לבני תוקפת את אולמרט: לא מחויבת לדבריו
שרת החוץ התנערה מההצהרות המדיניות שהשמיע אולמרט בימים האחרונים, לפיהן תיאלץ ישראל לחזור לגבולות 67' ולהחזיר שכונות ערביות בירושלים. "אי אפשר לזרוק מפתח לצד השני ולקוות לטוב", טענה
קולות שונים בקדימה. לאחר שהפתיע את שרת החוץ לבני בנאומיו ביום הזיכרון לרבין, והציג משנה מדינית של חזרה לגבולות 67 והחזרת שכונות ערביות בירושלים, זוכה היום (ג') ראש הממשלה אהוד אולמרט להתקפה מצידה של יושבת ראש קדימה. דבריה אמנם מיועדים לבוחרי קדימה, אך יש להם משמעות מדינית כבדת משקל בהיותה צפויה להתמודד מול נתניהו על ראשות הממשלה.
משנתו של אולמרט אמנם הוצגה כבר לפני כמה שבועות בראיון שפורסם ב"ידיעות אחרונות", אך חזרה עליה מעל קבר רבין ז"ל ואמש בכנסת - נתנו לה משנה תוקף.
הצהרות אולמרט עשויות להיות המורשת שיותיר לראש הממשלה שיחליף אותו, לפחות מהבחינה הבינלאומית.
"זאת התחייבות למעשה של ראש ממשלה מכהן - כלפי העולם, ממשל אובאמה והפלסטינים", אמרו בסביבתה של לבני. "מדובר בהתוויית מדיניות בלא קבלת אישור מפלגת קדימה, או מוסדותיה".
בהודעה כתובה שהפיצה היום לבני למערכות התקשורת, היא מתנערת מדברי אולמרט ואומרת: "כיושבת ראש קדימה איני מחויבת לדברי ראש הממשלה היוצא, אלא למצע קדימה. בשארם א-משייח קיבענו עקרונות למשא ומתן יחד עם הפלסטינים, כשהעולם כולו תומך בהם. מדובר בהתנהלות שלנו ושלהם, ועד שהכל לא גמור - כלום לא גמור. כל זאת, בלי שהעולם לוחץ או מציע הצעות על השולחן, או דוחף מישהו לעשות ויתורים על אינטרסים לאומיים שלו.
"זו הוכחה שאפשר לנהל משא ומתן בדרכי, בלי שאנחנו מגיעים לנקודות האלה שהוצגו אתמול על ידי ראש הממשלה היוצא. אני מחויבת רק למצע שאני כתבתי, אני מאמינה בו - והוא קובע בדיוק מהם העקרונות שלפיהם ננהל את המשא ומתן. אני מאמינה שתפקידה של הנהגה הוא קודם כל להגן על האינטרסים הלאומיים של עמה".
בלי צעדים חד-צדדיים
לבני אמרה כי אמנם הדבר הנכון הוא לקדם תהליכים שיובילו להכרעות, "אבל יש דברים שאנחנו צריכים לשמור עליהם, ויש דברים שאם לא נקבל - לא יהיה הסכם. זה חלק ממשא ומתן, והציפייה ממי שמנהל אותו היא לדאוג שהתוצאה שלו לא תהיה רק החלק שבו אתה נפרד מנכסים או מחלקי מולדת, אלא גם שמירה על אינטרסים ביטחוניים ולאומיים. זה מקובל על כולם - כולל הפלסטינים והעולם".
היא העידה כי ישנם מחלוקות בינה לבין ראש הממשלה היוצא. היא סיפרה כי גם כשכתבה את מצע המפלגה, עם הקמתה,
אולמרט הזכיר מונחים כמו על נסיגה חד-צדדית, כמו ההתכנסות, בעוד שבעיניה היה מדובר בטעות. "אי אפשר לזרוק מפתח לצד השני ולקוות לטוב", טענה, "בוודאי לא ביהודה ושומרון".
לבני אמרה כי קדימה תפעל להקמת מדינה פלסטינית והסבירה שישראל תתעקש על כך שגבולותיה ייקבעו על-פי שלושה עקרונות: "האחד זה ביטחון, השני הוא גושי ההתיישבות כדי לשמור מקסימום ישראלים בבתיהם, וכמובן שגם ישנם מקומות שיש להם חשיבות לאומית, היסטורית דתית לעם היהודי - וירושלים בוודאי עומדת בראשם".