מצטיידים לסקי
האם ידעתם שיש חשיבות לצבע העדשות במסיכת הסקי? ושקסדה חייבת להיות מותאמת להיקף הראש שלכם? ושקרם הגנה מפני קרני השמש חיוני כמו מגלשיים? כל העצות לציוד שצריך כדי ליהנות מסקי - ולחזור בשלום
אחרי שגמרנו להצטייד בפרטי הלבוש, חשוב לא להזניח את האביזרים הנלווים - משקפי סקי (גוגלס), קסדה, כובע, מחמם אוזניים, מחמם צוואר, כפפות, גרביים ושאר אביזרים חיוניים יותר או פחות. זה בוודאי נשמע לכם פשוט, אבל זה דווקא לא. בואו נראה במה עוד עלינו להצטייד כשאנו מתחילים לעסוק בספורט החורף (הכוונה גם לסנובורד, כמובן).
מסיכת סקי (גוגלס)
ממש אי אפשר להפריז בחשיבותה של מסיכת הסקי להגנה על העיניים. הקרינה המוחזרת מהשלג הלבן היא בעוצמה גבוהה ביותר, עד כדי יכולת לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בעיניים, ואף לעיוורון, בחשיפה ממושכת. בנוסף לכך היא גם מגינה מפני רוח וחלקיקי קרח ושלג. לגולשים מחוץ למסלולים, בין העצים, ישנה חשיבות נוספת להגן על העיניים מפני ענפים שצצים להם משום מקום. מסיכת סקי איכותית תוכלו למצוא במחיר 200 ש"ח ומעלה.
על מה חשוב להקפיד:
- רצוי לרכוש גוגלס בעלי עדשות מקטבות (Polarized), בעלות הגנה של 95% UV.
- חשוב שהעדשות יהיו כפולות, כדי למנוע היווצרות אדים על העדשה.
- שכבה מיוחדת לאוורור, הנמצאת בחלק העליון והתחתון, מפחיתה את הצטברות האדים.
- המשקפיים חייבים לשבת על הראש בנוחות, כי הרי הן יהיו שם במשך שעות רבות.
- מרכיבי משקפי ראייה יכולים לרכוש מסיכת סקי המותאמת במיוחד עבורם ומתלבשת מעל המשקפיים. ניתן להכין מסיכת סקי עם עדשות על פי מרשם של אופטיקאי, אך זהו פתרון יקר.
יש מספר צבעים לעדשות של מסיכות הסקי, שלכל אחד מהם יתרון בתנאים אחרים.
- צהוב / ענבר / זהוב – אלו צבעים המתאימים לכל תנאי האור, ובמיוחד לתנאים של אור חלש. בקנייה ראשונה זה הצבע המועדף. אם תקנו מסיכות סקי נוספות תוכלו לקנות צבעים אחרים.
- שחור / מקוטב ( Polarized) - מפחית קרינה מבלי לסלף צבעים. מתאים לשעות בהם השמש חזקה, אך עלול לא להתאים לתנאים חשוכים יותר, בעיקר לעת ערב.
- ירוק / כסוף - מגדיל ניגודיות ולכן מתאים לאור חזק.
- סגול / ארגמן - מתאים לתנאים של אור חלש.
- עדשה שקופה - מתאים לימים חשוכים ולתנאי ערפל.
נחשו באיזה צבע בחרתי (צילום: Index Open)
משקפי שמש
מסיכת הסקי עונה בצורה הטובה ביותר על הצרכים של גולשי הסקי והסנובורד, אך יחד עם זאת, לעיתים קרובות מעדיפים הגולשים דווקא את משקפי השמש. אלו פחות מעיקים, בעיקר כשחם ומזיעים או בזמן הפסקות. בתנאי מזג אוויר נוחים אין כל בעיה לגלוש עם משקפי שמש בעלי הגנה טובה. רצוי שיהיו בעלי כיסוי טוב מכל הכיוונים, בעיקר בצדדים, וכדאי מאוד שיהיו קשורים עם שרוך לצוואר. בכל מקרה, גם אם יש לכם משקפי שמש טובים, אתם חייבים גוגלס ליום סוער.
