בג"ץ: משרד החינוך חומק מקיום פסק דין
מאז פברואר 2006 מתחמקת המדינה מיישום פסק דין המורה לבטל תוכנית המגדירה אזורי עדיפות לאומית בחינוך. כעת גם לבג"ץ נשבר מהסחבת ועל המדינה נמתחה ביקורת חריפה
"העניין שלפנינו הוא ביטוי חמור לחירות שנטלה המדינה לעצמה שלא לקיים את פסק דינו של בית משפט זה". כך קבעו היום (א') שופטי בג"ץ, שדחו עד לספטמבר 2009 את מועד יישום התוכנית המגדירה אזורי עדיפות לאומית בתחום החינוך. בית המשפט מתח ביקורת חריפה על כך שהמדינה נמנעת מיישום פסק דין המורה לבטל את התוכנית.
הטיפול בפרשה החל בפברואר 2006 בעקבות עתירתה של ועדת המעקב של ערביי ישראל נגד התוכנית. בג"ץ פסק כי יש לבטל את התוכנית בטענה שהתקבלה בחוסר סמכות ומפלה לרעה את תושביה הערבים של מדינת ישראל. המועד שנקבע לביטול ההחלטה היה פברואר 2007, אך עם הגעת המועד - ביקשה המדינה לדחות את יישום ההחלטה בשבעה חודשים נוספים. בבקשתה ציינה המדינה כי החלה בתהליך גיבושם של קריטריונים חלופיים לחלוקת התקציבים במשרד החינוך.
ביוני 2008 נערך בבג"ץ דיון נוסף בסוגיית יישום פסק הדין ובו טענה המדינה כי משרד החינוך ממשיך לפעול ליישום הדרגתי של ההחלטה. העותרים טענו בתגובה כי המדינה מבזה את בית המשפט בחוסר פעולתה. היום, לאחר שהתברר פעם נוספת כי המדינה לא סיימה את הכנותיה לביצוע פסק הדין, נגמרה גם לשופטים הסבלנות.
"אנו סבורים כי די בפרק הזמן שנותר כדי לאפשר למדינה להחליט כיצד להיערך מבחינה תקציבית ליישום החלטתנו
ומן הראוי כי הגורמים הרלוונטיים במשרד החינוך ומחוצה לו יפעלו תוך כיבוד החובה החוקית המוטלת על המדינה", כתבו שופטי בג"ץ. לדבריהם, המדינה נהגה בהכרעה שנתקבלה כהמלצה שתכובד לפי סדרי העדיפויות שלה ובמועד שייקבע על ידה.
למרות זאת, הורו השופטים לדחות את מועד יישום פסק הדין עד ספטמבר 2009 וזאת על מנת שלא להפריע לשנת הלימודים, אשר נמצאת בעיצומה.