שתף קטע נבחר

מומחה: דו"ח העוני גובש לפני המשבר ולא רלבנטי

בדו"ח העוני שיפורסם היום לא צפוי שינוי משמעותי, גם בגלל אי-התערבות הממשלה בבעיה, אך בעיקר משום שהוא לא מתייחס למשבר הכלכלי. "את תוצאות המשבר נראה בדו"חות הבאים", העריכו כלכלנים וארגוני סיוע

נתוני דו"ח העוני של הביטוח הלאומי שיתפרסמו היום (יום א') לא צפויים להציג שינוי משמעותי במספרים העגומים של העניים בישראל, אולם לא מדובר בבשורה טובה: ארגונים חברתיים ומומחים לכלכלה טוענים שהדו"ח, שהוכן ב-2007 לפני המשבר הכלכלי החמור, כלל אינו רלבנטי למציאות הכלכלית החדשה שנוצרה בישראל ובעולם כולו.

 

על פי הדו"ח הקודם, שריכז נתונים החל מיולי 2006 ועד ליוני 2007, חיו בישראל 420 אלף משפחות עניות הכוללות 1,674,800 נפשות - מתוכן 805 אלף ילדים. בביטוח הלאומי העריכו אז כי תחול ירידה במניין העניים בדו"חות הבאים, אולם כעת מעריכים גורמים במוסד כי מספר הקשישים והילדים

הנמצאים מתחת לקו העוני לא ישתנה משמעותית. היעדר תוכנית ממשלתית ברורה לטווח ארוך מותירה את אותותיה על ציבור העניים.

 

בנוסף לדו"ח העוני הקבוע יוצג גם מודל חדש של הדו"ח, אשר ימדוד את מספר העניים לפי קריטריונים חדשים, על פי המלצותיה של ועדת יצחקי שדנה במדד העוני. בדו"ח החדש יילקחו בחשבון קריטריונים חדשים כמו הנחות בתשלומים שונים, הצגת ההכנסות של השכבות החלשות, סל התצרוכת הבסיסית ויכולת רכישתו. זאת, לעומת המדידה המקובלת כיום כאשר שקל אחד לכאן או לכאן יכול להוציא או להכניס אדם להגדרה עני.

 

הדו"חות הבאים: "חמורים יותר"

ד"ר רוני קרסמן, יושב ראש המוקד לביטחון תזונתי בישראל ומרצה באוניברסיטת בן גוריון, אמר ל-ynet כי הדו"חות הבאים צפויים להיות אף חמורים יותר מזה שיתפרסם מחר. "השכר במשק לא עולה, כאשר המחירים ממשיכים לעלות. גם שוק העבודה השתנה, וכעת הוא מבוסס על משרות חלקיות מה שיוצר אשליה של אנשים עובדים ונתוני אבטלה נמוכים כאשר בפועל הם משתכרים שכר נמוך מאוד. האבטלה אמנם ירדה, אך העובדים לא יכולים לפרנס את עצמם ולכן מספר העניים הולך וגדל", הסביר. 

 

לדבריו, יש קשר ישיר בין מספרם הגבוה של הילדים והקשישים העניים לקיצוץ בקצבאות. "נוכל לראות את הירידה במספר של קשישים עניים - וזה רק משום שהעלו להם את הקצבאות. בשנים אחרונות יש עלייה מתמדת במחירים וקצבאות מיועדות להוציא את הנזקקים מעוני. ברגע שפוגעים בקצבאות מספר העניים גדל. משום שלא נעשה דבר בנושא, מספר העניים ישאר גבוה".

 

מודל המדידה החדש לא יחולל שינוי רב, להערכתו. "המודלים לא ישנו את המציאות. המטרה של כל המדדים החדשים זה לצמצם את מספר העניים . אני סבור שיהיה חסר מספר מדוייק של אנשים רעבים וזהו מדד הכי נחוץ. אנו חיים במדינה שלפני עשור לא היו בה רעבים שזה ביטוי הכי קשה של עוני, והממשלה לא עושה עם זה שום דבר", אמר. 

 

"ישראל עדיין לא מצאה שיטה לטיפול בעוני"

יאסר אווד, שבעבר לקח חלק בחיבור דו"ח העוני וכיום פעיל בעמותת "סיכוי לפיתוח שיוון תעסוקתי", סבור כי רמת העוני רק תעלה אולם לא יהיה לכך ביטוי בדו"ח שיפורסם מחר. "לא יהיו שינויים משמעותיים, כי כל הזמן דיברו ודיברו על חומרת המצב אך לא הפעילו שום תוכנית לטיפול באוכלוסייה נזקקת. את תוצאות המשבר הנוכחי נראה בדו"חות הבאים".

 

מנכ"ל מרכז מאקרו לכלכלה, ד"ר רובי נתנזון, הסביר כי הנתון החשוב בדו"ח הוא הסטיות שבהיקף העוני. "השאלה של מספר העניים היא בכלל לא רלוונטית, אלא היקף העוני אשר אינו משתנה. בדו"ח שיתפרסם לא נראה שינויים דרסטיים או ירידה משמעותית במספרים, משום שלא היתה מדיניות ממשלתית מכוונת לצמצום העוני.

 

"היה טיפול נקודתי בקשישים, תוכנית מס הכנסה שלילי שטיפלה במעט מאוד אנשים ותוכנית מהל"ב שגם היא היתה מצומצמת מאוד. למדינת ישראל עדיין לא נמצאה שיטה לטיפלו בעוני, הממשלה צריכה לעשות ולא לדבר", טען. 

 

גם הארגונים החברתיים אינם מצפים בכיליון עיניים לדו"ח, שנתוניו אינם כוללים את הטלטלה הקשה שגרם המשבר הכלכלי החמור. "אנו מצפים שבמקום שיציגו את הדו"ח שלא רלוונטי בכלל, יציגו הערכות כמו במשרד האוצר שם סוקרים את המצב הקיים והעתידי. במקום זאת, במשרד הרווחה מציגים נתונים שהיו נכונים לפני שנתיים כמעט", טענו בעמותת ידיד. 

 

"דו"ח העוני אינו רלוונטי משום שהוא אינו מעיד על מצבם של האנשים החיים בעוני או מציע פתרונות להתמודדות עם המצב", נמסר גם מארגון "לתת". "כולנו תקווה שבפעם הבאה שנשמע ממוסד ממשלתי על העוני לא תהיה באמצעות עוד דו"ח, אלא באמצעות תוכנית אופרטיבית לפתרון התופעה", הוסיפו. 

פורסם לראשונה 22/11/2008 22:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
ילדים מול מקרר ריק
צילום: עטא עוויסאת
קשישים עניים. אין הטבה במצבם
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים