כוח ימי רוסי עגן בוונצואלה לקראת תמרון משותף
ערב הביקור הראשון של נשיא רוסי בקרקאס עגנו בוונצואלה ארבע ספינות קרב והתקבלו במטח תותחים. הכוח הימי ישתתף בתמרון עם כוחות מקומיים, מנהיגי המדינות יחתמו על עסקאות נשק
לראשונה מאז המלחמה הקרה: ספינות קרב רוסיות עגנו היום (ג') בנמל בוונצואלה. הכוח הרוסי התקבל במטח של 21 תותחים וזכה לקבלת פנים חמה מצד הנשיא הוגו צ'אבס.
מלחים רוסים לבושים במדים שחורים-לבנים עמדו לאורך סיפון המשחתת אדמירל צ'בננקו בעת שעגנה בלה-גואיירה, סמוך לבירה קרקראס. הגעת הכוח לתמרונים משותפים עם חיל הים של ונצואלה, לקראת ביקור ראשון של נשיא רוסי בקרקאס, מסמלת התחממות ביחסים בין המדינות. מדבדב, המבקר כעת בברזיל, צפוי להגיע השבוע גם לפרו ולקובה.
צ'אבס, הנהנה מתמיכת של המעצמה הרחוקה ויריבתה המסורתית של ארה"ב, מעוניין בסיוע רוסי בבניית כור גרעיני ובהשקעה בפרויקטי נפט וגז טבעי. הוא גם מעוניין בחיזוק האופוזיציה השמאלנית להשפעת ארה"ב ברחבי אמריקה הלטינית.
מלחים על סיפון האדמירל צ'בננקו בוונצואלה, היום (צילום: רויטרס)
נשיא ונצואלה מעוניין גם בנשק רוסי. הוא רכש אמצעי לחימה רוסיים בשווי יותר מ-4 מיליארד דולר. בין היתר קנה צ'אבס מטוסי קרב מסוג סוחוי, מסוקים, 100 אלף רובי קלצ'ניקוב והוא צפוי לדון בעסקאות לרכישת טנקים רוסים ואמצעי לחימה אחרים בפגישתו עם מדבדב מחר.
הכוח הרוסי שהגיע לתמרונים משותפים כולל את ספינת הדגל "פיטר הגדול", משחתת טילים ושני כלי שיט קטנים יותר. שיגור הכוח לאזור הקאריבי נתפס כהפגנת כעס מצד הקרמלין על החלטת ארה"ב לשגר ספינות קרב ובהן סיוע לגאורגיה במלחמה שהתנהלה הקיץ בקווקז ועל כוונת ארה"ב להציב מערכת הגנה מפני טילים במזרח אירופה. התמרונים יחלו ב-1 בדצמבר.
בוושינגטון לעגו למפגן הכוח המתוכנן. "האם הם הביאו איתם ספינות גרר הפעם?", התלוצץ דובר מחלקת המדינה שון מקורמק עם עיתונאים. הוא העיר כי חיל הים הרוסי כבר אינו מה שהיה בתקופה הסובייטית. "אני לא חשוב שיש שאלה באשר למי האזור פונה מבחינת כוח פוליטי, כלכלי, דיפלומטי וגם צבאי. אם הוונצואליאנים והרוסים רוצים לערוך, אתם יודעים, תמרון צבאי, זה בסדר. כמובן שנעקוב מקרוב".
בספטמבר, כאשר רוסיה שיגרה שני מפציצים לוונצואלה, היו שהשוו זאת להצבת הכוחות בקובה במלחמה הקרה. ואולם שתי המדינות גם הראו בשבועות האחרונים סימנים לכך שברצונן לנסות לנהל מגעים חיוביים עם הנשיא האמריקני הנבחר, ברק אובאמה. צ'אבס אמר לעיתונאים כי מגוחך להזכיר את המלחמה הקרה בהקשר של התמרונים המתוכננים: "זו לא פרובוקציה. אלו יחסים בין שתי מדינות חופשיות".