שתף קטע נבחר

בחירות מקומיות: בקלפי מחכים למיליוני מצביעים

כבר בשעה 7:00 החלו להתרוצץ מאות מתמודדים בין 7,712 הקלפיות בניסיון לשכנע את המתלבטים: אנחנו נשפר את מצב השכונה שלכם. מי מחכה למצביעים ומה מציעים המועמדים? ynet מגיש סקירה מצפון לדרום

החלה חגיגת הדמוקרטיה המקומית: 4,734,507 בעלי זכות יוכלו לממש היום (ג') את זכותם הדמוקרטית ולהצביע לאחד מ-600 המועמדים המתחרים על הכסא והתפקיד הנחשק ב-159 יישובים ומועצות. 7,712 קלפיות הוצבו ברחבי הארץ והמצביעים יוכלו להגיע ולשלשל את שני הפתקים - הצהוב לראשות היישוב, הלבן למועצה - עד ל-22:00. בחלק מהיישובים ייסגרו הקלפיות ב-20:00. מי מחכה למצביעים ומה הם מציעים להם? מעבר לירושלים ותל-אביב, ynet מגיש סקירה של המאבקים הבולטים מצפון לדרום.

 

בחירות מקומיות 2008

 

ביישובי הגליל העליון וברמת הגולן השלימו המועמדים את ההכנות ליום

הבוחר. בקרית שמונה יתבקשו 18,462 בעלי זכות בחירה למצוא מחליף לראש העיר לשעבר, חיים ברביבאי, שהורשע בשורת עבירות פליליות. בבחירות מתמודדים תשעה - ביניהם פוליטיקאים מנוסים ואנשי צבא - וסיבוב שני נראה בלתי נמנע. בעיר המקובלים צפת מתמודדים חמישה על התפקיד הנחשק, ביניהם ראש העיר המכהן, ישי מימון, אולם גם שם ריח הסיבוב השני נישא באוויר. במושבה מטולה ייאבקו על התפקיד ראש המועצה הנוכחי, קובי כץ, ושלושה מועמדים נוספים.

 

גם בראש פינה ובחצור הגלילית ינסו ראשי המועצות לשמור על כיסאם מול יריביהם. תושבי בירת הגולן קצרין, יתבקשו לבחור בין ראש המועצה המכהן זה 31 שנים, סמי בר לב, ויריבו, סא"ל (מיל') אלי מעוז, איש תנועת צדק חברתי.

 

הנמנום של מערכת הבחירות בחיפה נקטע רק עכשיו, לאחר ששני מתמודדים, אלי קולס ושלמה גלבוע, הסירו את מועמדותם. כעת מתמודדים שבעה על התפקיד הנחשק, ביניהם ראש העיר יונה יהב וניצב בדימוס יעקב בורובסקי, מי שהקים את המחלקה למלחמה בשחיתות במשרד מבקר המדינה.

 

יהב זוכה ליתרון בסקרים הנערכים בעיר והוא ממשיך לקטוף את פרי תפקודו בתקופת מלחמת לבנון השנייה, ומצטייר - על אף הסחבת - כמי שמשקם את התשתיות בחיפה, בזכות הקמת מסלולי הרכבת הקלה ותוכניתו להקמת "קמפוס הנמל". עם זאת, אין ספק כי בורובסקי עשה בחודשים האחרונים חריש עמוק, בעיקר בקרב "המקופחים" - תושבי השכונות הסמוכות לים והסוחרים הסובלים מעבודות התשתית המתמשכות בעיר התחתית ובהדר, ובקרב הצעירים. עם זאת, נראה כי בורובסקי ויתר על הציבור הערבי בעיר, כאשר הסכים לשיתוף פעולה הדוק עם נציגי ישראל ביתנו.

 

קרב משפחתי, כתובות נאצה וראש עיר שהתמוטט

בקריות יש כבר מי שמתקשה לעמוד במתח. ראש העיר קרית ביאליק, ד"ר רפי ורטהיים, הגיש לפני פתיחת הקלפיות תלונה על השחתת רכוש. בעקבות התלונה, נעצרו שלושה חשודים שהדביקו מדבקות על מכוניות בעיר. הבוקר חש ורטהיים כאבים בחזה ופונה במצב קל לבית החולים רמב"ם. מבית החולים נמסר כי "ורטהיים עובר סדרת בדיקות לפני שיוחלט על אישפוזו או על חזרתו לסערת החיים הפוליטיים המלאים סכנות" - כדברי דובר בית החולים.

