שתף קטע נבחר

הלחימה בקונגו התחדשה; מנהיגי האזור ייפגשו

מנהיגי קונגו, רוואנדה, מזכ"ל האו"ם ומנהיגים נוספים ייפגשו ביום שישי בניירובי כדי לדון בדרכים לפתור את המשבר במזרח קונגו. במקביל התחדשה הלחימה בין מורדיו של הגנרל נקונדה למיליציית המאי-מאי, התומכת בממשלה בקינשאסה

המאמץ הדיפלומטי לפתרון המשבר בקונגו צובר תאוצה. על רקע לחימה בהיקף מוגבל בין המורדים ללוחמי מיליציה הנאמנים לממשלה במזרח קונגו, הסכימו היום (ד') מנהיגי האזור להיוועד ביום שישי בקניה לפסגה מדינית מיוחדת.

 

משרד החוץ בקניה מסר כי נשיאי הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ורוואנדה, ג'וזף קבילה ופול קגאמה, ישתתפו בוועידה שתיערך במרכז הבירה ניירובי. בין המנהיגים הנוספים שצפויים להגיע מזכ"ל האו"ם באן קי-מון ומנהיגי אוגנדה, טנזניה, בורונדי ודרום אפריקה.

 

דיפלומטים מערבים סבורים כי הדרך היחידה להביא לפתרון הסכסוך היא להושיב את נציגי רוואנדה וקונגו סביב אותו שולחן. קונגו האשימה את רוואנדה בתמיכה במנהיג המורדים, הגנרל העריק לורן נקונדה, בן שבט הטוטסי. כוחותיו של נקונדה הדפו בשבוע שעבר את הצבא הקונגולזי מבירת מחוז צפון קיוו, גומא. הלחימה החריפה את המשבר ההומניטרי באזור.


שיירת סיוע של האו"ם במזרח קונגו, השבוע (צילום: AFP)

 

נקונדה טוען כי הוא נאבק כדי להגן על בני הטוטסי מבני הוטו חמושים. רבים מבני שבט ההוטו נמלטו לקונגו אחרי הטבח ברוואנדה ב-1994, שבו רצחו על-פי הערכות בני ההוטו כ-800 אלף בני טוטסי בתוך חודשים ספורים. ואולם, פרשנים רבים סבורים כי המימד האתני של הסכסוך משמש רק כמסך עשן בידי המיליציות המנסות להשתלט על משאבי הטבע באזור, הכוללים מצבורי זהב, יהלומים ומינרלים אחרים השווים מיליארדי דולרים.

 

ארגון המורדים "הקונגרס הלאומי להגנה על העם" של נקונדה הכריז ביום רביעי האחרון על הפסקת אש, שאותה קיים עד כה, אך כוחותיו לא נסוגו מהשטח שכבשו. היום, שבוע אחרי, דווח על יום שני של עימותים בין לוחמי המורדים ללוחמי מיליציית מאי-מאי בעיירה הצפון-מזרחית ריטשורו. לא נרשמו באזור עימותים עם הצבא.

 

מורדיו של נקונדה ולוחמי המאי-מאי חתמו בינואר על הסכמי שלום שנועדו לשים קץ לעימותים שפרצו באזור ב-2007, ארבע שנים אחרי סוף המלחמה שניטשה בין 1998 ל-2003. ואולם הסכמי השלום קרסו בסוף אוגוסט וסוכנויות הסיוע דיווחו כי כרבע מיליון בני אדם הפכו מאז לפליטים. כ-50 אלף מהם נמלטו בארבעת ימי הלחימה באזור גומא בשבוע שעבר. שיירה של האו"ם העבירה ציוד רפואי לבית חולים מקומי, אך אלפים רבים עדיין נזקקים לסיוע הומניטרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים ופליטים במזרח קונגו
צילום: AP
מזכ"ל האו"ם יגיע לפסגה בקניה
צילום: AFP
מומלצים