה שלישית תאפשר חלוקת ממון בין בני זוג - עוד לפני מתן גט. חברי הכנסת החרדים ניסו לטרפד את התיקון להצעת החוק ללא הצלחה.

 

58 חברי כנסת תמכו בהצעה, ו-21 התנגדו לה. למעט חברי הכנסת החרדים, נמנו על המתנגדים להצעת החוק גם חברי הכנסת אליהו גבאי, אורי אריאל, יצחק לוי ואפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל), וכן חבר הכנסת דוד טל (קדימה). ח"כ משה גפני הורחק ממליאת הכנסת משום שלאחר אישור הצעת החוק צעק: "בושה, זהו מחטף ביום האחרון של הכנסת".

 

 

החוק הינו בשורה גדולה למסורבות הגט, שעד היום היו יכולות להיות נתונות לסחיטה מצד בני זוגן - שהתנו את מתן הגט בהסדר חלוקת רכוש כראות עיניהם. על-פי החוק החדש - שיזמו מספר חברי כנסת, בהם זבולון אורלב, מיכאל מלכיאור, מנחם בן ששון ועתניאל שנלר - תתאפשר חלוקת רכוש בין בני זוג עוד לפני מתן הגט, אם הוגשה בקשה לכך ואם התקיים אחד מהתנאים הבאים: חלפה שנה מיום שנפתח הליך להתרת נישואין או מיום שהוגשה תביעה לחלוקת רכוש בין בני הזוג; קיים קרע בין בני הזוג, או שבני הזוג גרים בנפרד במשך תקופה של תשעה חודשים מתוך שנה; ניתן כלפי בן הזוג של המבקש צו הרחקה או הוגש נגדו כתב אישום בעבירת אלימות שבוצעה נגד מי שמבקש את חלוקת הרכוש או ילדו.

 

מאחורי הקלעים התחולל בימים האחרונים בכנסת מאבק סביב השאלה האם להעלות את הצעת החוק להצבעה טרם היציאה לפגרה. מאבק עיקש שהובילו יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ פרופ' מנחם בן-ששון, ולשכת עורכי הדין היה בין הסיבות המרכזיות להעלאת החוק עוד היום.

 

"לשים קץ לתופעות פסולות"

"זוהי בשורה גדולה לחברה בישראל בכלל ולמגזר הנשי בפרט", אמר בן ששון לאחר אישור החוק. "הכנסת אמרה היום די לסחטנות ולניצול המחפיר של הצד החלש מבין בני הזוג. יש ערכים וחוקים שקודמים לכל שיקול אחר. החוק החדש ישים קץ לתופעות פסולות ולעוולות מתמשכות, שבמדינה מתוקנת יש להדבירן".

 

יו"ר המפד"ל ח"כ זבולון אורלב: "גברים רבים מנצלים את הנכסים שנמצאים בשליטתם כדי לכפות על נשותיהם הסכמה לגט בתנאים כלכליים משפילים, או להותירן מסורבות גט. ההצעה נועדה להקל על מסורבות הגט ולמנוע התניית מתן

גט בכך שהאישה תסכים לוותר על הרכוש בעת חלוקתו".

 

ח"כ הרב מיכאל מלכיאור (עבודה-מימד): "לאורך כל הדורות עמדו כל גדולי ישראל לצד מסורבות הגט וראוי לכנסת ישראל שהתייצבה אף היא לצידן. זהו חוק יהודי, צודק ומוסרי ששולל עוד כלי מידיהם של בעלים נצלנים, מעגנים וסרבני גט. ביצענו היום את חובתינו לעשות כל מאמץ אנושי על מנת להקל על עגונות שכבולות באזיקי נישואין אשר איבדו מזמן כל משמעות עבורן, ומשמשיםאך ורק ככלי לסחוט אותן במאבקי גירושין. החוק שולל מהבעל את האפשרות לאיים על האישה בדרך של אי מתן גט ומונע ממנה קושי כלכלי חמור ובלתי צודק".

 

"נקודת מפנה"

מקואליציית עיק"ר למען עגונות ומסורבות גט נמסר: "זהו הישג גדול המהווה תיקון עוול בן 30 שנה כנגד נשים. אנו רואים בתיקון נקודת מפנה בדרך לשוויון בין המינים בהליכי הגירושין בישראל, ומקווים כי חברי כנסת ומפלגות תומכי התיקון, ימשיכו בקו זה בקמפיין הבחירות שלהם ובכנסת הבאה".

 

יושבת ראש נעמת, עו"ד טליה לבני, בירכה על קבלת החוק "שיגן על יכולתן של נשים לממש את זכויותיהן הקנייניות, יצמצם את העימותים במהלך הגט ויאפשר לנשים חופש אישי ביציאה לדרך חדשה". גם יו"ר תנועת האישה הדתית-לאומית "אמונה", ליאורה מינקה, מברכת על אישורו הסופי של חוק יחסי ממון, והגדירה אותו כ"בשורה חשובה לציבור הנשים בישראל". ואילו עו"ד בתיה כהנא דרור, מארגון "מבוי סתום", סבורה כי "העברת החוק הינו צעד חשוב, אך יש לזכור כי זהו רק צעד אחד בפתרון הכולל של מצוקתן של הנשים מסורבות הגט וביטול אפליית הנשים בישראל".

 

מארגון "קולך" - פורום הנשים הדתיות - נמסר: "ביום הרביעי בבריאת העולם נבראו המאורות,

והנה ביום רביעי השבוע, זכינו לראות אור מאיר בקצה המנהרה. בקצה אחד של העולם בוחרת האומה האמריקנית במנהיג שחור, ומיישמת בכך את חוקתה בת היותר מ-200 שנה לפיה כל בני האדם נולדו שווים, ובקצה אחר של העולם, בארץ הקודש, מקבלת כנסת ישראל חוק לפיו לא יוכלו עוד בני זוג לסחוט את בני זוגם לשעבר, בדרך לקבלת גט. בכך מגשימה כנסת ישראל את עקרונות היסוד של היהדות".

 

ואילו עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"ל ארגון משפחה חדשה, אמרה בתגובה: "זהו חוק כל כך מקולקל שכבר 35 שנה מנסים לתקן אותו לשווא כאשר הקואליציות הדתיות אינן מאפשרות זאת. גם התיקון הנוכחי הוא מעט מדי ומאוחר מדי. יש לבטל את החוק ולאפשר בישראל כינונן של נישואי חוזה כאלה המסדירים מראש את יחסי הממון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן ששון. בשורה לחברה
צילום: גיל יוחנן
אורלב. למנוע גט בתנאים משפילים
צילום: גיל יוחנן
מלכיאור. חוק יהודי, צודק ומוסרי
צילום: דודי ועקנין
מומלצים