"טענות העולים מהמרכז בבית אלפא מוצדקות"
כארבעים הדרישות שהוצגו על ידי העולים יוצאי אתיופיה למשרד לקליטת עלייה והסוכנות היהודית התקבלו באופן כמעט גורף. ועדת הבדיקה המליצה שרוב הליקויים יתוקנו תוך שבועיים עד חודש. ב"אגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה" עדיין תוהים אם משהו באמת ישתנה בקרוב
ההפגנה המתמשכת של העולים המתגוררים במרכז הקליטה בבית אלפא, הניבה פירות ראשונים. מנכ"ל מחלקת העלייה והקליטה בסוכנות היהודית ומנכ"ל משרד הקליטה, מגישים כעת (ג') לעולים בבית אלפא את מסקנות וועדת הבדיקה.
הוועדה ממליצה לתת פתרונות מקיפים ומידיים לשיפור תנאי החיים של העולים בבית אלפא, ביניהם: הרחבת השירות הניתן לעולים והעמקת הליווי בתהליך קליטתם; שינוי במבנה הניהולי והארגוני וחלוקה לשני מרכזי קליטה נפרדים לשיפור השירות; הענקת טיפול תעסוקתי ממוקד והכשרות מקצועיות לעולים; צמצום מספר העולים המתגוררים במרכז הקליטה; העברת ילדי העולים למוסדות לימוד קרובים לבית-אלפא; שיפור תנאי המגורים והרחבת שירותי הרווחה והבריאות.
מנכ"ל המשרד לקליטת העלייה ארז חלפון ומנכ"ל המחלקה לעלייה וקליטה בסוכנות היהודית אלי כהן, יציגו מחר (ד'), את הדו"ח גם בפני חברי ועדת העלייה והקליטה של הכנסת.
ועדת הבדיקה הוקמה ב-22 באוקטובר, בעקבות טענות העולים על תנאי מגוריהם במקום. היא נוהלה בידי חביב קצב, ממונה דיור במשרד הקליטה ורחל שילה, נציבת תלונות הציבור בסוכנות היהודית. עוד חברים בה נציגי המועצה האזורית "גלבוע" ונציגי העולים.
בין המסקנות המרכזיות: שיפור ניכר של השירות הניתן לעולים; צמצום מספר דיירי מרכז הקליטה מ-750 ל-600; חלוקת מרכז הקליטה לשני מרכזים נפרדים כדי לאפשר ליווי צמוד למשפחות העולים ולשפר את השירות הניתן להם; הענקת עדיפות במתן מענקי דיור מוגדלים לרכישת דירות; הרחבת שירותי הבריאות במקום (לטענות העולים ניתן שרות רפואי במשך שעתיים ביום, ארבעה ימים בשבוע בלבד. השרות שהוקצה ל-750 עולים ניתן על-ידי רופא בודד). בנוסף הומלץ לזרז את הליכי הגיור ולהרחיב את פעילויות החברה ותרבות לעולים.
במהלך ההפגנה, העולים מקיימים טקס ברית מול משרד רוה"מ
"אין ספק כי העולים נחלו הצלחה רבתי במאבקם"
לטענות העולים לגבי מחסור תעסוקה במרכז הקליטה, הומלץ להעניק טיפול תעסוקתי על-ידי צוות תעסוקתי מיוחד, להפעיל אולפן להכשרה תעסוקתית במקום ולערוך סדנאות להכשרת העולים ליציאה לעבודה. בנוסף הומלץ על השמה בפועל של מקומות תעסוקה באזור באמצעות הסבות, הכשרות מקצועיות והשתתפות במימון שכר העולים בקרב מעסיקים מקומיים, וכן על גיוס מעסיקים ומנהלי מפעלים באיזור וקיום ירידי תעסוקה.
עוד קבלו העולים על שעות נסיעה ארוכות שנכפו מידי יום על ילדיהם בדרכם לגנים ולבתי הספר. ועדת הבדיקה המליצה על שינוי מיקום מוסדות החינוך לילדי מרכז הקליטה, כך שזמן ההסעות לבתי הספר יקוצר באופן משמעותי. הומלץ על הקמת כיתות לימוד והפעלת מעונות יום במתחם מרכז הקליטה עצמו, שילוב הילדים בפעילות נוער המופעלת על-ידי המועצה האזורית ואפילו על הקמת שבט צופים במקום.
בכדי לשפר את תנאי המגורים המליצה הועדה על ארגון הסעות תכופות ממרכז הקליטה לערים הקרובות והשתתפות במימון הוצאות התחבורה הציבורית. בנוסף הומלץ על התקנת מזגנים בדירות העולים, הפעלת אולם ספורט, התקנת פינות משחקים ועוד.
לאור ההמלצות יורחב סל השירותים בתחומי הרווחה ויועסקו (לראשונה) עובדים סוציאליים דוברי אמהרית במרכזי הקליטה.
המשרד לקליטת עלייה והסוכנות היהודית קוראים לנציגי העולים לסיים את הפגנת המחאה לאלתר. המנכ"לים הביעו תקווה שהעולים ישתפו פעולה עם המלצות ועדת הבדיקה. "החלטנו לאמץ את המסקנות במלואן" אמרו כהן וחלפון,"הוועדה גיבשה פתרונות איכותיים ומענים מקצועיים, המכוונים לצורכי העולים במקום. כבר התחלנו לפעול ליישום ההמלצות, כפי שהבטחנו עם הקמת הוועדה", סיכמו השניים.
רן מלמד, המשנה למנכ"ל עמותת "ידיד" ששימש כמשקיף בועדה הביע סיפוק מההמלצות: "אין ספק כי העולים בבית אלפא נחלו הצלחה רבתי במאבקם. העולים הגישו כארבעים דרישות שונות ורובן המוחלט התקבלו על ידי ועדת הבדיקה. העובדה כי בתוך הדוח נמצאת טבלת לוחות זמנים שקובעת כי רוב הליקויים והבעיות יתוקנו בתוך שבועיים עד חודש מעידה על הרצינות לא רק בכוונות אלא גם בביצוע. אני קורא לעולים כולם לקבל את ההמלצות ולפעול בשיתוף עם הנהלת הסוכנות ומשרד הקליטה לביצוען. לעולים שמורה כמובן הזכות לחזור ולהאבק במידה ולא יראו שינויים משמעותיים ומיידיים ו"עמותת ידיד" תעניק להם את כל הסיוע הנדרש למימוש זכויותיהם."
"המסקנות מוכיחות שבעיות העולים אמיתיות ועמוקות"
לעומתו אבי מספין,"דובר האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה", עוד לא מברך על המוגמר: "במהלך ההפגנה תגובת הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה הייתה להשתלח במפגינים ולזלזל בטענותיהם. מסקנות הוועדה וריבוי הליקויים מוכיחות שהבעיות אמיתיות ועמוקות, ומפריכות את הטענות שבעיות העולים זניחות ושהם מונעים על ידי גופים פוליטיים. לצערי, לאור הבטחות אחרות שהיו טובות "על הנייר" בלבד, וההתעלמות המופגנת מתוכנית החומש, אני מתקשה להאמין שהמלצות הדו"ח ייושמו בטווח הקצר. בנוסף תמוהה בעייני ההתעקשות על בזבוז כספי ציבור לטובת התאמת המרכז הנידח לעולים, במקום לקבל את בקשתם הפשוטה ולהעביר אותם למרכז קליטה נגיש במרכז הארץ".
- לדיון בושא ב"פורום יוצאי אתיופיה" לחצו כאן.