שתף קטע נבחר
 

ברקת: "אכפיל את תקציב התרבות"

ראש עיריית ירושלים מבטיח להקציב 20 מיליון שקל לתרבות, להציל את המוסדות הגוועים ולהשאיר את האמנים הצעירים בבירה. אנשי התרבות אופטימיים

בהופעה פומבית ראשונה מאז נבחר לתפקיד ראש עיריית ירושלים, הציג הערב ניר ברקת בפתיחת אירועי "החמשושלים" במוזיאון אסירי המחתרות, משנה סדורה לתכנית רב שנתית שכוללת, בין היתר, הכפלת תקציב התרבות בבירה. בראיון ראשון ל-ynet אישר ברקת את דבריו ואמר: "תקציב התרבות של העיר ירושלים יוכפל ויעמוד כבר במהלך השנה הקרובה על סכום של 20 מיליון שקל".

 

ברקת הדגיש את הצורך בשינוי סדר העדיפויות המוניציפלי ואמר: "יש בכוונתי להביא את ענף התרבות למרכז הבמה בירושלים. במשך שנים תקציב התרבות היה מזערי וכעת הגיע הזמן לתת לו העדפה בתקציב העירוני. הנחיתי את גזבר העירייה להתכוונן ולעבוד סביב הסכום של 20 מיליון שקל, וגם זה בעיני לא מספק".


ברקת. יציל את העיר? (צילום: גיל יוחנן) 

 

ברקת מדבר על רתימתם של גורמים פרטיים ועסקיים לטובת העניין ואומר: "לא מעט תורמים הדירו רגליהם מירושלים בגלל שלא ראו שום נכונות מצדה של עיריית ירושלים לתת את חלקה כמצ'ינג. אין לי ספק שאמירה ברורה של העירייה תקל על גיוס תורמים ובאמצעות הגדלת התקציב נצליח להגדיל משמעותית את העוגה".

 

לדברי ברקת סצינת התרבות הירושלמית סובלת באופן כרוני לא רק מתקצוב רעוע שהלך ומוזער אלא גם מבעיות של מיצוב ושיווק כושל. "יש כשל מהותי של ענף התרבות הירושלמי שקשור בכך שלא השכיל לפעול במקביל לענף התיירות בעיר", אומר ברקת ומסביר, "רוב התרבות הירושלמית פונה אל השוק המקומי למרות שיש עניין וביקוש גדול לתרבות ירושלמית אותנטית גם מצד התיירים. התפקיד שלנו הוא לעזור לשוק התרבות בירושלים, לפתח מוצרים שידברו גם לתיירות הזרה ולמנף את ייחודה של העיר ממש כמו שפריז, לונדון וניו יורק עושות את זה.

 

"כיום פחות מ-5% מהתיירים שמגיעים לירושלים הולכים לאירועי תרבות מקומיים, בשעה שבערים גדולות בעולם מדובר על 50% מהתיירים שנחשפים לתרבות שמבוססת על ייחודו של המקום. לירושלים יש לא מעט מה להציע וצריך לסייע לזה לקרות. זה אתגר גדול ואני מתכוון לתת לזה ביטוי בתקצוב של שיווק ותכנית לפיתוח הפוטנציאל העצום הזה שיעמיד, אין לי ספק, לא מעט מוסדות תרבות בעיר על רגליהם".

 

לשמור על הצעירים בעיר

ברקת מדבר לא רק על פיתוח ושימור הקיים אלא גם על עתודה אמנותית תרבותית והשקעה בדור הצעיר. משימה נוספת שהוא שם לעצמו היא בניית רשת ביטחון שתאפשר לבוגרי בתי הספר לאמנות בעיר להישאר בה ולהעשיר אותה בעשייתם. "יש בירושלים יותר מ-3,500 סטודנטים בבצלאל, בניסן נתיב, בסם שפיגל ומעלה ובתי ספר אחרים שעניינם תרבות ואמנות. רובם או חלק גדול מהסטודנטים הללו היה רוצה להישאר בירושלים, אבל שלב ההתבססות הכלכלית הוא קריטי וחייבים לסייע להם במהלכו עד שיעמדו על רגליהם", אומר ברקת.

