צאו לראות: נוגה, צדק והירח מתקבצים
אחד האירועים האסטרונומיים המרהיבים ביותר של השנה מתרחש כעת. שלושת גרמי השמיים הבהירים ביותר אחרי השמש מתקבצים. לא צריך טלסקופ כדי להשתתף בחגיגה, אפשר לראות בעיניים או במשקפת
האירוע הגדול של השבוע, ואולי אחד המרהיבים שהיו בשמי ישראל בשנה האחרונה, מתרחש כעת. מהערב ניתן היה להבחין בהתקבצות המשולשת בין הירח, נוגה וצדק, שלושת גרמי השמים הבהירים ביותר הנראים בשמים (אחרי השמש, כמובן). מי שצפה בשמיים, מיד בתחילת דמדומי הערב, ראה את נוגה השועט מזרחה, לכיוונו של כוכב הלכת צדק. שני כוכבי הלכת בוהקים בגוון לבן-צהבהב, כאשר נוגה הולך וסוגר את המרחק בינם עד להצמדות המלאה, שתראה סביב השעה 20:00.
ההתקבצות, כפי שצולמה מתל אביב בשעה 18:15 (צילום: טלי פרדסא)
נוגה וצדק מצויים עדיין בתחומיה של קבוצת הכוכבים קשת. הם נראים היטב רק בשעות הערב המוקדמות מעל האופק הדרום-מערבי והם שוקעים לפני השעה 8 בערב באופק הדרום מערבי (ראו מפה). נוגה הוא הכוכב השני במרחקו מהשמש ולכן הוא משלים הקפה אחת סביב השמש בפרק זמן של כ-7 חודשי ארץ. לעומתו, צדק, כוכב הלכת החמישי במרחקו מהשמש, "מזדחל" במסלולו סביב השמש ומשלים הקפה סביבה אחת ל-12 שנות ארץ. הירח, גרם השמים הקרוב ביותר אלינו, משלים הקפה אחת סביב כדור הארץ תוך חודש אחד בערך והוא הזריז ביותר בתנועתו על כיפת השמים.
אפשר להבחין בהתקבצות המרשימה בעין, ללא צורך במשקפת או בטלסקופ. צפייה במשקפת בעלת שדה ראייה של 5 מעלות, תראה את שלושת הגופים בשדה ראייה אחד והמראה יהיה מרהיב ביותר. בשיא הקרבה בין נוגה וצדק, שני הגופים יהיו במרחק של פחות ממעלת קשת אחד מהשני (קוטרו הזוויתי של הירח הוא כחצי מעלת קשת). נוגה יהיה הדרומי מבין השנים. בין לבין, אפשר יהיה לראות את חרמש הירח מתקרב אל נוגה, חולף דרומית לו ואז חולף דרומית לצדק, במרחק של כ-2 מעלות קשת משני הגופים (ראו מפה). במשקפת אפשר יהיה להבחין ברמז למכתשים שעל פני הירח ואולי גם בארבעת הירחים הגדולים של צדק. זו כמעט ההזדמנות האחרונה לצפות בצדק ובליקויים ההדדיים בינו לבין ארבעת ירחיו הגדולים בטרם יתקרב מדי לשמש בסוף שנה זו.
האם ההתקבצות בין נוגה לצדק היא הכוכב מבית לחם?
התקבצויות קרובות בין כוכבי הלכת בינם לבין עצמם וכן בינם לבין הירח היו מאז ומתמיד מראה מרהיב. יש הסוברים שהסמל המוסלמי של הסהר והכוכב, מקורו בהתקבצות בין חרמש הירח לנוגה שנראתה בשנת ההג'רה, השנה בה יצא מוחמד ממכה. באותה שנה כיסה הירח את נוגה. עבור צופים במזרח התיכון, ההתכסות ארעה לאחר שקיעתם של נוגה והירח מתחת לאופק והם רק ראו את חרמש הירח מתקרב לכיוון נוגה. באוגוסט של שנת 2 לפנה"ס, החלה סדרה של התקבצויות קרובות מאוד בין נגה לצדק. יש הסוברים, ובהם עבדכם הנאמן, שסדרת ההתקבצויות הזו היא היא הכוכב מבית לחם, שבישר על לידתו של ישוע הנוצרי.
בהתקבצות זו, אחת הקרובות ביותר שאירעו בין שני כוכבי הלכת האלה, אי אפשר היה להפריד בין צדק ונוגה בעין והם נראו ככוכב אחד, זוהר מאוד. שנה לאחר מכן, שבו שני כוכבי הלכת להתקבצות הקרובה ביותר באותה סדרה, כשנוגה כמעט וחלף על פני צדק (יוני שנת 1 לפנה"ס). גם באוגוסט של השנה לאחר מכן, הייתה התקבצות קרובה מאוד בין נוגה וצדק, שגם בה קשה היה להפריד בין שני כוכבי הלכת. את סדרת ההתקבצויות הקרובות חתמה התקבצות מרובעת, (נובמבר שנת 1 לספירה) שבה שוב התקבצו נוגה וצדק התקבצות קרובה, כשהפעם גם כוכב חמה ומאדים הצטרפו להתקבצות (ארבעת כוכבי הלכת היו לאורך קו שאורכו 4 מעלות בלבד (כ-8 קוטרי ירח).
מידע על זמני הצפייה בכתם הגדול האדום של צדק ועל תופעות הליקויים והצללים של ירחיו אפשר למצוא באתר היל"א – המרכז הישראלית למידע אסטרונומי, תחת הקטגוריה מערכת השמש – צדק. מידע נוסף על התצפית בכוכבי הלכת ועל אירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.
ד"ר יגאל פת-אל, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- YNET