מהנדסת במש' הבריאות: מי בקבוקים לא בריאים
החברות המשווקות מים בבקבוקים לא יאהבו את זה. מהנדסת בכירה במשרד הבריאות קובעת במסמך מפתיע שמי הברז בישראל לא רק בריאים לשתיה, אלא טובים יותר ממי הבקבוקים ש"עלולים להזיק לבריאות"
אם אתם לא יכולים לוותר על מים מינרלים, כדאי שתדעו: לדעת מהנדסת בכירה במשרד הבריאות שתיית מים בבקבוקים היא "אופנה" שאין לה יתרונות בריאותיים או תזונתיים. כמו כן היא מזהירה כי מים מינרלים עלולים להכיל יותר זיהומים, הם מפוקחים פחות, ועלולים להכיל תוצרי לוואי של פלסטיק, שמסכנים את בריאותנו.
במשרד הבריאות מתגאים ובצדק באיכות מי השתייה בישראל. הדו"ח השנתי האחרון מצא כי רק בשמונה רשויות מקומיות התגלו זיהומים במי השתייה, וזאת מהסיבה שבישראל נערכות עשרות אלפי בדיקות בשנה לאיכות מי השתייה וכי באופן כללי ישנו "שיפור מתמשך באיכות מי השתייה".
אבל באופן רשמי משרד הבריאות לא אמר מילה רעה בנוגע לשתיית מים מינרליים בבקבוקים. לכן מפתיעה עמדתה של מהנדסת בכירה במשרד הבריאות שקובעת כי לא רק שמי ברז בריאים לשתיה אלא ש"מים מבוקבקים עלולים גם להזיק לבריאות".
"אין תועלת במים מבוקבקים - ההיפך הוא הנכון"
הכותבת, ולרי פוהורילס, מהנדסת מחוזית לבריאות הסביבה בלשכת הבריאות בתל-אביב כותבת במסמך רשמי כי "אין שום תועלת בריאותית או תזונתית בשתיית מים מבוקבקים לעומת מי ברז. ההפך הוא הנכון, המים מהברז היום מכילים גם פלואוריד נגד עששת, בניגוד למים המבוקבקים שבדרך כלל עניים בפלואוריד".
יצויין כי ישנה מחלוקת בקרב המומחים האם הוספת פלואור למים היא בעלת יתרונות בריאותיים מובהקים. המתנגדים להוספת פלואור טוענים כי הוא עלול לגרום דווקא למחלת שיניים בשם פלואורוזיס ולמחלות שונות בהן פגיעה בעצמות ובשלד.
הכותבת מצטטת מחקר מתוך The archives of family medicine שמצא כי ברבע מהדגימות במים מבקבוקים היו חיידקים בשיעורים ניכרים יותר מאשר במי ברז. "שני סוגי המים סובלים מדי פעם מזיהומים", כותבת פוהורילס ומציינת כי הפיקוח על מים מבוקבקים נעשה במפעל בלבד ואילו הפיקוח על מי הברז נעשה לאורך כל הדרך עד לצרכן.
"מים מינרלים מכילים יותר חיידקים"
מים מבוקבקים אומנם אינם מכילים כלור, לעומת מי הברז, אך לדברי פוהורילס הדבר גם הופך את מי הברז ל"בטוחים יותר מזיהום", לעומת מים מינרלים שנמצא שהם מכילים יותר חיידקים.
"אין ספק שבקבוקי מים אופנתיים יותר. מי ברז בטוחים ובריאים יותר גם אם טעימים פחות. מים מבוקבקים אף על פי שהם מקושרים למושגים של טוהר וניקיון הם מזיקים לסביבה ועלולים להזיק גם לבריאות (הפרשת תוצרי לוואי של חומרי פלסטיק לתוך המים)", נכתב.
במסמך נכתב כי תעשיית המים המינרליים בעולם מגלגלת כ-46 מיליארד דולר. "קיים פרסום אגרסיבי של חברות המים המבוקבקים, הגורם לנו לדחות את מי הברז ולבחור בבקבוקים כסגנון חיים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדובר בתשובה לפנייה ספציפית המבטאת את עמדת המהנדסת. עמדת משרד הבריאות היא כי מי הברז בישראל טובים וראויים לשתייה. מבחינת פלואוריד – קיים יתרון למי הברז וכן הפיקוח על מי הברז מקיף ואינטנסיבי בצורה משמעותית".
מי ברז. יותר בריא, ע"פ משרד הבריאות
צילום: לוי בייזרמן
מומלצים