פחד ותסכול במזרח קונגו
לפחות מיליון קונגולזים נמלטו מבתיהם מאז שהחלה הלחימה במזרח המדינה - והממשלה בקינשסה מאשימה את רואנדה השכנה באחריות למצב. עובד ישראלי בארגון סיוע סיפר ל-ynet על הגופות שמוטלות בשולי הכביש. דיפלומט קונגולזי בתל אביב האשים: העולם נזכר בקונגו רק כדי לכרות את משאביה
מאז שפרצה הלחימה באוגוסט האחרון, נמלטו מבתיהם מיליון קונגולזים – 250 אלף מהם בחודשיים האחרונים
ריח של מוות באוויר
אייל רייניך הוא ישראלי העובד בארגון "Handicap International" הבלגי, ארגון שמעניק סיוע לנכים, שזכה ב-1997 בפרס נובל לשלום. כבר חצי שנה שהוא כאן, מנהל את משרד הארגון במחוז צפון-קיוו הממוקם בגומא, והתמונה שהוא משרטט היא קשה ומדכאת. "הריח של הגופות זה הדבר הכי בולט", סיפר ל-ynet בשיחה מהטלפון הנייד שלו, שהתנתקה שוב ושוב, מאחר שהמורדים הרסו לא מעט אנטנות במחוז. "ישנן הרבה גופות, שמוטלות בשולי הכביש. ולידם לעתים ישנים עקורים, וקשה להבדיל בין אלה לאלה, כי לעקורים לא היה זמן לנסות להקים לעצמם סוכות או מבנים כלשהם, הם פשוט נשכבו על האדמה מתחת ליריעות ניילון או עלי בננה וקרטונים".
לדברי רייניך, העקורים בגומא נמצאים בכל מקום שמסוגל להכיל אותם – בתי ספר, בתי חולים, כנסיות, וכמובן, ברחוב. העקורים זקוקים בדחיפות למזון, מי שתייה, תנאים סניטריים בסיסים ונגישות לטיפול רפואי – אך גם לדבר אבסטרקטי יותר וחשוב לא פחות: הם זקוקים להגנה.
רייניך וילדים בגומא. הפליטים חיים בחרדה מתמדת
"הארגונים ההומניטריים כאן לא יכולים לתת לעקורים את מה שהם צריכים כל עוד אין באזור ביטחון, והביטחון כאן על הפנים. למרות שמדי ערב מוכרז כאן עוצר, כל לילה יש כאן רצח, אונס וביזה. הפליטים כאן חיים בחרדה מתמדת", הוא פוסק.
המפתח - בידי העולם
כמו בכל סכסוך מורכב שהפך למשבר הומניטרי חמור, המפתח נמצא בידי הקהילה הבינלאומית. וזו, כך נראה, מכירה בחומרת המצב בקונגו - אך גוררת רגלים בכל הקשור לנקיטת צעדים אופרטיביים נוספים במדינה, שבה מוצב כוח שיטור של האו"ם, המונה 17 אלף חיילים. בחודש שעבר כינה מזכ"ל האו"ם באן קי-מון באוזני ynet את הלחימה בקונגו "אחת הדאגות החמורות ביותר שטורדות את מנוחתי". גם אירופה נזעקה לפעול, ובסוף השבוע שעבר, הגיעו לקונגו שרי החוץ של צרפת ובריטניה, ברנאר קושנר ודיוויד מיליבנד, כדי להתרשם מקרוב מהמצב.
"אם העולם יחליט לעשות משהו – ה'משהו' הזה יוכל להיעשות בצורה אפקטיבית", ציין רייניך. "אבל שאלת המיליון דולר האם יחליט לעשות משהו? לדעתי, העולם כבר החליט – שלא לפעול. מיליבנד וקושנר היו כאן, דיברו על לשגר לכאן כוח אירופי, אבל אז הם חזרו הביתה, ונראה שכוח אירופי לא יהיה. בינתיים גוברים כאן הפחד והפאניקה והתסכול".
עקורות צועדות בשדה בצפון קיוו. האו"ם חייב למנוע הידרדרות (צילום: AP)
לדברי רייניך, אם העולם מחליט שלא להתערב, "כוח האו"ם חייב לפרש בצורה אמיצה יותר את המנדט שלו כדי לספק הגנה לאזרחים ולקהילה ההומניטרית. כרגע הם אומרים לנו: תאגרו אוכל כי תהיה הידרדרות. זה אבסורד. הם הרי שם כדי למנוע הידרדרות. הם חייבים לפעול ולעשות משהו. גם על עצמם הם לא מסוגלים להגן".
