תרופות וצמחי מרפא: שילוב שיכול להיות מסוכן
צמחי המרפא ותוספי המזון כבר הפכו לחלק מאורח החיים המערבי, אלא שהרופאים לא תמיד מעודכנים בעניין, והשילוב בין תרופה קונבנציונלית לטבעית עלול לעיתים לגרום צרות. הכירו את השילובים היעילים ואת כללי הזהירות
סוכריות עלולות להזיק לא רק לבריאות השן או למשקל אלא גם על לחץ הדם. אישה כבת 40 שאהבה מאד לאכול סוכריות ליקוריץ (המכונות גם "סוכריות סוס") בעלות טעם חריף-מתוק, הגיעה לטיפול כשהיא סובלת מעליות חדות וקיצוניות בלחץ הדם שלה. "היא היתה ממש מכורה לממתקי הליקוריץ, עד כדי כך שהיו מביאים לה מהולנד ליקוריץ איכותי במיוחד. היא הגיעה לאשפוז לאחר שחיסלה שקית שלמה של ליקוריץ", מספר עמוס זיו, ראש אגף מחקרים ברפואה משולבת במרכז הרפואי אסף הרופא, שטיפל באישה.
מה שהאישה לא ידעה הוא שסוכריות הסוס מורכבות מצמח מרפא שנקרא בעברית "שוש קרח", שהחומר הפעיל בו עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם ולדופק מואץ. "החומר הפעיל נצרך על ידה במינון חורג וגרם לעליה בלחץ דם שהצריכה טיפול ממושך", מספר זיו, על המטופלת, שלא סבלה מבעיות בריאות לפני שאושפזה.
סיפרתם לרופא שאתם משתמשים בתוספים טבעיים? (צילום: אינדקס אופן)
רבים, כולל רופאים, לא יודעים שלנטילת צמחי מרפא עלולה להיות השפעה על התרופות שהם נוטלים. הרכיבים שבצמחי המרפא עלולים לבוא במגע עם מנגנונים המשפיעים על פינוי התרופה מהגוף, ספיגתה או פיזורה, ולהשפיע על ריכוזה או פעילותה. בכנס בנושא "צמחי מרפא, תוספי תזונה ותרופות – יתרונות וחסרונות הטיפול המשולב", שייערך ביום שני הבא במכון לשירותי רפואה
השימוש בצמחי מרפא צובר תאוצה: במחקרים נמצא כי אחד מתוך שלושה ישראלים משתמש בתוספי תזונה או בצמחי מרפא. סקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה ומכבי שירותי בריאות ב-2003 מצא כי 37 אחוז מהנשאלים נטלו תוספי תזונה או צמחי מרפא. מחקר שנעשה על ידי רופאי הכללית בקרב מבקרים אצל רופאי משפחה ב-2004 מצא שיעור דומה של משתמשים בצמחי מרפא או תוספי תזונה, כאשר מחציתם דיווחו כי הם נוטלים במקביל תרופות.
השילוב של עלייה בפופולריות של צמחי מרפא ותוספים לצד נטילת תרופות נפוצות כמו תרופות להורדת לחץ דם או סטטינים להורדת כולסטרול אינו תמיד בריא. זיו, ממארגני הכנס, נותן דוגמאות לשילובים שכאלו.
שילובי תרופות וצמחי מרפא שעשויים להשפיע על לחץ הדם
- פעילות תרופה ליתר לחץ דם מסוג לופרסור
או נאובלוק עלולה להיפגע בשילוב עם צמח המרפא ג'ינסנג, שמיועד לטיפול בעייפות כרונית ודיכאון.
- פעילות התרופה נפידפין
(אוסמו אדאלאט) עשויה להתעצם בשילוב עם צמח המרפא גינקו בילובה, שמיועד לשיפור ריכוז וזכרון.
- הצמח Ma Huang, המשמש לשיפור ביצועי ספורט וירידה במשקל, עלול לפגוע ביעילות התרופה איקקור או איקפרס להפחתת לחץ דם. הצמח עלול אף לגרום להפרעות קצב לב
- אותה תרופה תפעל בצורה מוגברת עם נטילת תמציות שום
שילובים חיוביים בין תרופות ותוספי תזונה
- צמח הג'ינסנג מגביר יעילות של תרופות לטיפול בסוכרת.
- תמציות שום עשויות להגביר פעילות תרופות לסוכרת
- אומגה 3 משפר פעילות תרופות נוגדות דיכאון
- אומגה 3 משפר פעילות סטטינים להורדת כולסטרול. מחקר יפני מצא כי שיעור אירועי הלב ירד אצל קבוצה ששילבה בין השנים לעומת אנשים שנטלו תרופות בלבד.
לדברי זיו, מטופלים רבים אינם מדווחים על נטילת צמחי מרפא לרופאים, האחרונים אינם שואלים מספיק, והתוצאה היא שקשה למנוע התנגשויות בין הטיפולים השונים. "הרופאים לא מודעים לנושא כי אין הרבה חומר על תוספי
התזונה. לפעמים גם יש לרופאים אנטי לטיפול שהוא 'לא רפואה', או כלפי מטפלים ברפואה משלימה. הרבה מטופלים מתביישים להגיד לרופא שהם משתמשים בתרופה לא קונבנציונלית שלא בהוראתו".
במקרה הקל עשוי להיות קשר בין שימוש מקביל בצמחי מרפא לחולה שאינו מאוזן. במקרה קשה יותר, עלול שימוש מקביל בתרופה לדילול דם יחד עם צמח מרפא שפעולתו דומה, ליצור "אפקט כפול" ולגרום לדימומים פנימיים.
המלצות לשילוב נכון בין תרופות לצמחי מרפא ותוספים
- מומלץ לרכוש תוספי תזונה וצמחי מרפא מחברות מוכרות ובעלות מערך שירות שיכולות לספק אינפורמציה מקיפה על השימוש במוצר.
- חשוב לספר לרופא המטפל כאשר נוטלים תוספי תזונה או צמחי מרפא בשילוב תרופות.
- מומלץ לצרוך צמחי מרפא ותוספי תזונה בהמלצת מטפל מוסמך. אם התוספים ניטלים בשילוב תרופות, יש ליידע את המטפל כדי שיבדוק את בטיחות השילוב.
- חשוב מאד לקרוא את האינפורמציה על תווית המוצר או דף המוצר ולפעול בדיוק לפי הנחיות היצרן.
- חשוב לחכות לפחות כשעתיים וחצי בין נטילת תרופות לנטילת תוספי תזונה או צמחי מרפא.
- יש לנקוט במשנה זהירות במצבים בהם התרופה והתוסף ניטלים על מנת לטפל באותה הבעיה.
- לנוטלים תרופות בשילוב עם תוספים באופן קבוע או לזמן ממושך מומלץ לבצע ספירת דם ולבדוק תפקודי כבד וכליות.
- אוכלוסיות שבהן יש לנקוט זהירות יתרה בשילוב בין צמחי מרפא לתרופות: בני 70 ומעלה, חולים במחלות כבד, חולים במחלות כליה, חולים במחלות מערכת החיסון, חולים הסובלים מיתר לחץ דם וחולים הנוטלים תרופות מדללות דם.