מסתמן: האוצר יפעיל תוכנית להגנה על החוסכים
דיון חירום לילי בצמרת משרד האוצר בעקבות המפולת בבורסה והביקורת שנמתחה על "תוכנית ההאצה". אחת ההצעות שנבחנה - לחייב את הקרנות לנהל בנפרד את חשבונותיהם של עמיתים בני 60 ומעלה, כך שיאמצו מדיניות סולידית
מסתמן: האוצר יודע כבר בשבוע הבא על הפעלת צעדים מיוחדים להגנה על החוסכים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה. הוויכוח בנוגע למהות צעדים אלה - רשת ביטחון לקרנות ולקופות, התערבות במסחר בבורסה או הגברת הפיקוח על ניהול הקרנות - טרם הוכרע.
אמש (יום ה') התכנסו ראשי האוצר בתל אביב וקיימו ישיבת חירום לתוך הלילה, בה דנו בצעדים שיש לבצע בשוק ההון כבר בימים הקרובים.
רוב ראשי האוצר מתנגדים לביצוע צעדים פזיזים ולהתערבות של ממש בשוק ההון. עם זאת, הדרמה שהתרחשה בבורסה אתמול הגבירה את הלחץ שראשי האוצר כבר חשים ממילא בימים האחרונים - לקבל ולפרסם במהירות החלטות שיתרמו להשבת היציבות במשק.
הלחצים מגיעים מכיוונם של ראשי המשק, ובעיקר מפוליטיקאים מכל המפלגות, שמתחו בימים האחרונים ביקורת חריפה על תוכנית ההאצה שפירסם האוצר השבוע, שאינה כוללת התייחסות לקרנות הפנסיה.
הפוליטיקאים הרבו לדבר על "רשת ביטחון", אך בכירים באוצר הביעו התנגדות להפעלת רשת כזו, ותמכו בצעדים אחרים - דרמטיים פחות. למשל, למנוע מקופות גמל ומקרנות פנסיה להשקיע כספים בהשקעות הנחשבות מסוכנות. אחת ההצעות שנבחנות - שככל הנראה תאומץ - היא לחייב את הקרנות לנהל בנפרד את חשבונותיהם של עמיתים בני 60 ומעלה. חשבונות אלה יחויבו לאמץ מדיניות סולידית, ולרכוש רק ניירות ערך הנחשבים לבעלי סיכון נמוך.
באוצר עומדים על כך שתהיה שקיפות מלאה כלפי המשקיעים בקרנות, כדי שאלה ידעו בדיוק היכן הכסף מושקע, ויקבלו דיווחים תקופתיים על שינויים בהשקעות.
בכירים באוצר הביעו אמש התנגדות נחרצת להשבת המצב לקדמותו - היינו למנוע מקרנות הפנסיה להשקיע בשוק ההון. "אם הקופות יצאו מהבורסה - השוק יתמוטט לחלוטין", אמר אחד מהם.
הצעה נוספת שנשקלה, ולפי שעה מתנגדים לה בכירים באוצר, היא "לסגור" את קופות הגמל לתקופה של שלוש שנים, ולמנוע מהמשקיעים למשוך כספים מהקופות, תוך הבטחת ריבית קבועה לכל מי שלא ימשוך את כספו. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הציע אתמול הצעה דומה, לפיה הכסף בקרנות יוקפא לשלוש שנים, והעמיתים יקבלו תשואה על פי המצב כפי שהיה בינואר 2008.
פקיד בכיר באוצר אמר אמש ל"ידיעות אחרונות" כי יש במשרד האוצר תוכית וכנה "כמעט עד הפסיק האחרון", להתערבות בשוק ההון ולביצוע צעדים מסוימים. "אם יהיה צורך בכך, הצעדים יבוצעו ללא שום קשר לפגישות שמקיימים הפוליטיקאים", אמר הבכיר.