"רואנדה מנצלת את קונגו"
בדירה בבית מגורים בלב תל אביב שוכנת שגרירות הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. בניגוד ממה שאולי ניתן לצפות משגרירות של מדינה שבה מתרחש משבר חמור – האווירה בשגרירות רגועה למדי. הקונסול הראשון מוקומבי ספו מווקומבי מצביע בסמן לייזר על המפה של קונגו הנמצאת על הקיר, מנסה להסביר את המשבר המורכב. בעיניו – וזו עמדתה הרשמית של ממשלת קונגו – לא מדובר בין עימות צבאי בין צבא לארגון מורדים, כי אם מדובר בעימות בין שתי מדינות: קונגו האדירה – ששטחה כשטח אירופה המערבית כולה - ושכנתה הזעירה ממזרח, רואנדה.
רואנדה חימשה את נקונדה, טוען מווקומבי באוזני ynet. היא מספקת לו לא רק נשק, אלא גם חיילים. הוא בובה של רואנדה, והוא משרת את האינטרסים שלה. "קונגו היא מדינה עשירה מאוד במחצבים ומינרלים – קובלט, זהב, נחושת, קולטן. רואנדה היא מדינה קטנה, ענייה ומיושבת בצפיפות. אין לה קולטן – אך היא מייצאת קולטן. אין לה קפה – אך היא מייצאת קפה. איך זה ייתכן? היא פשוט מנצלת את קונגו – ועושה זאת באמצעות נקונדה ודומיו", הוא אומר.
אזור העימות בין קונגו לרואנדה
בכך, מסכים רייניך עם מווקומבי. "קונגו פשוט נשדדת על ידי המדינות השכנות שלה. ממש כאן, מתחת למשרד שלי, יש שדה של קולטן, מינרל שמשמש את תעשיית התקשורת הסלולרית, ואני רואה איך כורים אותו באין מפריע, ומעבירים אותו לרואנדה, שנמצאת שני רחובות מכאן. זה אוצר של קונגו, שרווחיו לא מגיעים לממשלה, ובטח לא לעם הקונגולזי".
ללחוץ על הצדדים לנהל מו"מ
מווקומבי סבור שהפתרון לעימות הוא משא ומתן נמרץ בין קונגו לרואנדה. מלבד הדרישה שרואנדה תפסיק את התמיכה בנקונדה, יש לארצו דרישה נוספת: שרואנדה לקלוט מחדש את מאות אלפי בני ההוטו שנמלטו ממנה לקונגו לאחר רצח העם של 1994, מחשש לחייהם. רבים מהנמלטים הינם לוחמי מיליציה שביצעו את רצח העם בבני הטוטסי – והם אינם רוצים לחזור לרואנדה מחשש שיענשו. "רואנדה חייבת לקבל אותם בחזרה – אחרי שתבטיח להם חנינה. אבל ממשלת רואנדה מסרבת – כי היא יודעת שאילו יחזרו, יהפכו בני ההוטו להיות הרוב במדינה, וממשלת הטוטסי שקמה שם תיפול".
"הקהילה הבינלאומית חייבת לסייע לשתי המדינות להיכנס לתהליך של משא ומתן לשלום. רק אצלה המפתח לבעיה הזאת. חייבים להפעיל לחץ על שני הצדדים. אבל הקהילה הבינלאומית עסוקה. יש לה משבר כלכלי עולמי ועניינים אחרים", הוא מסכם בתסכול.
הלוחמים של נקונדה. בובה של רואנדה? (צילום: AFP)
באופן לא מפתיע, גם למווקומבי יש ביקורת על האו"ם. "800 משקיפים! אלה כל המשקיפים שהוצבו מסביב לגומא. למה לא הציבו שם עוד? ובכלל, מהם בכלל 17 אלף משקיפים בארץ גדולה כמו קונגו? במחוז קוסובו בסרביה, שקטן עשרות מונים מקונגו, הוצבו גם 17 אלף משקיפים. זה מה שעיתונאי צרפתי שדיבר איתי כינה 'הצביעות של המעצמות'".
"כשהם רוצים לבוא להשקיע בקונגו – לכרות את המינרלים והמחצבים האחרים שלנו – הם באים בהמוניהם, אבל כשאנחנו מבקשים מהם לעזור לנו להשכין שלום, הם פתאום לא מכירים את הדרך. בני קונגו זקוקים לשלום, וזקוקים לסיוע חיצוני כדי לאפשר לשלום להגיע. כל מי שרוצה לנצל את עושרה של קונגו מוזמן גם לבוא לכאן כדי לסייע לנו בעת צרה", קובע מווקומבי.
לרייניך, לסיכום, יש גם ביקורת על הממשלה הקונגולזית עצמה. "המצב כאן חסר תקווה כי ישנן כאן בעיות עמוקות הרבה יותר. השחיתות כאן חילחלה לכל תחומי החיים, יש כאן דורות שלמים של שחיתות וחינוך לשחיתות. ואם צד אחד מושחת, אז הצד השני גם רוצה להיות מושחת, ויש קנאות ושנאות על רקע אתני - וכל זה מתקבץ לחבית של חומר נפץ שמתפוצצת כל הזמן, והקהילה הבינלאומית מלכתחילה הרימה ידיים".