 

בקרית ים מעוררת מערכת הבחירות עניין. מי שקרא שם תיגר על ראש העיר המכהן, שמואל סיסו, הוא לא אחר מאשר אחיינו, אלון סיסו. שמות המשפחה הזהים אף העלו את החשש מפני טעויות של הבוחרים. בנצרת עילית סיים ראש העיר הוותיק, מנחם אריאב, את תפקידו ועל הכסא המתפנה מתמודדים ארבעה. במהלך מערכת הבחירות נאלצה המשטרה להתערב בנעשה, לאחר שבביתו של המועמד רונן פלוט - היושב שבעה על רעייתו שנפטרה - רוססו כתובות נאצה. 

 

בעפולה צפויה גם כן התמודדות מעניינת, בין ראש העיר המכהן, אבי אלקבץ,

לבין קודמו בתפקיד, יצחק מירון, שתמך בו במערכת הבחירות הקודמת - בה לא התמודד. לראשונה בכרמיאל מתערערת ההגמוניה של ראש העיר ב-20 השנים האחרונות, עדי אלדר. רינה גרינברג, ממלאת מקומו עד לא מזמן, ניהלה קמפיין אגרסיבי, כמותו לא היה בעיר מעולם, והיא נוגסת מכוחו. שתי רשימות למועצה מעוררות עניין בעיר, האחת רשימת חד"ש, והשנייה רשימה שמצעה העיקרי הוא שמירה על כרמיאל מפני ערבים הרוכשים בה בתים.

 

אם תוצאות הבחירות לראשות העיר נתניה היו נקבעות על-פי הלך הרוחות העיר והסקרים המקומיים, לא היה צורך אמיתי לקיימן. לצד ראש העיר, מרים פיירברג, מתמודדים קובי לוי, חיים פרידריך וראובן מימון - כולם ברשימות עצמאיות. לעומת הקרב על ההנהגה המקומית, המירוץ למועצת העיר מורכב יותר - על 27 מקומות במועצה מתמודדות לא פחות מ-24 רשימות שונות. בכל מקרה, למי שירכיב את הקואליציה העירונית מצפה כאב ראש לא קטן.

 

ברמת השרון מתמודד ראש העיר, איציק רוכברגר, פעם נוספת. בין חברי רשימתו יש שלושה טייסים ושני פרופסורים לגריאטריה ולרפואת ילדים. מולו מתמודדים במערכת הבחירות הסוערת אלי בר ואבי גרובר. גם בהרצליה תתמודד שוב יעל גרמן לתפקיד ראש העיר, אולם מי שנבחרה לתפקד מטעם מרצ, תתמודד הפעם ברשימה עצמאית. מול גרמן מתמודדים חמישה ועל 19 מקומות במועצת העיר מתמודדות 16 רשימות.

 

בהוד השרון מתמודד ראש העיר, חי אדיב, פעם נוספת, אולם בשל ריבוי המתמודדים מולו נראה כי הבחירות ילכו לסיבוב שני, מול המתמודד הבולט, יואב רוזן. בכפר סבא לעומת זאת מתמודד ראש העיר, יהודה בן-חמו, מול בני כברה, שהודיע ביום האחרון לסגירת הרשימות, כי הוא מתמודד. לכן, ההערכה היא שסיכוייו של בן-חמו טובים יותר. בכפר שמריהו לא מתקיימות בחירות, משום שביישוב מתמודד רק אדם אחד לראשות העיר, דרור אלוני, שרשימתו היא גם הרשימה היחידה המתמודדת למועצת היישוב.

 

התמודדות מול יריבים וכתב אישום

הקרב המרכזי בראשון לציון יהיה בין ראש העיר, מאיר ניצן, שיבקש את אמון התושבים בפעם השישית, לבין יריבו בעשר השנים האחרונות, דב צור, שינסה לגבור עליו ולזכות בתפקיד. ברחובות לעומת זאת, יש אינפלציה של מתמודדים. המועמד המוביל הוא ראש העיר, שוקי פורר, המכהן בתפקיד כבר עשר שנים. הפעם הוא ייאלץ להתמודד לא רק נגד יריביו, אלא גם מול כתב האישום שהגישה נגדו הפרקליטות בשבוע שעבר. בנס ציונה, העיר הקטנה שכלואה בין ראשון לציון לרחובות, התמונה מאוד ברורה: יוסי שבו יהיה ראש העיר בפעם הרביעית. את הקביעה הזו לא ניתן לערער שכן שבו הוא המועמד היחיד, ותריסר הרשימות מתמודדות רק על מקום במועצת העיר.

