שחפת: חשבתם שהיא עברה מעולם? טעיתם
מחלת השחפת נחשבת בטעות למחלה שהודברה, אך בפועל היא ממשיכה להדביק ולהמית אלפים ברחבי העולם. זן חדש של החיידק עמיד בפני התרופות, ובעולם שהפך לכפר גלובאלי גם מדינות המערב בסכנה. הכירו את המחלה שאורבת לנו בין הצללים. CNN ו-ynet בפרק ראשון מ"סימני חיים", תכניתו של ד"ר סנג'י גופטה, שעולה השבוע
אחד כזה הוא חיידק ה-XDR-TB, שראשי התבות של שמו מסבירים את הבעיה הגדולה אותה הוא מציב בפני החוקרים: "חיידק שחפת עמיד לתרופות". בטיפול רגיל לשחפת נהוג לתת אנטיביוטיקה, אלא שהחיידק כלל לא מגיב אליה. לפי נתוני אירגון הבריאות העולמי, מתגלים בכל שנה יותר מ-40 אלף מקרי שחפת מהזן החדש, והמחלה בגלגולה הנוכחי מאיימת לשוב ולהפוך למגפה.
צלם העתונות ג'יימס נאכטוויי תיעד את הזוועה שגורם חיידק ה-XDR-TB במדינות רבות בעולם ותיאר אותו כ"טורף אדם חסר רחמים האורב בצללים". נאכטווי, המתעד כבר יותר מ-30 שנים אסונות אנושיים, סבב בשבע מדינות,
הבעיה היא שמומחי הבריאות מעריכים כי לפי שעה לא ניתן להדביר את המוטציה החדשה של חיידק השחפת. כמובן שקיים חיסון נגד החיידק המקורי של המחלה (TB), אבל שימוש לא נכון בחיסון או אחסנה לקויה שלו יכולה ליצור תנאים נוחים להיווצרות מוטציה לחיידק. מכאן, שיעול, יריקה או התעטשות של אדם חולה יכולים לגרום להדבקה.
והצרות לא נגמרות כאן, שכן גם כאשר יימצא במהרה החיסון או הטיפול המתאים לזן החדש של החידק, סביר להניח כי עלותו תהיה גבוהה למדי. לשם קנה מידה, מארגון הבריאות העולמי נמסר כי החיסון הקיים לחיידק ה-TB עולה 20 דולר לאדם, סכום שבמדינות מתפתחות עדיין לא נמצא בהישג ידו של כל אדם. ובינתיים לא נמצא התקציב לטיפול במחלה החדשה, שפוגעת בינתיים במדינות עניות, בהן תשתית הבריאות רעועה.
"טורף אדם חסר רחמים האורב בצללים". שחפת מבעד לעדשתו של ג'יימס נאכטוויי
"גם אם מערכות הבריאות שם ישתפרו, עדיין אין לנו חיסון יעיל נגד ותרופות לטיפול במחלה, ובזמן סביר", אומר ד"ר מל שפיגלמן, החוקר את המחלה וחבר בעמותה העולמית לפיתוח תרופה לשחפת. הטיפול הנהוג במחלה נמשך בין חצי שנה לשנתיים, וחולים רבים לא זוכים להשלים אותו ונפטרים במהלך מחלתם. "בארבעים השנים האחרונות הטיפול במחלה לא התקדם, כי לעולם המערבי לא היה צורך בכך. עד כה היתה זו מחלה של העולם השלישי, שתקפה במדינות עניות".
ותפיסה זו, טוענת לואיז הולי מארגון ACTION הנאבק לעצירת הפצת המחלה, עומדת להתנפץ כעת בפרצופן של מדינות המערב, כיוון שהדעה הרווחת בציבור לגבי המחלה מוטעית ושגויה. "התפוצה של המחלה גבוהה במיוחד כיוון שהיא מידבקת דרך האויר, ובעולם שהפך לכפר גלובאלי, בו אנשים רבים עוברים בין מדינות בתדירות גבוהה, המחלה יכולה להגיע בקלות גם למדינות המערב המפותחות".
10 עובדות על שחפת
- בכל 20 שניות מת אדם בעולם משחפת.
- שני מיליארד איש, כשליש מאוכלוסית העולם, נדבקו בחיידק הגורם לשחפת.
- אחד מכל עשרה מהנדבקים יחלה בשחפת.
- אדם שהחיידק נמצא בריאותיו יכול להדביק כ-10-15 אנשים בשנה.
- מבין המחלות הקטלניות אותן מפתחים חולי איידס, שיעור ההידבקות הגבוה ביותר הוא של השחפת.
- 9.2 מיליון מקרים חדשים של שחפת התגלו ב-2006, עליה של 40 אחוזים ביחס ל-1990.
- הכמות הרבה ביותר של מקרי שחפת חדשים נתגלתה בהודו, ואחריה סין, אינדונזיה, דרום אפריקה וניגריה.
- 80 אחוזים מחולי השחפת בעולם נמצאים ב-22 מדינות בלבד. במדינות מתפתחות זו המחלה הנפוצה ביותר.
- מוטציה אחרת של החיידק, שעמיד לתרופות הרגילות ומטופל בתרופות מיוחדות, קטל עד כה כ-130 אלף בני אדם בעולם.
- נגד זן ה-XDR-TB אין טיפול או תרופה. מקרים שלו כבר הופיעו ברחבי העולם.
הפרק הראשון בתכנית "סימני חיים" יישודר ב-CNN (ערוץ 102 ב-yes) ביום חמישי, 27 בנובמבר ב-16:00 ו-20:30, ביום שבת , 29 בנובמבר, ב-10:00 ו-20:30 וביום ראשון, 30 בנובמבר, בשעות 06:00, 10:30, 16:30. לאתר התכנית - לחצו כאן