בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.5%
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הוריד את הריבית ל-2.5% - שיעור הריבית הנמוך ביותר מאז ומעולם בישראל. זאת, על רקע התמתנות האינפלציה, וההאטה המתרחשת במשק בצל המיתון בכלכלות המדינות המפותחות
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הוריד את הריבית לחודש דצמבר 2008 ב-0.5% ל-2.5%, כך נמסר אמש (יום ב') מבנק ישראל. מדובר בשיעור הריבית הנמוך ביותר מאז ומעולם בישראל.
הערכות בשווקים צפו סבירות גבוהה להורדה של 0.25%, אך היו אנליסטים שהעריכו כי הריבית תקוצץ בשיעור חד יותר, של 0.5%. הורדת הריבית נקבעה על רקע התמתנות האינפלציה והתגברות החששות מהאטה במשק, בעוד הכלכלות המפותחות גולשות למיתון. מוקדם יותר החודש קיצץ הנגיד את הריבית ב-0.5%, בהחלטה שלא מן המניין.
שיעורי הריבית בשנה האחרונה
הנימוקים להחלטה
מבנק ישראל נמסר, כי הורדת הריבית ב-0.5% מתואמת עם "החזרת האינפלציה לתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, ותורמת להוזלת עלות האשראי במשק ולחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הפיננסי העולמי".
בין הגורמים שהביאו להחלטה, נמסר בהודעת בנק ישראל:
- "ההערכות לאינפלציה מצביעות על ירידתה לסביבת הגבול התחתון של יעד האינפלציה כבר במחצית הראשונה של 2009;
- "הנתונים על הפעילות הריאלית בישראל מעידים שההאטה בהתרחבות הפעילות מעמיקה, על רקע ההידרדרות בפעילות הכלכלית העולמית והעליה במחיר האשראי לסקטור העסקי בישראל;
- "אי הוודאות בשווקים הפיננסיים העולמיים ובשווקים הפיננסיים בישראל גבוהה;
- לאור המשבר הפיננסי העולמי וההחרפה הנוספת בפעילות הכלכלית העולמית, ועל רקע הירידה שנרשמה בתחזיות לאינפלציה העולמית, צופים שוקי ההון כי הפחתות הריבית של בנקים מרכזיים בעולם תמשכנה".
עוד מציינים בבנק ישראל כי בנסיבות הנוכחיות נראה כי, בשלב זה, החלשות השקל עד כה אינה מאיימת על השגת יעד האינפלציה ועל היציבות הפיננסית.
מעדכנים תחזיות
ההאטה הגלובלית הביאה את בנק ישראל לעדכן החודש כלפי מטה את תחזית הצמיחה לשנת 2009 ל-1.5% מ-2.7% בהערכה מוקדמת יותר; בעוד ההערכות בשווקים היו כי התחזית תעודכן ל-2%. בפועל, מדובר בצמיחה ריאלית שלילית לנפש, שכן הריבוי הטבעי בישראל עומד על כ-1.7%.
האשראי יוזל?
ד"ר טל שביט, מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים במכללה למנהל, הסביר ל-ynet על השיקולים העומדים שעמדו בפני הנגיד בבואו להחליט על שיעור הריבית. "הביקושים יורדים בצל החששות מפיטורים וממיתון ולפיכך קיים צפי לירידת מחירים. התמתנות האינפלציה מקלה על הנגיד להוריד את הריבית - שנועדה לסייע למשק ולהוזיל את האשראי; ובכך לעודד שימוש באשראי ועידוד צמיחה ולמתן את ההאטה שממנה סובל המשק", אמר שביט.
"הורדת הריבית מאותתת לבעלי הממון שהאלטרנטיבה של חיסכון בבנק אינה אטרקטיבית ותעודד אותם לחפש אפיקי השקעה אלטרנטיביים המניבים תשואה גבוהה יותר. בכך, מקווה בנק ישראל לעודד השקעה בפרוייקטים ואף בשוק ההון", הוסיף שביט.
עם זאת, מציין שביט, כי הורדת הריבית על ידי בנק ישראל נעצרת בבנקים המסחריים - בשל חשש שהלקוחות לא יעמדו בתשלומים (גידול בסיכוני האשראי). לדבריו, "הם דווקא מקשיחים את תנאי קבלת האשראי, כך למשל עבור קבלת משכנתא נדרש הון עצמי גבוה הרבה יותר מאשר בעבר.
"הורדת הריבית על ידי הבנק צריכה להיות מלווה בצעדים משלימים של משרד האוצר שיחזירו את האמון למשק שכן שימוש בכלי הריבית לבדו אינו מתאים לתקופות חריגות מעין אלו, אף שלכשעצמו - הוא הכרחי", הוא הוסיף.
התעשיינים מברכים וקוראים לצעדים נוספים
בהתאחדות התעשיינים בירכו על ההחלטה. יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי, אמר כי נחישותו והתמדתו של הנגיד לחזק את הכלכלה הישראלית ראויה להערכה. על מנת למנוע את גלישת המשק הישראלי למיתון יש להמשיך בהורדת הריבית, זאת על רקע המיתון בכלכלות המובילות בעולם - בגוש האירו, בארה"ב וביפן והחשש מדפלציה.
יהודאי הוסיף, שאין להסתפק במדיניות מוניטרית מרחיבה, וקרא לממשלת ישראל להוביל תוכנית לבלימת המיתון שבמרכזה צעדים למניעת מחנק אשראי במשק ולשיפור כושר התחרות של היצוא הישראלי.
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר בתגובה: "זהו צעד נוסף בכיוון עליו החליט בנק ישראל להוזלת האשראי במשק בשילוב עם המגמה העולמית. יחד עם זאת על בנק ישראל לחפש דרכים על מנת להבטיח שהפחתת שיעור הריבית אכן תועבר בפועל ובמלואה למגזר העסקי, שכן לא רק עלות האשראי חשובה".
לדברי לין, "הוזלת האשראי לא מביאה אוטומטית ומיידית לזמינותו ועל כן יש לשלב צעדים נוספים המשפיעים ישירות ומיידית על תזרים המזומנים של העסקים כמו: תשלום מע"מ על בסיס מזומן לעסקים קטנים ובינוניים ללא מגבלת סף; דחייה ב-3 חודשים של תשלומי חלקו של המעסיק לביטוח לאומי; ושינוי בקריטריונים לתשלומי מקדמות למס הכנסה על בסיס דיווחים שוטפים של שנת 2008".
"אנו מפסידים כסף על פיקדונות ומשלמים יותר על הלוואות"
נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים, עו"ד יהודה טלמון, אמר בתגובה כי המשך הורדות הריבית מבורך, לנוכח הנסיגה הקשה בפעילות הכלכלית, הירידה ביצוא והתחזיות לצמיחה שלילית לנפש.
"כמאמר ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון היום: 'תם העידן בו סברו כי די בהורדות ריבית כדי להמריץ את הכלכלה'. גם בישראל, יש צורך בהפעלתה של מדיניות פיסקלית תומכת, שתזרים אשראי למשק".