 

מערכת הבחירות באשקלון היא מהמשונות שידעה העיר. שבעה מועמדים

מתחרים ביניהם, בהם ראש העיר המכהן, רוני מהצרי, שמצבו בסקרים לא היה טוב, אבל כעת הוא צובר תאוצה. מולו מתמודדים שני ראשי עיר לשעבר, בני וקנין ושבתאי צור, ועוד ארבעה מועמדים נוספים. לפי תחזיות הסקרים, תיגרר אשקלון לסיבוב שני. רק בשבוע שעבר התפוצצה רקטה בלב העיר, אבל נושא הירי מעזה נדחק לשוליים. הנושאים המעסיקים את המועמדים הם מי יצליח לפתח יותר את העיר, לנקות אותה ולהשביח את מערכת החינוך.

 

המערכה באשקלון סבלה מאלימות רבה: צמיגים נחתכו, מכוניות הושחתו ואיומים על מועמדים ותומכיהם הפכו לעניין שבשגרה. המצב הבעייתי הזה גרם למפקד משטרת אשקלון, סגן-ניצב חיים בלומנפלד, לכנס את המועמדים לשיחה שבה התרה בהם להרגיע את פעיליהם והבטיח לנקוט יד קשה כנגד גילויי אלימות. בשדרות מערכת הבחירות מעסיקה רבים מתושבי העיר, במיוחד בשל אי הבהירות לגבי הזוכה. חמישה מועמדים מתמודדים לראשות העיר: אחלמה פרץ, רעייתו של שר הביטחון לשעבר (שזוכה לתמיכה גם מראש הממשלה, אהוד אולמרט), דוד בוסקילה שכבר כיהן בעבר כראש עיר, אלון דוידי שקנה את עולמו בשביתות הרעב מול ביתה של פרץ, יושב ראש ועד ההורים בשדרות ואחת הדמויות הצבעוניות בעיר, ששון שרה, והרב עמרם אלעזרא. ראש העיר הנוכחי, אלי מויאל, החליט הפעם לא להתמודד.

 

מודעות אבל ונציגות נוספת למשפחת פרץ

בבירת הנגב באר שבע רשומים 154 אלף בעלי זכות בחירה, אך בבחירות הקודמות הצביעו רק 34 אחוזים מתושבי העיר. ייתכן שהשנה תירשם עלייה בשיעור המצביעים בעקבות התלהטות היצרים בקרב המועמדים לראשות העיר: יעקב טרנר, ראש העיר הנוכחי, סגנו רוביק דנילוביץ', ומנכ"ל הדואר לשעבר, יוסי שלי. יום לפני הבחירות דאגו אלמונים לתלות בעיר מודעות אבל המבשרות על מותו של טרנר, אולם הוא הבהיר כי "הידיעות על מותי היו מוקדמות". על פי הסקרים בעיר, דנילוביץ' הצעיר עתיד לרשת את מקומו של טרנר, אך במטהו של ראש העיר מסרבים להרים ידיים ומתכוונים להילחם עד הסוף.

 

במצפה רמון מתמודדת הנציגה השנייה למשפחת שר הביטחון לשעבר: פלורה שושן, אחותו של עמיר פרץ. שושן היא אשתו של ראש המועצה לשעבר סמי שושן. מולה מתמודד יצחק זרגרי, שמקווה לרענן ליישוב המדברי. בנתיבות לעומת זאת, מתנהל מאבק איתנים בין שני מועמדים: ראש העיר המכהן יחיאל זוהר ואייל מסיקה.

בעיר, שבה 17 אלף בעלי זכות בחירה, יודעים כולם כי קולות החרדים הם אלה שיכריעו את הכף, בייחוד לאחר שהרב יעקב ישראל איפרגן, המכונה "הרנטגן", החליט ברגע האחרון להריץ רשימה מטעמו.

 

מכל מקום, במשרד הפנים מצפים כי בבחירות, שעלות המימון שלהם יותר מ-240 מיליון שקלים, יהיו אחוזי הצבעה גבוהים. שר הפנים, מאיר שטרית, אמר כי ככל שאחוזי ההצבעה גבוהים יותר, כך העירייה מתפקדת בצורה טובה יותר. זאת, משום שאחוזי הצבעה נמוכים מובילים לכך שמפלגות קטנות מגדילות את כוחן באופן לא פרופורציונאלי והדבר פוגע בתפקוד העירייה. שטרית קרא לאזרחי ישראל: לכו להצביע.


פורסם לראשונה 11/11/2008 00:28

 

בהכנת הידיעה השתתפו חגי עינב, אחיה ראב"ד, רענן בן-צור, אלי סניור, שמוליק חדד ואילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצביעים בקלפי. ארכיון
צילום: מאיר פרטוש
מימון. ינסה לשמור על הכסא בצפת
יהב. קרב מול בורובסקי בחיפה
צילום: שאול גולן
יוסי שבו. ראש העיר והמועמד היחיד בבחירות בנס ציונה
צילום: מיכאל קרמר
אחלמה פרץ בשדרות. אולמרט תומך
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים