שתף קטע נבחר
 

באיזה בי"ח הסיכוי הכי טוב לקבל אפידורל?

באיכילוב (ליס) מתבצעות הכי הרבה לידות עם אפידורל (90%), ברמב"ם מובילים בלידות קיסריות (כ-25%) ובסורוקה יש את מספר הלידות הגבוה בישראל. נתוני לידות בישראל, על-פי בתי חולים

מתעקשת ללדת רק עם אפידורל? אם תלדי באיכילוב יש לך סיכוי של 90 אחוז לקבל את הזריקה המבוקשת. החלטת שקיסרי זה בשבילך? בשיבא, רמב"ם או וולפסון כרבע מהלידות מבוצעות בחדר הניתוח. חוששת שהמיילדת תחתוך אותך בלידה? סיכוי גבוה שאם תלדי בוולפסון, איכילוב, שיבא או לניאדו זה יקרה.

 

הטיפים החשובים הללו ליולדות לא מפורסמים באדיבות בתי החולים, אלא הם חלק מהנתונים שנאספו על ידי פרופ' יוסי עזרא מהדסה עין כרם והוצגו בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואת האם והעובר. הנתונים הועברו מכל אחד מבתי החולים בנפרד והוצגו באופן אנונימי.

 

מובילים בקיסרי: רמב"ם, וולפסון, שיבא ויוספטל

מהנתונים עולה כי כמעט חמישית מהלידות בישראל מבוצעות בניתוח קיסרי, שיעור דומה יחסית לשנים קודמות, הנחשב לשיעור יחסית נמוך בהשוואה למדינות העולם. לכל מחלקה מדיניות משלה וישנם בתי חולים שמבצעים יותר ניתוחים קיסריים מעמיתיהם.

 

בבתי החולים רמב"ם, וולפסון, שיבא ויוספטל כמעט רבע מהלידות מבוצעות בניתוח קיסרי. שיעור ניתוחים קיסריים גבוה מהממוצע יש גם בבתי החולים זיו בצפת, נהריה, בני ציון וכרמל. בליס (איכילוב) ובבלינסון השיעור דומה לממוצע הארצי. לעומת זאת בבתי החולים המשרתים את האוכלוסיה החרדית (ביקור חולים ושערי צדק בירושלים ומעייני הישועה בבני ברק) שיעור הניתוחים הקיסריים הוא הנמוך ביותר (כ-11 אחוזים מהלידות).

 

כמחצית מהסיבות לניתוחים קיסריים קשורות לעובדה שגם בלידה הקודמת עברה האישה קיסרי. סיבות נוספות לעריכת ניתוח הן חשד למצוקה עוברית, מנח ומצג שאינו מאפשר לידה רגילה.

 

לא מוכנה לוותר על קיסרי? תלדי ב"וולפסון"

על-פי הנתונים, רק 3 אחוזים מניתוחים הקיסריים מבוצעים בעקבות בקשת היולדת. בקטגוריה זו מובילים וולפסון (כ-7 אחוז מהקיסריים), שיבא (כ-5) ואיכילוב (כ-4). בבתי החולים שערי צדק והדסה שיעור הניתוחים לבקשת היולדת נמוך במיוחד. כמעט בכל החולים פרט לרמב"ם, העמק וקפלן שיעור הניתוחים לבקשת היולדת ירד בהשוואה לנתון מלפני כשלוש שנים.

 

יש נשים שלמרות שילדו בלידה קודמת בניתוח קיסרי מעוניינות לעבור לידה רגילה. לפי הנתונים שנאספו, הניסיון מצליח ב-70 אחוז מהמקרים. שיעורי הצלחה של קרוב למאה אחוזים הושגו בבתי החולים מעייני הישועה, ביקור חולים, הדסה הר הצופים, סורוקה ומאיר. בשיבא שיעורי ההצלחה כ-90 אחוז. שיעורי הצלחה נמוכים מהממוצע נמצאו בברזילי ובליס.

 

יש גם כאלו שבלידתן השלישית לאחר שני ניתוחים קיסריים עוברות לידה רגילה. שיעורי ההצלחה במקרה כזה הם כ-41 אחוזים. אם את מעוניינת בלידה כזו, בתי החולים שערי-צדק, כרמל ואסף הרופא דיווחו בשנה החולפת על שיעורי הצלחה גבוהים במיוחד.

 

הכי הרבה לידות עם אפידורל - בליס ובוולפסון

לפני שאת צועקת א-פי-דו-רל כדאי לשים לב לנתונים: אחת מכל שתי יולדות בישראל נעזרת באילחוש אפידורלי. בליס קיבלו אפידורל כ-90 אחוז מהיולדות, בוולפסון כ-87 אחוז ובהדסה עין-כרם 73 אחוז. בתי חולים אחרים שבהם בין 60 ל-70 אחוז מהיולדות קיבלו את הזריקה הם שיבא, הדסה הר הצופים, קפלן, ברזילי, מאיר, לניאדו וכרמל. מתן אפידורל תלוי פעמים רבות בזמינות של רופא מרדים בחדרי הלידה. בתתי חולים שבהן פחות מחמישית מהיולדות קיבלו אפידורל הם רבקה זיו ובתי החולים בנצרת.

 

חיתוך חיץ (אפיזיוטומיה) נעשה ב-14 אחוז בממוצע מהלידות, לעומת 20 אחוז מהלידות לפני כשלוש שנים. בתי החולים המובילים בביצוע חתך חיץ הם איכילוב (כ-24 אחוז מהלידות) ובוולפסון. גם בשיבא ובלניאדו השיעור גבוה מהממוצע. בתי חולים שבהם חותכים פחות מהממוצע הם הדסה וסורוקה.

 

מהנתונים עולה עוד כי בשנים האחרונות ישנה מגמת עלייה בביצוע לידה נרתיקית גם כאשר התינוק במצג עכוז. כמעט 9 אחוזים מהלידות ב-2007 היו כאלו.

 

מס' הלידות הגדול בישראל - בסורוקה

כשהעובר "תקוע": כחמישה אחוזים מהלידות נעשות בסיוע של מכשירים. כ-94 אחוז הן לידות ואקום והיתר בסיוע מלקחיים. ישנם בתי חולים רבים שבהם כבר לא משתמשים בטכניקת המלקחיים ולעומתם בלניאדו, הלל יפה, וולפסון ומעייני הישועה מתנסים יותר יחסית בלידות מסוג זה.

 

בשנת 2007 היו בישראל 151,679 לידות. בתי החולים המובילים במספר הלידות הם סורוקה (12,600), שערי צדק (מעל 11 אלף לידות) , שיבא ואיכילוב (כעשרת אלפים לידות), בלינסון (כ-8200) ומעייני הישועה.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
חייבת קיסרי? סעי לרמב"ם
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים