באו"ם: עימות בין ישראל ללוב על הספינה לעזה
לוב, נציגת מדינות ערב במועצת הביטחון, דרשה וקיבלה דיון חירום באיסור שהטילה ישראל על עגינת ספינה לובית ברצועה. השגרירה גבריאלה שלו השיבה להאשמות בנוגע לפגיעה בשלום: "אתם מיישרים קו עם חיבזאללה ואל-קאעידה"
לוב, הנציגה התורנית של קבוצת המדינות הערביות במועצת הביטחון, דרשה לכנס את המועצה בעקבות התקרית, שאילצה את הספינה לסטות ממסלולה ולפנות לעבר מצרים. נציג לוב במועצה טען כי פעולת ישראל שמנעה את כניסת ספינה שעליה ציוד הומניטארי מהווה פגיעה בשלום.
שגרירת ישראל גבריאלה שלו תקפה בחריפות את לוב וטענה כי היא ניצלה את מעמדה כחברה במועצת הביטחון למטרות יחסי ציבור. "דיון החירום הוא תרגיל זול ופרובוקציה נמוכה מצד לוב, המקדמת אג'נדה פוליטית אינטרסנטית נגד מדינת ישראל. היא אינה מבינה את תפקידה כחברת מועצת הבטחון, את מחיובותיה ואת אחריותיה".
שלו האשימה את לוב בכל שהיא זו שמנעה גינוי במועצת הבטחון של הפיגוע בישיבת "מרכז הרב" בירושלים. "אם לוב דואגת לשלום כפי שהיא מנסה לטעון בכינוס הזה, מדוע לא מצאה לנכון לגנות את חמאס, כשארגון הטרור השתלט באלימות וברוטליות על רצועת עזה, בעודו רוצח מתנגדים מהרשות הפלסטינית? איפה לוב כשנורים טילים ומרגמות לעבר אזרחים ישראליים? ומדוע היא אינה מגנה את איראן שמממנת, תומכת ומאמנת טרוריסטים באזורנו?"
המתקפה החריפה של השגרירה לא נפסקה כאן, והיא טענה כי "לוב מיישרת קו עם הקיצונים המכחישים את קיומה של מדינת ישראל - חמאס, הג'יהאד האיסלאמי, אל-קאעידה, חיזבאללה, איראן וסודן". היא הוסיפה כי אם לוב באמת התכוונה להעביר סיוע הומניטרי לעזה, היא יכלה לעשות זאת בדרכים לגיטימיות כמו מדינות אחרות.
תקרית דיפלומטית
התקרית אירעה ביום שני, אז התקרבה ספינת מטען לובית למים הטריטוריאלים של ישראל, בדרכה לרצועת עזה. גורמים פלסטינים ולובים טענו כי על הספינה היו 3,000 טון מזון וציוד הומניטרי, שיועדו לתושבי הרצועה הסובלים ממחסור בעקבות המצור על הרצועה.
במשרד החוץ אישרו כי ספינות של חיל הים יצרו מגע עם הספינה הלובית. על-פי משרד החוץ, ספינת חיל הים ביקשה לברר את פרטי המטען והבהירה לצוות כי לפי המדיניות הנקוטה בישראל - גם המעברים הימיים לעזה חסומים. נוכח זאת, כך דווח, אנשי הספינה החליטו על דעת עצמם החליטו לשוב ללב ים.
בעבר התירה ישראל לספינות סיוע להעביר ציוד לעזה, אך נראה שכעת הוחלט להגביר את הלחץ על חמאס בעקבות ההתקפות האחרונות על ישראל.
מוקדם יותר אתמול הודיעו חברי כנסת ערבים כי בכוונתם להפליג ביום ראשון לעזה על ספינה ועליה סיוע. זאת, על רקע מאבקם במצור, ולרגל חל הקורבן שיחול ביום שני.
מאז אוגוסט הגיעו לחופי הרצועה שתי ספינות שעליהם פעילי שמאל. הפעילים התקבלו על-ידי מאות פלסטינים צוהלים, שהתאכזבו מעט מכמות המזון שהביאו האורחים. דובר החמאס אמר אז כי זו הוכחה שניתן לשבור את המצור על עזה. לפני כחודש החליטו גם 11 חברי פרלמנט אירופים מבריטניה, אירלנד, שוויץ ואיטליה להגיע לעזה דרך הים כדי לבחון את המצב ההומניטרי ברצועה.