גרינלנד אמרה "כן" להרחבת האוטונומיה מדנמרק
75 אחוז מהמצביעים במשאל העם שנערך באי הענק והקפוא הביעו תמיכה בהרחבת האוטונומיה. ראש הממשל המקומי: קיבלנו מנדט לקחת עוד צעד אחד קדימה בדרך לעצמאות
האי הגדול בעולם בדרך לעצמאות. אזרחי גרינלנד הצביעו בהמוניהם בעד הרחבת האוטונומיה מדנמרק, צעד ראשון בדרך לעצמאות ושליטה על משאבי הטבע העצומים המצויים בשטחה בקוטב הצפוני. לפי התוצאות הסופיות של משאל העם, שפורסמו הבוקר (יום ד'), עולה כי 75.54 אחוז מהבוחרים אמרו "כן" להרחבת האוטונומיה, בעוד ש-23.57 אחוז אמרו "לא".
גרינלנד, אי ענק ש-80 אחוז משטחו מכוסה קרח, זכתה למעמד אוטונומי למחצה מקופנהגן כבר ב-1979. לפי ההצעה שגיבש המשטר העצמי עם דנמרק מוקדם יותר השנה, גרינלנד תזכה בזכויות על המשאבים האדירים המצויים מתחת לקרח בשטחה בקוטב, בשליטה בענייני אכיפת החוק ובתחומי מדיניות החוץ הנוגעים אליה. המעמד החדש ייכנס לתוקפו ב-21 ביוני 2009.
ראש הממשלה המקומית, הנס אנוקסן, בירך על תוצאות הממשל בנאום נרגש שנשא בטלוויזיה: "אני אומר תודה לעם של גרינלד על התוצאה המרשימה הזאת. גרינלנד קיבלה מנדט לקחת עוד צעד אחד קדימה", לקראת העצמאות. בבירה נוּק, שבה מתגוררים כרבע מ-57 אלף תושבי האי, חגגו את התוצאה במופע זיקוקי דינור עם רדת החשיכה.
תושבים נרגשים מחוץ לקלפי בבירה נוּק (צילום: AFP)
אן סופי פיסקר, מצביעה בשנות ה-60 לחייה, הרגישה כבר בצאתה מהקלפי באמצע היום כי התוצאה תהיה חיובית. "זהו יום לחגיגות, יום היסטורי, יום שלו חיכיתי במשך שנים על גבי שנים", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית. דוד ברנדט, דייג לשעבר, אמר כי "הגיע הזמן שניטול את זכויותינו וחירותינו, שנגנבו מאיתנו בידי אבותינו, עם של ציידים חופשיים וגאים שאדמותיו יושבו" על-ידי דנמרק לפני 300 שנים.
אחרים חששו שגרינלנד אינה מוכנה עדיין לאחריות הכבדה שבאה עם כינון משטר עצמי. על הכף מונחות הכנסות אדירות מניצול משאבי הטבע שמתחת לקרח. מומחים בינלאומיים סבורים כי בין היתר מצויים שם מצבורי נפט וגז טבעי גדולים. הפשרת הקרח בקוטב בשל שינויי האקלים עשויה להפוך את האזור לנגיש יותר בעתיד.
המדינות המקיפות את האוקיינוס הארקטי - קנדה, דנמרק, נורווגיה, רוסיה וארצות-הברית - מתחרות ביניהן על השליטה באזור וגרינלנד מעוניינת אף היא בחלקה. לפי ההצעה שאושרה במשאל, "ההכנסות מפעילויות הנוגעות לחומרי גלם יעברו לגרינלנד", בתמורה לצמצום הסובסידיות המגיעות מקופנהגן. סובסידיות אלו היוו כ-30 אחוז מהתוצר המקומי הגולמי של גרינלנד ב-2007.