לראשונה: נשיא ארה"ב שוחח עם שליט לוב
בעקבות חתימת הסכם פיצויים שסלל את הדרך לחידוש היחסים, התקשר הנשיא בוש לשליט לוב קדאפי, שלא זכה מעולם לשוחח עם נשיא אמריקני מכהן
כחודשיים לאחר ביקורה ההיסטורי של מזכירת המדינה האמריקנית בלוב, שוחח אתמול (יום ב') נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש עם שליט לוב מועמר קדאפי והביע את שביעות רצונו מהסכם שנחתם לאחרונה בין המדינות, ומבטיח פיצויים לאזרחים אמריקנים שנפגעו בפיגועים שמימנה לוב.
בכיר בוושינגטון מסר כי ככל הנראה מדובר בפעם הראשונה שנשיא אמריקני מכהן משוחח עם קדאפי, שעלה לשלטון בהפיכה צבאית ב-1969. משטרו של קדאפי זכה לביקורת חריפה מצד מדינות המערב וארגוני זכויות אדם בשל הפרות רבות של זכויות אדם והגבלות מחמירות על חופש הביטוי.
מזכירת המדינה רייס, שביקרה בלוב בספטמבר, צפויה לפגוש במהלך השבוע את בנו של קדאפי, סייף אל-איסלאם. הבן נחשב לדמות משפיעה בלוב ושיחק תפקיד מפתח במשא ומתן על הפסקת הבידוד הדיפלומטי של לוב. ארצות הברית עצמה התייחסה ללוב כמנודה במשך שנים ארוכות והאשימה אותה באחריות לפיגועי טרור.
בין היתר נקשרה לוב לפיגוע במטוס חברת "פן-אם" ב-1988 מעל לוקרבי, סקוטלנד, בו נהרגו 270 בני אדם, ולפיצוץ בדיסקוטק בגרמניה שנתיים קודם לכן, בו נהרגו שני אזרחים אמריקנים. ב-2003 חל מפנה ביחסי לוב-ארה"ב, כאשר המדינה הצפון אפריקנית החליטה לוותר על נשק להשמדה המונית בעקבות הפלישה האמריקנית לעיראק.
תחת הסכם הפיצויים שנחתם בין המדינות הוקמה קרן בשווי 1.8 מיליארד דולר שתעביר פיצויים לנפגעי טרור שמומן ככל הנראה על-ידי לוב, בהם בני משפחותיהם של הרוגי הפיגוע בלוקרבי.
לפי מחלקת המדינה האמריקנית, ב-31 באוקטובר העבירה לוב כמיליון דולרים וחצי לקרן, והסירה את המכשול האחרון מעל קשרים ידידותיים בין המדינות.
דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב, גורדון ג'ונדרו, אמר כי "הנשיא בוש התקשר לקדאפי כדי להביע את הערכתו ללוב, שמימשה את ההסכם בסוף החודש שעבר, עם העברת הכספים לקרן לנפגעי טרור. ארה"ב תמשיך לעבוד על היחסים הבילטרליים עם לוב, במטרה לקיים דיאלוג מקיף במגוון נושאים, ביניהם זכויות אדם והמלחמה בטרור".