שתף קטע נבחר

 

סוכנות הגרעין: האתר הסורי שהותקף דומה לכור

המבנה שהופצץ בידי חיל האוויר בספטמבר אשתקד היה בעל מאפיינים דומים לאלה של כור גרעיני, ולידו התגלו שרידי אורניום בכמות "משמעותית", אך ייתכן שנועד לשמש מטרות אחרות. כך נקבע בדו"ח הסופי. על איראן: ממשיכה לפתח את פרויקט הגרעין

הדו"ח הרשמי חומק מקביעת עמדות נחרצות. על סוריה להגביר את שקיפותה ולספק לפקחי האו"ם את המסמכים שביקשו בכל הנוגע לאתר שהופצץ בספטמבר אשתקד - כך קבעה הערב (יום ד') הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם בדו"ח שפרסמה. בדו"ח נכתב כי האתר שהותקף על-ידי ישראל היה בעל מאפיינים דומים לשל כור גרעיני, אך יכול לשמש גם למטרות שאינן קשורות לפעילות גרעינית. במקביל התייחסה הסוכנות גם לפרויקט הגרעין האיראני, והודיעה שהחקירה בנושא נקלעה למבוי סתום.

 

כצפוי, נכתב בדו"ח שפקחי הגרעין שסיירו ביוני באתר הסורי שבו תקפה ישראל גילו בו שרידי אורניום בכמות "משמעותית". עם זאת צוין כי אין בכך די כדי להוכיח שבמקום הוקם כור גרעיני, ויש להוסיף ולחקור את הנושא. בדו"ח המסווג נכתב כי הסוכנות תבקש מסוריה להציג בפניה את ההריסות והציוד שפינתה מהאתר אחרי התקיפה.

 

"בעוד שלא ניתן לשלול שהמבנה הנדון נועד למטרות לא-גרעיניות, מאפייניו של המבנה דומים לאלו שניתן למצוא באתר של כור גרעיני", נכתב בדו"ח שנשלח לנציגי 35 המדינות החברות במועצת הנגידים של הסוכנות, לקראת פגישתם ב-27 בנובמבר. עוד נכתב כי סוריה טרם הסכימה לאפשר לפקחים לבקר בשלושה אתרים שעשויים לספק ראיות נוספות באשר לחשדות.

 

מנהל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, הד"ר מוחמד אל-בראדעי, אמר מוקדם יותר השבוע כי הדו"ח על הגרעין הסורי לא יהיה חד-משמעי. "לא נוכל להגיע למסקנה מהירה אלא אם נקבל מידע אמין", אמר אל-בראדעי. "היה אורניום - אך זה לא אומר שהיה כור". לדבריו, האורניום שהתגלה באתר "אינו אורניום מועשר ברמה גבוהה. הוא יכול היה להגיע לאתר בדרכים רבות ושונות - לכן אנחנו בוחנים תרחישים שונים".

    

לפני שבוע בדיוק, טענו דיפלומטים מערביים בווינה כי פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית גילו שרידי אורניום באתר אל-קיבאר, שאותו הפציצה ישראל בספטמבר אשתקד, שם על פי החשדות הקימה סוריה כור גרעיני בפיקוח צפון קוריאני.

 

"איראן תתקין עוד 3,000 צנטריפוגות"

הדיפלומטים - שסירבו להזדהות בשמם - טענו כי הדגימות שנלקחו על ידי פקחי סוכנות הגרעין מהאתר שהותקף על ידי מטוסי קרב ישראליים בספטמבר 2007 הכילו אורניום בשילוב יסודות אחרים, וכי הממצאים מחייבים חקירה נרחבת נוספת. "זה לא היה אורניום טבעי", אמר אחד הדיפלומטים, והוסיף כי הדבר מעיד על כך שייתכן שמדובר באורניום מועשר.

 

סוריה, המכחישה כי ניהלה תוכנית גרעינית חשאית, טענה כי המקור לאורניום היה בהפצצה הישראלית. שר החוץ הסורי ווליד אל-מועלם אמר בשבוע שעבר כי כבר נעשה בעבר שימוש בפצצות המכילות אורניום מוחלש בעיראק ובאפגניסטן. "איש לא שאל את עצמו אילו פצצות הטילה ישראל על האתר ומה היה בתוכן. ההדלפות לתקשורת הן אות ברור שמטרתן להפעיל לחץ על סוריה. זה אומר שלא מדובר כאן בעניין טכני אלא פוליטי לחלוטין", פסק.

 

הדו"ח שפורסם היום התייחס גם לתוכנית הגרעין האיראנית. בדו"ח נכתב כי איראן ממשיכה לפתח את פעילויות העשרת האורניום, חרף החלטות מועצת הביטחון בנושא והסנקציות שהוטלו עליה. גורמים במטה הסוכנות בוינה אמרו כי בעוד שבעבר התנהלו המגעים בעצלתיים, כעת המצב גרוע יותר ו"אין כל תקשורת" בין הצדדים.

 

בדו"ח נקבע כי איראן מתכוונת להתקין 3,000 צנטריפוגות נוספות בתחילת השנה הבאה, שיתווספו ל-3,800 שכבר מעשירות אורניום כיום ול-2,200 שמותקנות בימים אלו. איראן עומדת על זכותה להעשיר אורניום וטוענת כי תוכניתה הגרעינית מיועדת למטרות שלום - הפקת חשמל ומחקר. בישראל ובמערב סבורים כי התוכנית משמשת ככיסוי לפיתוח כלי נשק גרעיניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי. ארכיון
צילום: איי אף פי
הכור הסורי שהופצץ. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים