אירופה: חבילת תמריצים של 200 מיליארד אירו
הנציבות האירופית חשפה את "תוכנית ההתאוששות הכלכלית", שמצמצמת מגבלות על הוצאות ציבוריות ומעודדת הגדלת ההוצאות על תוכניות חברתיות וסביבתיות
הנציבות האירופית חשפה היום (ד') הצעה לחבילת תמריצים רחבה בהיקף של 200 מיליארד אירו (257 מיליארד דולר), שנועדה להוציא את כלכלת האיחוד האירופי ממיתון.
התוכנית, שמכונה "תוכנית ההתאוששות הכלכלית האירופית", מיועדת להימשך שנתיים, וקוראת ל-27 מדינות האיחוד להוציא יותר כסף כדי לעצור את תהליך ההידרדרות במצב הכלכלי.
הסכום שווה ל-1.5% מהתמ"ג של האיחוד. כ-170 מיליארד אירו יגיעו מהממשלות של המדינות החברות באיחוד, והשאר מתקציבי האיחוד ומזרוע ההלוואות שלו - בנק ההשקעות האירופי.
"זמנים חריגים דורשים צעדים חריגים", אמר היום נשיא הנציבות האירופית חוזה מנואל בארוסו. "העבודה והרווחה של האזרחים שלנו בסיכון. אירופה צריכה להרחיב לכלכלה האמיתית את שיתוף הפעולה חסר התקדים שקיים בשווקים הפיננסים", אמר בארוסו בהודעה. "תוכנית ההתאוששות הזו היא גדולה ואמיצה, ולמרות זאת גם אסטרטגית ובת קיימא".
טיוטות של חבילת התמריצים, שלא כללו סכומים, דחקו בחברות באיחוד לפתוח את הארנק ולהוריד מסים לנוכח המשבר הכלכלי הגדול ביותר מזה עשורים.
במסגרת התוכנית, מדינות האיחוד יקבלו חופש רב יותר בתחום המשמעת הפיסקלית, אך הצפי הוא כי הן יידרשו לחזור ולצמצם את הגירעונות שלהן מ-2011 לכל המאוחר. כיום מוגבל הגירעון התקציבי בגוש האירו ל-3% מהתמ"ג.
הממשלות יורשו להגדיל את ההוצאה הציבורית ואת ההשקעות בסיוע לעניים ולמובטלים, הארכת תקופת דמי האבטלה והשקעות בחברות קטנות ובינוניות. החבילה כוללת גם תוכנית להגדיל את ההוצאות ברמת האיחוד האירופי על תוכניות חברתיות והשקעות בטכנולוגיה ירוקה במגזרי הרכב והבנייה.
הנציבות האירופית תעביר את חבילת התמריצים המוצעת לראשי מדינות האיחוד האירופי בפסגה שתתקיים ב-11 וב-12 בדצמבר בבריסל. הנציבות ביקשה משרי האוצר של המדינות לוודא את המשך הטיפול בעניין.
גרמניה: לא צריך להידרדר לתחרות
בזמן שבבריסל מנסחים תוכניות התאוששות כלל אירופיות, מספר גדל והולך של מדינות באיחוד התקדמו ביישום של תוכניות תמריצים פרטיות, בהן אוסטריה, בריטניה, צרפת, גרמניה, הונגריה, איטליה, הולנד וספרד.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הזהירה מפני "מירוץ" בין מדינות האיחוד בנוגע לגודל צעדי ההמרצה הכלכליים, ואמרה שברלין עושה כבר מספיק. "אנחנו לא צריכים להידרדר לתחרות של מיליארדי דולרים", אמרה מרקל בנאום לפרלמנט.
בתחילת החודש חשפה גרמניה צעדים שנועדו לחזק את הכלכלה הגדולה באירופה. לדברי מרקל אז, שווי הצעדים כ-32 מיליארד אירו, והם צריכים להיחשב כתרומתה של גרמניה לצעדים שבהם ינקוט האיחוד.