מרכז סיוע לעולים: מתוך 11 עובדים, 7 פוטרו
ר' רצתה לסייע לעולים חדשים במצוקה, אבל המשבר הכלכלי הוביל לפיטוריה מהמרכז לפלורליזם. לאה מגאורגיה היא אחת מהנפגעים, עם ויזה שעומדת לפוג ובעל שלא נותן לה לקחת את בתם, היא כלואה בין הפטיש לסדן - בלי סיוע
עורכת הדין ר' עבדה כשנה במרכז סיוע לעולים במרכז לפלורליזם, אבל החל מהיום (ג') כבר לא תהיה לה עבודה. זה לא קרה בהפתעה. בחודשיים האחרונים שכרה קוצץ והיקף משרתה ירד ל-60 אחוזים. לבסוף, המצב הכלכלי הקשה הכריע והיא פוטרה מעבודתה.
בשוק הפרטי, היא יודעת, לא יהיה פשוט למצוא עבודה. החברות המסחריות לא ממהרות להעסיק את פליטי הארגונים החברתיים. "התעקשתי לעשות את מה שאהיה מחוברת אליו ערכית", היא אומרת, "אני חושבת על כל מי שלא אוכל לעזור להם. אני לא רק עורכת דין, אני גם דוברת רוסית. הבטחתי לאנשים להיות לצדם וזה מאוד מפריע לי שלא אוכל לעמוד במילתי. המגזר השלישי קורס והמדינה צריכה לעזור לאוכלוסיה חלשה ולסייע לארגונים חברתיים".
לאה, שם בדוי, אזרחית גאורגיה, יודעת על בשרה מה משמעות הקריסה עליה מדברת ר'. היא הכירה את בעלה לפני כשלוש שנים כאשר הוא, אזרח ישראלי, ביקר במדינתה. הוא חיזר אחריה ולבסוף הם התחתנו והיא הסכימה לבוא איתו ארצה. זמן קצר לאחר הגעתה, הוא הפך לאלים ואחרי שנולדה בתם, היום כמעט בת שנה, האלימות המילולית הפכה לאלימות פיזית.
היא נותרה לבדה בארץ. ללא כל תמיכה כלכלית, היא נאלצה לצאת לעבודה פיזית קשה וביקשה מאמה שתבוא לסייע לה בהשגחה על בתה הקטנה. ללאה אין אזרחות ישראלית והיא שוהה
בארץ מכורח אישור של תושבות קבע. הוויזה שלה מסתיימת בקרוב, כמו גם ויזת התייר של אמה. מבחינתה היא מוכנה לעזוב את הארץ, אבל בעלה לא נותן לה אישור לקחת עמה את בתם המשותפת.
"אני ממש לא יודעת מה לעשות", הסבירה. "אני לא יכולה לעזוב את ישראל ולא יכולה להישאר. פניתי לבית משפט אבל שום דבר לא זז. אין לי פה אף אחד וגם אם אמא שלי תעזוב בגלל שאין לה ויזה, אין לי מושג מה אעשה".
"זה לא הזמן להפסיק את הסיוע"
המפלט האחרון של לאה היה המרכז לסיוע משפטי במרכז לפלורליזם, אליו פנתה לפני כמה שבועות. כעת, בשל המשבר הכלכלי קוצצה המחלקה המשפטית במעל ל-50 אחוזים, ולאה נותרה ללא מענה.
מנהלת המחלקה המשפטית, עורכת הדין רעות מיכאלי, סיפרה ל-ynet כי המחלקה לסיוע משפטי קיימת כבר 17 שנים, ולמרות חוסר הפרסום, היא מטפלת בכ-6,000 פניות מדי שנה. הרוב המכריע של הפניות עוסקות בנושא הסדרת מעמד של עולים ובני משפחתם. אותן אלפי פניות הופכות לכ-2,000 תיקים משפטיים.
עד לאוגוסט 2008 המחלקה המשפטית כללה 11 עובדים - חמישה עורכי דין, מתמחה ורכזים דוברי שפות. כעת המחלקה הצטמצמה לארבעה עובדים בלבד ולדבריה, עם כוח האדם שנותר תוכל לטפל כעת רק בשליש מהפניות.
"אני מקבלת פניות ואני לא יכולה לתת מענה. למשל בשבוע שעבר, מכלל הפניות היו שש פניות שאני יודעת שיש צורך לטפל בהן אך נאלצתי לבחור רק אחת. אני חושבת שהממשלה צריכה לתת סיוע לארגונים חברתיים כי זה לא בדיוק הזמן שהסיוע לציבור יכול להיפסק", הבהירה.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה לפרשת לאה כי "המשרד ערוך למקרים בהם הליך ההתאזרחות מופסק עקב אלימות בין בני זוג ונקבע נוהל מיוחד. לגבי המקרה הספציפי הזה נמסר במשרד הפנים כי ייבדק ויטופל. המקרה יטופל תוך התחשבות בנסיבות".