חשוב! אל תשאירו את העיניים ללא הגנה לזמן ממושך. גם אם באותו רגע אינכם סובלים מסינוור, אתם תצטערו על כך מאוחר יותר!
קסדה
חבישת קסדה היא חובה עבור ילדים וגולשי אוף-פיסט, אולם יותר ויותר גולשים הולכים ומאמצים את הקסדה כפריט בלתי נפרד מציוד הסקי שלהם. כל מי שחווה כמה נפילות לא נחמדות, בוודאי אינו זקוק להסברים על חשיבות ההגנה על הראש. גם אם אינכם נופלים (יש מישהו כזה?), בוודאי תרצו הגנה מפני גולשים אחרים, שעלולים להיכנס בכם במהירות מטורפת. חבישת קסדה בהחלט מעידה על רצינותו ומקצועיותו של הגולש.
יש להצטייד בקסדה מותאמת לסקי, אשר גם מחממת וגם מצוידת בפתחי אוורור מיוחדים לזיעה, שניתנים לסגירה במידת הצורך. קסדות שיוצרו למטרות אחרות אינן מתאימות, כמו למשל קסדת אופניים, אשר יש בה פתחים רבים שאינם ניתנים לסגירה.
על הקסדה להיות בעלת אישור CE, ASTM או Snell RS-98, המוכיחים שהיא עמדה בסדרה של מבחני בטיחות. את הקסדה מתאימים בהתאם להיקף הראש שלכם ולנוחות שתרגישו בה. יש דגמים שונים, לכן אם אתם לא מרגישים נוח בקשו דגם אחר, עד שתמצאו את האחד עמו תרגישו נוח. הביאו עמכם את מסיכת הסקי שלכם, כדי לוודא שהיא מתאימים לקסדה.
קסדה ניתן לשכור בכל החנויות להשכרת ציוד, וילדים מקבלים אותה בחינם עם השכרת הציוד. אם החלטתם לקנות קסדה משלכם (החלטה נבונה) תאלצו להיפרד מ-400 ש"ח לפחות, ויש גם יקרות יותר.
בראש טוב. משפחה עם קסדות (צילום: שירן ולק)
כובע
איבוד חום גוף רב, עד 50%, עלול להתרחש דרך הראש והצוואר, עקב אספקת הדם הגבוהה לאזורים אלו. לכן, גם אם אינכם חשים קור בראש עצמו, חשוב להגן עליו, ובכך להפחית בצורה משמעותית את איבוד החום מהגוף. ישנם בשוק כובעים סרוגים מצמר או מאקרילן וכובעים מפליס. האחרונים יקרים יותר, אך הם מבודדים טוב יותר וגם הרבה יותר נעימים למגע. ישנם גם כובעים במספר שכבות שמבודדים אפילו טוב יותר. באתרי הסקי עצמם תוכלו לקנות כובעים ססגוניים ו"מגניבים", בשלל צורות וצבעים, המזכירים קצת את פורים שלנו, ותורמים רבות לאווירה העליזה באתרי הסקי.
מחמם אוזניים
בימים פחות קרים ניתן להסתפק בסרט מיוחד אותו לובשים סביב הראש, ומטרתו היא להגן על האוזניים, שהן איבר רגיש במיוחד לקור (שטח פנים גדול). במקרה כזה אפשר לוותר על הכובע.
מחמם צוואר (Neck Gaiter)
מעין שרוול פליס שלובשים סביב הצוואר, במקום הצעיף שהיה נהוג ללבוש פעם (שהיה ממש לא נוח). תפקידו להגן על הצוואר מבריחת חום ולאטום טוב יותר את פתח המעיל העליון. כשקר מאוד, כשיורד שלג או כשנושבת רוח, ניתן להרים אותו ולהחביא בתוכו גם את חלק הפנים התחתון, וזה פתרון ממש מעולה. כמובן, חשוב שיהיה נעים למגע. מחירו של מחמם צוואר איכותי נע בסביבות 200-100 ש"ח. עשו לעצמכם טובה ואל תוותרו עליו.
