חגיגה עיראקית לשבת - תבית בשתי גרסאות
התבית, הלא הוא החמין העיראקי, הוא תבשיל עוף שממולא באורז וחלקי פנים של עוף, שמתבשל בתוך סיר כשמסביבו עוד המון אורז. כיאה לכל חמין, התבית מתבשל לילה שלם על אש נמוכה מאוד. התוצאה - נתחי עוף שנופלים מהעצם, אורז רך וספוג בטעמי בהרט ועוף ובתחתית שכבה של אורז פריך במיוחד - תענוג אמיתי לשבת. למי שלא רוצה למלא את העוף, יש גרסה מקוצרת
אם רוצים ללכת עד הסוף, מטגנים פרוסות חצילים ביום שישי ומגישים אותן למחרת יחד עם הביצים החומות שהתבשלו בתבית, פיתות טריות, עמבה, טחינה וסלט - ואוכלים סביח נהדר לבוקר שבת.
תבית מסורתי - חמין עוף במילוי אורז וחלקי פנים של עוף
מתכון של אייל מרון, ביסטרו טשרניחובסקי 6
המרכיבים (6-8 מנות):
1 עוף טרי שלם במשקל 2 ק"גחלקי הפנים של העוף
3 כוסות אורז פרסי
4 כפות שמן חמניות או תירס
3 בצלים בינוניים קצוצים
2 עגבניות גדולות קצוצות ואו מגוררות גס
מלח
1 כף בהרט (תערובת תבלינים עיראקית)
8 ביצים טריות
אופן ההכנה:
- מניחים את האורז במסננת ושוטפים תחת מים זורמים כשתי דקות. מניחים את המסננת מעל קערה, לייבוש האורז.
- שוטפים היטב ואח"כ מייבשים את העוף ואת חלקי הפנים. קוצצים לחתיכות קטנות את חלקי הפנים.
- מחממים 1 כף שמן בסיר קטן, מוסיפים 1 בצל קצוץ ומטגנים עד שהבצל הופך שקוף. מוסיפים את חלקי הפנים לטיגון של דקה. מכבים את האש, מעבירים לקערה ומניחים בצד.
- מחממים 3 כפות שמן בסיר גדול ומטגנים את שני הבצלים הנותרים עד שקיפות. מוסיפים לסיר את האורז וכפית וחצי מלח ומערבבים היטב עד שהאורז מתחמם הופך מעט שקוף. מוסיפים את העגבניות ואת הבהרט, מערבבים ומורידים מהאש.
- מוסיפים 1 כוס מהאורז לקערה עם חלקי הפנים ומערבבים. ממלאים את העוף בתערובת שהתקבלה ודוחסים היטב. מניחים את העוף בצד.
- מרתיחים 1 ליטר מים ומוסיפים את המים הרותחים לסיר האורז. המים צריכים לכסות את האורז. מביאים את סיר האורז לרתיחה על אש גבוהה ומבשלים עד שרוב המים מתאדים והאורז הופך דביק.
- משמנים קלות סיר גדול ומפזרים 1/3 מכמות האורז על התחתית. מניחים את העוף הממולא על האורז ומפזרים מסביבו ועליו את האורז שנותר. מסדרים את הביצים על האורז כך שהן יהיו שקועות מעט בתוכו.
- מכסים את הסיר ומבשלים 1/2 שעה על אש בינונית. במקביל, מחממים תנור לחום של 100 מעלות.
- גוזרים עיגול של נייר אפייה בקוטר הסיר. מניחים את העיגול בעדינות על האורז ואוטמים היטב את הסיר. חשוב לדאוג שהסיר יהיה אטום ככל האפשר כדי למנוע התייבשות.
- מעבירים לתנור או לפלטת שבת ומבשלים כ-10 שעות.
(צילום: דן פרץ)
תבית בגרסה מקוצרת - חמין עוף ואורז
מתכון של אייל מרון, ביסטרו טשרניחובסקי 6
המרכיבים (ל-4 מנות):
2 בצלים גדולים חתוכים לקוביות קטנות
3 כפות רסק עגבניות
2 כפות שמן קנולה
2 כפות בהרט
1/2 כפית הל טחון
1 כף עלי ורדים יבשים (להשיג בחנויות תבלינים מובחרות)
3 כרעי עוף במשקל 350 גרם כל אחת
2 כוסות אורז לבן
4 ביצים
אופן ההכנה:
- מניחים את האורז במסננת ושוטפים אותו היטב את כשתי דקות תחת מים זורמים. מניחים את המסננת מעל קערה, לייבוש האורז.
- מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את הבצל על אש נמוכה מאוד כחצי שעה, עד שהבצל שחום.
- מוסיפים רסק עגבניות, הל ובהרט, מערבבים וממשיכים לבשל על אש נמוכה כ-3 דקות.
- מוסיפים את הכרעיים ויוצקים מים רותחים כדי כיסוי. מגבירים את הלהבה, מביאים לרתיחה ומוסיפים את עלי הורדים. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-40 דקות ברתיחה עדינה.
- מורידים את הסיר מהאש, מוציאים את הכרעיים ומניחים אותן בקערה בצד.
- מוסיפים לסיר את האורז השטוף ומבשלים כרבע שעה על אש נמוכה. מוציאים את האורז עם הנוזלים ומניחים בקערה.
- מסדרים שליש מכמות האורז בתחתית סיר ששומן קלות. מניחים על האורז כרע אחת ומכסים אותה במעט אורז. חוזרים על הפעולה עם שתי הכרעיים הנותרות. מסיימים בשכבה עבה של אורז. מסדרים את הביצים על האורז כך שהן יהיו שקועות מעט בתוכו.
- גוזרים עיגול של נייר אפייה בקוטר הסיר. מניחים את העיגול בעדינות על האורז ואוטמים היטב את התבשיל. חשוב לדאוג שהסיר יהיה אטום ככל האפשר כדי למנוע התייבשות. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-90 מעלות ומבשלים כ-10 שעות.
הביצים החומות ייהפכו לסביח
צילום: אוהד ריינהרץ
מומלצים