איראן: הפעלנו יותר מ-5,000 צנטריפוגות
ראש תוכנית הגרעין האיראני הצהיר כי ארצו הפעילה כבר יותר מ-5,000 צנטריפוגות במתקן להעשרת אורניום בנתנז. מוקדם יותר דיווחה איראן על שיגור רקטה לחלל
ראש תוכנית הגרעין של איראן, גולאם רזא אגאזאדה , הודיע היום (ד') כי ארצו מפעילה עתה יותר מ-5,000 צנטריפוגות במתקן להעשרת אורניום. הקהילה הבינלאומית דרשה לא פעם מאיראן להשעות את פרויקט העשרת האורניום, מחשש שישמש לייצור כלי נשק גרעיניים.
"כעת יש לנו 5,000 צנטריפוגות פעילות", אמר אגאזאדה, ראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית, לסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א. "השעיית העשרת האורניום אינה חלק מאוצר המלים שלנו", הוסיף.
אגאזאדה הוסיף כי "חלה התקדמות טובה" בכור המים הכבדים באראק, שנמצא בהליכי בנייה וציין כי בתוך מספר חודשים "יושלם השלב הראשון במפעל לייצור המכלולים ומוטות הדלק הגרעיני". בביקור בתערוכה מיוחדת בה הוצגו הישגי תעשיית הגרעין אמר אגאזאדה לעיתונאים כי "במפעל בנתנז פועלות כעת יותר מ-5,000 צנטריפוגות והתכנון הוא להרחיב את המפעל".
איראן מעוניינת להציג לעולם "עסקים כרגיל" בכל הקשור לתוכנית הגרעין שלה, וזאת זמן קצר לאחר פרסום דו"ח נוסף של ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי. בדו"ח נכתב כי איראן השיגה כמות לא מבוטלת של אורניום מועשר ברמה נמוכה, אך עדיין דרושה לה כמות כפולה ואף משולשת כדי לעבור לשלב של העשרת אורניום ברמה צבאית.
ההודעה היום על צנטריפוגות נוספות שהותקנו בנתנז מדגישה את נחישותה של איראן להמשיך בתוכנית הגרעין מבלי לשעות להחלטות מועצת הביטחון להשעות את פרוייקט הגרעין. על מנת להפעיל כורים גרעיניים יש צורך בדלק גרעיני ברמת העשרה נמוכה. למרות זאת, במערב חוששים כי איראן תעשה שימוש בטכנולוגיה להעשרת אורניום על-מנת לבנות ראשי קרב גרעיניים. במקביל איראן מפתחת תוכנית טילי קרקע-קרקע אותם היא עלולה לחמש בראשי הקרב הללו.
אגאזאדה אמר כי ארצו תמשיך להתקין צנטריפוגות ולהעשיר אורניום על מנת להפיק גלק גרעיני לתחנות הכוח הגרעיניות שיפעלו בה בעתיד. לטענת האיראנים, תוכניתם הגרעינית מיועדת למטרות שלום בלבד - הפקת חשמל ומחקר. בחודש אוגוסט הצהירה איראן על הפעלת 4,000 צנטריפוגות במתקן הגרעיני בנתנז.
מוקדם יותר היום דיווחה הטלוויזיה האיראנית כי המדינה הפרסית ערכה ניסוי מוצלח בשיגור רקטה לחלל מסוג "כאבוֹש-2" (סייר 2). לפי הדיווח, לאחר 40 דקות, בתום משימתה, שבה הרקטה לקרקע בעזרת מצנח מיוחד. לא ברור מתי בדיוק שוגרה הרקטה, אולם לטענת האיראנים השיגור נעשה הודות ל"ניסיונם של המומחים האיראנים" ומטרתו להשיג נתוני אקלים.