מתי תדעו שהגיע הזמן לנסות כדור שינה?
האם תרופות השינה מסוכנות, איך נגמלים מהן, כמה זמן אפשר ליטול אותן ומה היעילות של התרופות לשינה ללא מרשם רופא? לקרוא לפני שמחליטים לקחת כדורי שינה. כתבה שלישית בסדרה
חששות רבים ליוו בעבר את הטיפול התרופתי בשינה, בעיקר משום שהשפעתן נמשכה גם לתוך היום. אולם התרופות החדישות נשארות בגוף זמן קצר, מופרשות כבר בשתן של הבוקר ומאפשרות להתעורר רעננים לאחר שינה דשנה.
אבל טיפול לא נכון עלול לגרום לנזקים. אחרי שלמדנו על כל התרופות השונות שקיימות כיום לשינה, פרופ' גיורא פילר, מנהל מרפאת השינה בביה"ח רמב"ם, משיב על שאלות שכיחות בעניין הטיפול התרופתי:
איך אני יודע אם כדאי לי ליטול תרופה לשינה?
ברור שתפקיד השינה הוא חשוב ביותר לקיום היומיומי. אם אדם מתלונן על נדודי שינה שאינם נגרמים ממחלות, חרדות, מתחים, דיכאון או הרגלי שינה לא נכונים, ושלא הגיבו לשיטות שונות של הרפיה, הרי שיש מקום לשקול טיפול
בתרופות שינה. גם אם כן מדובר במתחים וחרדות שלא הגיבו לטיפול אחר, יש מקום לטיפול בתרופות שינה. העקרון שחייב להישמר הוא שלשינה חשיבות רבה מאוד והמטרה מקדשת את האמצעים. הטיפול בתרופות שינה עשוי להביא לשינה טובה והתרופות של היום בטוחות מאוד.
האם כדאי לנסות תרופות ללא מירשם, לפני טיפול בתרופת שינה שרושם הרופא?
אין די עדויות מדעיות על הפעילות ותופעות הלוואי של התרופות ללא מירשם (דוגמת קלמנרבין, רסקיו, פסיפלורה, נייטול ואחרות). חלקן מצליחות להשרות שינה, וחלקן כלל לא. אולם אם התרופה הצליחה לטפל בהפרעת השינה שלך, אין מניעה בטיפול בה, תחת ייעוץ הרופא המטפל.
אם אני נוטל גלולת שינה ועדיין לא מצליח להירדם, האם אוכל לקחת עוד אחת?
העלאת המינון של תרופת שינה מדליקה נורה אדומה של התרגלות לתרופה, מצב שעלול להמשיך ולהידרדר: המינון העולה של התרופה מביא להצטברותה ברקמת שומן, מאריך את משך הפינוי שלה מהגוף וגורר צורך בהעלאת מינון
נוספת. אם גלולת השינה לא השפיעה, הרופא שוקל החלפת התרופה לאחרת. בכל מקרה של כישלון טיפולי של תרופה לשינה, יש לשקול בדיקת גורמים אחרים לנדודי השינה. אם אלה לא נמצאו, יש מקום לבצע בדיקת שינה במעבדת שינה.
האם מותר לשתות אלכוהול בזמן טיפול בתרופת שינה?
רצוי מאוד להימנע מכך. קיימים דיווחים על פגיעה כבדית בשילוב של תרופות שינה ואלכוהול. פרט לכך, אלכוהול עצמו נחשב למשרה שינה, כך ששילוב של תרופות שינה יחד עם אלכוהול עלול לגרום להשפעה בלתי רצויה.
האם תרופות לשינה עלולות לגרום לסיוטי לילה?
התופעה אינה שכיחה, אך תוארה בתחילת הטיפול אצל חלק מהמטופלים. לרוב תתרחש התופעה הנדירה יחסית בשבועיים הראשונים של הטיפול, ובמקרה כזה יש לפנות לרופא להחלפת התרופה.
האם מותר ליטול תרופות שינה למשך מספר חודשים?
התרופות מהדור החדש הן בטוחות ואינן גורמות להתמכרות. ישנם מטופלים הממשיכים בטיפול שנים ארוכות. בהיבט זה חשוב להזכיר שכ-15% מאלה הסובלים מנדודי לילה לוקים ב"אינסומניה פסיכו-פיזיולוגית", המתבטאת בקשיי
הירדמות הנגרמים עקב הפחד לא להירדם. לאחר טיפול בתרופות שינה פחד זה עשוי לפוג, וייתכן מצב בו לאחר מספר חדשי טיפול החולה יחזור לשינה טובה גם ללא טיפול. עם זאת, לעיתים חולים פוחדים כי בהפסקת התרופה לא יצליחו להירדם. במקרה כזה ניתן לעתים לשקול מתן תרופות פלצבו, ללא חומר פעיל. החולה מאמין כי מדובר בתרופת שינה לכל דבר, כשלמעשה התרופה אינה מכילה כל חומר כימי או ביולוגי פעיל.
מה הדרך הכי טובה להיגמל מתרופת שינה?
קיימות תוכניות רבות לגמילה מתרופות שינה, וכל מקרה נשקל לגופו. עבור חלק מהמטופלים מתאימה גמילה הדרגתית, הכוללת ירידה במינון או נטילה של התרופה יום כן -יום לא. אצל אחרים - שילוב של טיפול פסיכולוגי ופעילות גופנית או הרפייתית. במקרים נוספים - טיפול גמילה באמצעות תרופות מקבוצה אחרת (כלומר, להפסיק את התרופה הנלקחת זמן רב ובמשך זמן קצוב לתת תרופה מקבוצה שונה).
נסו להתייעץ גם בפורום שלנו: רפואת שינה