 

"הרעיון הוא לחבר בין בתי הספר לשוק הפרטי וכעת אנו בוחנים מספר רעיונות על מנת לגבש בסופו של דבר תכנית חומש. יש לא מעט תרבות יוצרת, מיזמים ויוצרים שמחפשים חללים לפעולה בעיר. העירייה תתגייס לטובת העניין הן במחירים מסובסדים של חללים לחזרות ולמופעים והן בפיתוח מוצרי תרבות ושיווקם לקהל לקוחות. בסופו של יום אני מדבר על חממות תרבות שיאפשרו ליוצרים צעירים להתפתח ולהתבסס".

 

ברקת הדגיש ואמר כי בעיר ירושלים שבה פועלים כיום כ-70 מוסדות מתוקצבים, תקציב התרבות יעמוד לאחר הגידול על רבע מתקציב התרבות בעיר תל אביב. "בתל אביב עומד התקציב על 80 מיליון שקל, למרות שיש שם מחצית מכמות התושבים שבירושלים. יש לנו ללא ספק לאן לצמוח", אמר והוסיף, "עבור עירייה עם תקציב של 3.2 מיליארד שקל כמו עיריית ירושלים, הגדלת תקציב התרבות בעשרה מיליון שקל אינה מוגזמת, לשון המעטה. זה יעד שחשוב להשיג אותו כיוון שתרבות אינה נטל אלא נכס בעל פוטנציאל אדיר. זו השקעה לטווח הרחוק שתחזיר את עצמה בריבית דריבית".

 

אופטימיות זהירה

בעיר שבה מוסד תרבות אחר מוסד תרבות עמד בפני קריסה והמחר נראה בלתי ברור, הבטחותיו של ברקת הן אור בקצה המנהרה. בפורום המאבק שהוקם לפני שנים ספורות בעיר עושה הרושם שדבריו של ברקת מעוררים תקווה. "אחרי הרבה שנים של תסכול וחוסר תקווה, יש בעיר רוח של שינוי ותחושה שאנחנו יוצאים לדרך חדשה", אומר אצ'ה בר, מנהל "הצוללת הצהובה", "התחושה באוויר טובה ועושה רושם שדברים עומדים להשתנות. פתאום נכנסה לעירייה קבוצה של אנשים שאפשר לדבר איתם. ניר ברקת תמיד תמך במאבקים שלנו ועמד לצדנו ולא רק בגלל שהוא היה יו"ר האופוזיציה אלא כי באמת אכפת לו. אני חושב שהוא מבין באמת את הצורך והחשיבות של חינוך ותרבות".

 

גם עדי שעל, מנהל להקת המחול ורטיגו וחבר ועד הפעולה אומר דברים ברוח

דומה: "ניר ברקת הוא ידיד הלהקה. יש לנו עבר משותף ארוך ותמכנו בו בכל צעדיו. אנחנו שמחים על בחירתו לתפקיד ואומרים שעכשיו הגיע הזמן לפרוע את השטר. אנחנו מאוד מקווים שהוא יסייע בהחזרת עטרה לישנה וישים על סדר היום העירוני את נושא התרבות במקומו הראוי".

 

ועד הפעולה של ראש עיריית ירושלים הנכנס עתיד להיפגש כבר השבוע עם נציגי פורום מוסדות התרבות בעיר. לדברי בר הפגישה עתידה להתקיים עם פפה אללו, נציג מרצ בעירייה, שייכנס בימים הקרובים לתפקיד מחזיק תיק התרבות בעירייה. "זו הפעם הראשונה מזה שנים שהיוזמה למפגש נעשתה מצדה של העירייה. זה נותן תחושה טובה שיש לנו עסק עם אנשים שמבינים עניין".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברקת. מחכה לו הרבה עבודה
צילום: גיל יוחנן
לאתר ההטבות
מומלצים