שנת צהריים מועילה? 11 טעויות של שינה
מבוגרים זקוקים לפחות שעות שינה בלילה? נחירות הן תופעה טבעית ולא מדאיגה? ילדים שלא ישנים מספיק יהיו מנומנמים בשעות היום? ומה התועלת בשלאפ-שטונדה? בואו להכיר מקרוב את השינה שלכם
.1 קיצוץ של שעת שינה אחת בלילה לא מזיק לבריאות.
האמת: אפילו קיצוץ קל בזמן השינה שנדרש לגופכם יגרום לכם להרגיש פחות אנרגטיים, יפגום ביכולת החשיבה ובמהירות התגובה שלכם, ישפיע על בריאות הלב וכלי הדם ויקשה על גופכם להיאבק בזיהומים, בעיקר אם חוסר השינה נמשך לאורך תקופה ארוכה.
.2 הגוף מסתגל במהירות ללוחות זמנים שונים של שינה.
האמת: השעון הביולוגי שלנו מתוכנת כך שנהיה ערניים יותר במהלך היום וישנוניים יותר בלילה. רוב האנשים יכולים להקדים או לאחר את השעון הפנימי שלהם בשעה או בשעתיים ביום, אבל להסתגל לשינויים דרמטיים במחזור השינה/יקיצה לוקח שבוע לפחות; כמו למשל כשנוסעים לחו"ל ועוברים בין אזורי זמן שונים, או כשעוברים בין משמרת יום למשמרת לילה.
.3 ככל שמתבגרים יש צורך בפחות שעות שינה.
האמת: אנשים מבוגרים זקוקים לאותו מספר שעות שינה כמו כל האנשים האחרים, אבל לעיתים קרובות הם ישנים פחות או שהשינה פחות מרעננת אותם, מפני שהם ישנים בצורה פחות עמוקה ופחות נינוחה ומתעוררים בקלות. הם גם נוטים לסבול יותר מבעיות רפואיות שמשבשות את השינה.
לא לנמנמם, לישון (צילום: אינדקס אופן)
.4 שנת יתר יכולה למנוע עייפות במהלך היום.
האמת: לא חשוב כמה ישנים אלא כמה טוב ישנים. ישנם אנשים שישנים שמונה-תשע שעות בלילה אבל עדיין מרגישים עייפים בגלל איכות שינה לקויה.
.5 אפשר להשלים חוסר שינה אם ישנים יותר בסוף השבוע.
האמת: הדפוס הזה יכול לעזור חלקית, אבל הוא לא מכפר לגמרי על חוסר השינה באמצע השבוע. הוא גם לא עוזר בשיפור התפקוד במהלך השבוע. כשישנים עד מאוחר בסוף שבוע, קשה יותר להירדם בשבת בלילה וקשה יותר להתעורר ביום ראשון בבוקר.
.6 תנומות במהלך היום הן בזבוז של זמן.
האמת: תנומות הן לא תחליף לשנת לילה טובה, אך הן יכולות לתרום לתחושת רעננות. אבל תנומה אחרי השעה שלוש בצהריים יכולה להקשות על ההירדמות בלילה. תנומה למשך יותר משעה אף עלולה לגרום לישנוניות אחרי שמתעוררים.
.7 זה טבעי לנחור.
האמת: נחירות הן תופעה נפוצה, במיוחד ככל שאנחנו מתבגרים. אבל נחירות על בסיס קבוע יכולות לגרום לישנוניות במהלך היום. מחקרים מראים שנחירות נקשרות עם מחלות לב וסוכרת מסוג .2 נחירות רמות יכולות להצביע על אפניאה (דום נשימה בשינה,( מה שעלול לגרום ליתר לחץ דם, למחלות לב וכלי דם, לכאבי ראש, לאין אונות, לבעיות זיכרון ולעלייה במשקל.
.8 ילדים שלא ישנים מספיק יהיו ישנוניים במהלך היום.
האמת: בניגוד למבוגרים, ילדים שלא ישנים מספיק הופכים לפעילים יותר במהלך היום, מתנהגים באופן לא ראוי ומתקשים להתרכז.
.9 סטרס הוא הגורם העיקרי לנדודי שינה.
האמת: למרות שסטרס עלול לגרום לנדודי שינה, חוסר היכולת להירדם ולהישאר ישנים נובע לרוב מכמה גורמים: תגובה לנטילת תרופות, דיכאון או חרדה, אסתמה, דלקת מפרקים או מצב בריאותי אחר שכרוך בסימפטומים שמחמירים במהלך הלילה.
.10 ההירדמות היא תהליך הדרגתי.
האמת: להיפך. לגבי רוב האנשים מדובר באירוע של און-אוף, ממש כמו מתג חשמלי. אצל אנשים שסובלים מאינסומניה או מנקרולפטיקה המתג הזה לא עובד כמו שצריך, ולכן הם שוקעים בחלל שבין ערות לשינה, כשהם לא ממש ערים ולא לגמרי ישנים.
.11 כשישנים מעט שורפים יותר קלוריות.
האמת: בטווח הקצר – כן. אבל בטווח הארוך חוסר שינה מחליש את פעילותם של מדכאי רעב ומעודד יצירת מעוררי תיאבון, מה שבמקרים רבים גורם דווקא לעלייה במשקל.