שתף קטע נבחר

 

מדד החוסן החברתי: חוששים למקום העבודה

"מדד החוסן החברתי" השנתי מצביע על עלייה בדאגת הציבור מעתידו הכלכלי. 41% חוששים שיפוטרו. 61% חוששים שלא יוכלו לחסוך. במקביל, יותר אנשים דווקא גאים במדינה

המשבר הכלכלי הופך אותנו פסימיים: בשנה האחרונה חלה עלייה משמעותית בשיעור תושבי ישראל המוטרדים מכך שיפוטרו. לפי "מדד החוסן החברתי" המתפרסם הערב (יום א') לקראת כנס ישראל-שדרות לחברה, שיעור השכירים הסבורים שרמת הביטחון התעסוקתי שלהם בינונית ולמטה מזה, עלה ב-4% השנה ועומד על 41%.

 

רבים גם חוששים שלא יוכלו לחסוך כסף בעתיד. לפי נתוני הסקר, 61% מהציבור (גילאי 25-54) מוטרד מכך, לעומת 47% בלבד במדד השנה שעברה. נתון זה זהה למעשה לתחושות הציבור בנושא החיסכון לפני שנתיים. הרעה משמעותית נוספת חלה באמון הציבור לגבי זכותו להתקיים בכבוד: 57% מוטרדים או מוטרדים מאוד מהאפשרות שלא יוכלו להזדקן בכבוד.

 השיפור הרצוף במדד זה בארבע השנים האחרונות נבלם, והתחלף בעלייה משמעותית של כ-10% מאשתקד. 

 

אז מי יכול לדאוג לנו? גם לא המדינה, כך לפי הסקר: 58% מהציבור אינו מסכים עם העובדה שמדינת ישראל מאפשרת איכות חיים סבירה, לעומת 55% לפני שנה.

 

מבדיקת אמון הציבור במוסדות שונים, מצבה של המשטרה הוא הגרוע ביותר. 46% לא סומכים על כחולי המדים או כלל לא סומכים עליהם, לעומת 42% בסקר 2007. לגבי צה"ל ומערכת הביטחון, הנתון עומד על 20%, ואילו אצל הרשות המקומית - 40% של אי-אמון.

 

יחד עם זאת, המשפחה והחברים (82% השנה לעומת 76% ב-2007) וצה"ל ומערכת הביטחון (56% השנה מול 45% אשתקד) הם הגורמים להם מיוחסת רמת האמון היחסית הגבוהה ביותר - רמה שעולה עם השנים, וגם הפעם.

 

ההשתמטות מפריעה לגאווה

ולמרות הכל - יש גם שיפור מסוים באמון במדינה. בהיבטי שייכות ולכידות מראים ממצאי הסקר עלייה, לעתים משמעותית. למעלה ממחצית מהציבור (52%) חשים גאים במדינה במידה רבה או רבה מאוד, לעומת 44% אשתקד; 46% סבורים כי מדינת ישראל תמיד תגן עליהם ועל בני משפחתם, נתון שבשנה שעברה עמד על 28% בלבד; גם בתשובה לשאלות על "שמירת המדינה על כבודנו" ו"הבטחת עתיד טוב לילדינו" חל שינוי לחיוב.

 

רוב גדול מהמשיבים (73%) לא היה עוזב את המדינה ולא היה עובר למדינה אחרת, גם אם היו ברשותו אמצעים כלכליים. הממצאים בסקר השנה נשמרו יציבים בהשוואה לסקרי העבר.

 

ומה מפריע לנו להתגאות במדינה? גם השנה - במהלכה רבו הפרסומים על חשדות נגד ראש הממשלה, הנשיא לשעבר ובכירים נוספים - שחיתות ראשי השלטון היא הגורם הבולט: 79% ראו בכך סיבה מרכזית, לעומת 73% בסקר 2007. יש לציין שכבר ב-2006 ציינו 80% את השחיתות כגורם שמונע גאווה.

 

עוד באותו נושא, את ההשתמטות משירות בצה"ל ציינו יותר משיבים (68%, לעומת 56% אשתקד). גורמים נוספים שצויינו כמפריעים לתחושת הגאווה: האלימות בחברה (73%, ללא שינוי השנה); המאבק המתמשך עם הפלסטינים (74%), והעוני והפער בין העניים לעשירים (61%, ירידה לעומת 77% ב-2007).

 

מדד החוסן החברתי נערך במהלך נובמבר 2008, ומבוסס על סקרים כמעט זהים שנערכו בשנים קודמות. המדגם השנה כלל 543 ראיונות טלפוניים, בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוכל להזדקן בכבוד?
צילום: יעל ברנובסקי
לוגו הכנס
מומלצים