קרם הגנה
אל תתנו לחורף ולקור להטעות אתכם. הקרינה בשלג זהה לקרינה בחוף הים בקיץ הישראלי! לכן אל תוותרו על קרם הגנה באזורים המועטים החשופים לשמש. רמת מקדם ההגנה צריכה להיות בהתאם לרגישות שלכם. יש הסבורים שיש צורך במקדם הגנה מעל 15 SPF, אחרים לא מוכנים להתפשר על פחות מ 45 SPF. את קרם ההגנה יש למרוח חצי שעה לפני היציאה לשמש, ולחדש מריחה כל שעתיים-שלוש. חשוב למרוח גם את השפתיים באותו קרם או בשפתון בעל מקדם הגנה.
באתרי הסקי נמכרים קרמים באריזות קטנות שיכולות להיכנס בקלות לכיס המעיל (יתכן שגם בארץ תוכלו למצוא כאלו), וזהו פתרון נוח.
תרמיל גב קטן
ממש לא חובה, אבל אם אתם גולשים רחוק ולא חוזרים ל"בסיס האם" באמצע היום, אולי כדאי להצטייד באחד כזה. זה צריך להיות תרמיל קטן, שתוכלו להכניס בו בקבוק מים קטן, חטיפי אנרגיה, סנדביץ', אביזרי לבוש שהוסרו, ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם. כדאי שהתרמיל יהיה קטן וקל, ממש אין צורך לקחת תרמיל גדול והרבה ציוד, זה רק יכביד.
תרמיל ספורט, מאלה המשמשים את רוכבי האופניים, יעשה את העבודה הכי טוב, מאחר וחלוקת המשקל בו טובה, אבל גם כל תרמיל אחר יספיק. רצוי שיהיו בו רצועות חיצוניות לקשירת ביגוד, מיכל מים עם צינורית (חשוב לשתות הרבה), רצועת מותן או אגן, ואיטום טוב לרוכסנים. תוכלו למצוא תרמיל טוב בסביבות 200 ש"ח, ויש כמובן גם תרמילי ספורט מתוחכמים, שמחירם כמעט כמו חופשת הסקי שלכם...
מתקדמים כל שנה. מגלשיים (צילום: רויטרס)
נעלי סקי ומגלשיים
שני פריטים אלה ניתנים להשכרה בכל אתרי הסקי, אולם גולשים רבים מחליטים לרכוש אותם לאחר עונה אחת או שתיים. למרות מחירם הגבוה, קנייתם חוסכת את מחיר ההשכרה, וזה מקזז לפחות חלק מההשקעה. אין טעם לקנות ציוד סקי אם אתם גולשים מתחילים. הציוד למתחילים שונה מהציוד למתקדמים במספר פרמטרים, ותוך זמן קצר הרי גם אתם תהיו מתקדמים.
גורם נוסף שחשוב לזכור הוא התקדמות הטכנולוגיות בתחום הסקי, ויציאת דגמים חדשים כל שנה. אם חשוב לכם לגלוש על הציוד המתקדם ביותר ותקציבכם לא מאפשר לקנות דגם חדש כל כמה שנים, אולי עדיף להמשיך לשכור ציוד. ויש גם לקחת בחשבון שיש לתחזק את הציוד לפני ואחרי כל גלישה ולטפל בו בזהירות בזמן הטיסות. בקיצור - לא מתאים לכל אחד.
אם בכל זאת החלטתם שאתם רוצים ציוד משלכם, אבל תקציבכם מוגבל, כדאי לקנות קודם כל נעלי סקי. אלו צריכות להיות מותאמות בצורה הטובה ביותר לרגלי הגולש, ויש להן חשיבות עצומה. התאמת נעלי סקי הוא מקצוע מורכב וחייבת להיעשות על ידי אנשי מקצוע שהוכשרו לכך. חשוב שתוכלו לחזור לחנות לאחר מספר ימי גלישה, לבצע התאמות שונות או להחליף את הנעליים במידה ואינן נוחות לכם.
מפאת מורכבות הנושא והשינויים הרבים שחלים בו כל הזמן, לא נפרט כאן יותר בנושא נעליים ומגלשיים. אם תרצו תוכלו לקרוא על כך בהרחבה בכתבות הבאות (באנגלית): קניית נעלי סקי ו קניית מגלשי סקי.
- לעוד כתבות על סקי