רכבת ישראל - משפחה אחת גדולה ומאושרת
למרות דו"ח חמור של מבקר המדינה שפורסם לפני שנה, וחשף את תופעת העסקת בני משפחה ברכבת ישראל, הקרבה המשפחתית בין עובדיה רק מתגברת. בדיקת ynet מעלה כי אחוז העובדים בעלי קשר משפחתי דווקא גדל
החמולה של רכבת ישראל מתרחבת: בשלוש השנים האחרונות גדל מספר קרובי המשפחה המועסקים בחברה בכמעט 60%. לפני שנה פרסם מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, דו"ח חמור בנושא העסקת קרובי משפחה בחברות ממשלתיות. בדיקתו העלתה כי בסוף שנת 2005 הועסקו ברכבת ישראל כ-220 קרובי משפחה, או כמעט 13% מסך כל העובדים. שלוש שנים לאחר מכן, מתברר שהמצב חמור עוד יותר: בדיקת ynet מעלה כי כיום מועסקים ברכבת 353 קרובי משפחה, או כמעט 17% מסך כל העובדים. בנוסף, הבדיקה מעלה כי ל-15 מתוך 41 חברי ועד ברכבת יש קרובי משפחה המועסקים ברכבת.
ובמילים פשוטות: כמעט חמישית מעובדי הרכבת הם קרובי משפחה מדרגה כלשהי, וליותר משליש מחברי ועד העובדים של הרכבת, יש כיום קרובי משפחה בחברה.
מהרכבת נמסר ל-ynet בתגובה כי מרבית העובדים העונים להגדרת "קרוב משפחה" נקלטו בחברה לפני 2003, בזמן שהחברה הייתה חלק מרשות הנמלים והרכבות. עוד טוענים ברכבת כי המצב כיום טוב מבעבר, וכי מספר קרובי המשפחה שנלקטו לעבודה בשנתיים האחרונות נמוך במיוחד.
סכנת החמולות בתאגידים
על הסכנות הטמונות בהעסקת קרובי משפחה בחברה ממשלתית, התריע המבקר כבר לפני שנה: "מצב זה מאפשר היווצרות של 'חמולות' בתאגידים ציבוריים, באופן שיכול להפריע או לפגוע בניהול הארגון, בעובדים שאינם שייכים לאותה קבוצה, וכן פוגע בציבור הנזקקים לשירותי התאגיד ומעוניינים לעבוד בשורותיו, שאין להם קרובים 'שיפתחו עבורם את הדלתות'".
"לא השתנה ברכבת שום דבר", אומר ל-ynet עובד ברכבת. "להיפך, המצב היום גרוע עוד יותר משהיה בעבר. וממש כמו שהמבקר גילה בבדיקתו, עדיין יש עובדים רבים שכפופים לקרובי המשפחה שלהם". כך למשל, רק לאחרונה קודם עובד בכיר לתפקיד ראש אגף, וזאת למרות שבמצב שנוצר כפופים אליו - גם אם לא במישרין - מספר קרובי משפחה: גיסו מנהל תחנת רכבת, אחיינו משמש פקח ברכבת, ופקח נוסף נשוי לאחייניתו.
ראוי לציין כי בדו"ח המבקר, נמתחת ביקורת חריפה במיוחד על נושא כפיפות עובדים לקרובי משפחה.
חוסר התאמה בנתונים
תגובת הרכבת לפניית ynet, דומה לזו שהועברה למבקר המדינה: "מסך כלל העובדים שלהם קרבה משפחתי, 310 נקלטו טרם העברת החברה מרשות הנמלים והרכבות, לחברה ממשלתית. משמע שקרוב ל-88% מעובדים אלו נקלטו ברכבת ישראל לפני 2003, עוד בטרם חלו עליה כלל תקנות הרשם". ראוי לציין כי גם בתגובה לדו"ח המבקר, הסבירו ברכבת "כי שורשיה של תופעה זו נעוצים עוד בימיה של הרכבת כיחידת סמך במשרד התחבורה".אלא שתגובת הרכבת לפניית ynet אינה מתיישבת עם הנתונים שהציג המבקר: כיצד יתכן שהמבקר מצא "רק" 220 קרובי משפחה, בעוד כיום טוענים ברכבת כי כבר ב-2003 עבדו בה 310 עובדים בעלי קירבה משפחתית? ברכבת בחרו שלא להסביר את הפער בין הנתונים. עם זאת, ברכבת מציינים כי המצב כיום טוב מבעבר. לראיה הם מזכירים כי ב-2007 נקלטו 10 עובדים בעלי קרבה משפחתית, וב-2008 נקלטו רק תשעה עובדים בעלי קרבה משפחתית.